Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!

Президентът нямало с кого да обсъжда политиката към Венецуела
Обновена: 8 фев 2019 08:56 | 7 фев 2019 18:45, Веселина Йорданова
447
Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
5
 
5
 
! Отговори
До Hans Rus преди 5 години
ми щото толкова ти е акъла ама ти не си виновен за това
191
11
 
14
 
! Отговори
Hans Rus преди 5 години
"Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България" не знам защо обаче ми звучи като " Директор на лопата и количка с едно колело"...
190
31
 
13
 
! Отговори
Е преди 5 години
Добре, че си е признал голямата грешка - от армеец да се превърне в политик !
189
15
 
34
 
! Отговори
бахахаха преди 5 години
Боjко Борисов знае само да лиже топки. Фалшив генерал е. Първи ще избяга при опасност
188
4
 
11
 
! Отговори
stanislav преди 5 години
Леле това ли са българите, толкова ли сте озверели бе хора? Един свестен коментар не прочетох. Вие сте пропаднали хора, от лудница ли излизате(май там ви е мястото).
187
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какви очи Радев разговаря с американския представител,като оплю Щатите за сделгака с Ф16?Била лобистка,между българското и американското правителство,сиреч?!То,комунистът от БСП,срам няма...
186
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изцапаната с кръвта на невинни българи столетница-БСП,няма достойно място в българската история.Нито пък,руският президент-Румен Радев, има право да коментира цялата българска история.Летецът се оказва"специалист по всичко",май.Тъй ще е,защото чете написаното в Москва и на Позитано 20.
185
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С чесън, копърки и хляб не става! Да избереш провинциален сиромах Петко за президент, го могат само в България! Хората на този пост по света са от сой и богати по рождение!Знаят се и се уважават!
184
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, какви мазни похвали добрина щяха да леят, ако БСП бяха на власт. А те щеха МИГ-ве да му купят. Уви, ще пропуснем да видим "доброто" лице на резидента,понеже червените никога няма да дойдат на власт. Поне докато поднасят цветя на паметника на Т.Живков и броят конгресите си от негово време за свои.
183
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После, защо сме бедни,защо ни подритват от всякъде! Ами защото беше Тошо,беше цар,сега си имаме пъдар,а утре може и Нане или Вуте!
182
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този усреднява тъпостта на всички ***,които е раждала българската армия.
181
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа няма такъв екземпляр! Президент да плюе мнозинството! Ами той е президент на една партия, се оказва! И това е партия на ок.500 000 човека от миналата епоха!
180
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има късмет тоя професионален махнаджия(ние също), че никога няма да стане премиер.Тогава щеше да разбере(ние също), че големи приказки лесно се леят, а голяма работа и в полза на всички трудно се върши. Ама откъде да го знае един шофьор на самолет, който гори народни пари в небето, а лев не изработил на земята. От 18 годишен е на издръжка на държавата, откъде да знае истината за живота на хората чиито пари е харчил и ще продължи да харчи, още по незаслужено като кукла-резидент.
179
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе поне един път да беше пробвал да разговаря, да похвали,да се съгласи! *** и упорит,казват хората!
178
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 26 май да гласуваме за ГЕРБ и да затворим устата на самозвания генерал от ВВС .
177
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените го издигнаха за президент,сега си плаща масрафа!
176
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господина вече не се и крие кой му пише изказванията!
175
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лакей на Москва.А най лошото е че народа го харесва, което говори че си заслужава скапаната съдба да живее сред мръстотия, мизерия...беднотия...мутри..беззаконие и т.н.
174
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих казал, че е фурнаджийска лопата!
173
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е цар на шпагатите! Яко се е разкрачил!

Спонсорирани публикации