Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни

Заради новия метод на изчисляване много хора остават без помощи
10 фев 2019 15:00,
47
Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни
Снимка: Pixabay

Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на процента нетрудоспособност от ТЕЛК комисиите.
 
Основното оплакване е, че заради въведения през август миналата година метод на изчисляване, много хора с тежки заболявания остават без месечни помощи, защото не успяват да съберат необходимия процент нетрудоспособност, съобщава "Нова тв".

От месеци Бойко Равначки е прикован на легло. Мъжът има няколко сериозни заболявания. До миналата година получавал месечно по 219 лева, защото имал 74% неработоспособност. С влизането на новите правила обаче Равначки изведнъж се оказал достатъчно здрав.

Още по темата

 
"Получавам някакво писмо, че от 72% ме свалят на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам никакви помощи. Трябва да имам минимум 50%, за да получавам пенсия и помощи, които ми се полагат”, казва Бойко Равначки.

Причината за промяната е, че процентите от различните болести вече не се сумират, а се взима процентът само на най-тежката болест.

Лекарят от ТЕЛК комисията в Благоевград обяснява, че в случая с Бойко Равначки просто е спазил новия регламент. „Съгласен съм с хората, но и ние изобщо не сме доволни, защото на мен след седем въпроса ми бяха отговорили

"Дадени са отгоре точките, ние сме длъжни да ги спазваме". Шефът на НЕЛК ми каза, че има 30 000 жалби, казах му, че ще стават и повече”, коментира д-р Олег Кашукеев, председател на Трудово-експертна лекарска комисия.
 
От Националния осигурителен институт (НОИ) уточниха, че новата наредба трябва да намали случаите, при които хора с много дребни заболявания ги сумират и взимат помощи.
 
„По старата наредба с правилото за събиране позволяваше на много хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии и затова е толкова голям броят на инвалидите в България”, казва д-р Огнян Червилов, член на Медицинската комисия при Териториалното поделение на НОИ.

Според  д-р Олег Кашукеев има фалшиви ТЕЛК-ове, но в никакъв случай това не са всички и е необходимо да се посочат конкретните имена на лекарите, които са ги издавали и те да понесат отговорност за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЛК е корупционната схема на лекарите !!!
33
3
 
19
 
! Отговори
съвет преди 5 години
ТЕЛК е корупционната схема на лекарите.Да отидат сега да си искат пенсиите от тези които искаха да сменят Валери Симеонов.
32
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бумът на менте инвалидите беше през 90те.Там да ровнат.
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години странни феномени се случват по нашите земи.Свидетел съм как на един еднорък му порасна ръка .Е не съм сигурен ,но поне му спряха пенсията. Бил се излекувал.
30
15
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 5 години
До ***!Престанете с тези слепи инвалиди - ако следяхте добре новината, щяхте да видите, че ТЕЛК и НЕЛК ги отрязали, а съда е наложил преиздаване на решение за слепота. Но това се спомена толкова мимоходом, че почти не се отрази. И да - има пресилени диагнози, но това са изключения. Като брой инвалиди у нас сме под половината за ЕС.
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това с телковете е страшно , с очите си видях на човек който му липсват двата крака да му искат повторен преглед за телк след 6 месеца или 1 год беше не съм сигурен точно , тогава един чакащ попита , след една год какво ще стане , ще му поникнат нови два крака ли , а жената от телка му отвърна , възможно е , трябва да се провери
28
3
 
15
 
! Отговори
82734 преди 5 години
Онези с фалшивия ТЕЛК по какъв начин ги преизчисляват? Те не с ли обявени за здрави?
27
5
 
1
 
! Отговори
До ИЗГЪРБИЧ от 22 преди 5 години
Не те разбрах,но дано онзи юнак да поумнее и да не дърпа дявола за опашката.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Няма ли да се научиш най-после да си броиш точките между безсмислиците - така постигаш не емфаза, а раздразнение и в крайна сметка - пренебрежение у всеки, който може да чете.Ако това ти е тролския подпис за идентификация - разбери се с Днес-а, не само че не върши работа, но е и силно вомито-провокативен.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23Човекът се доказа като най-кръвожадния звяр на Земята--лошо, много лошо! май дарвин ще се окаже, че НЕ е прав и еволюцията НЕ важи за т.н. Човек, който си остава само Хомо, при това - Еректус, но без грам Сапиенс!
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До24така е при капитализма!!--значи трябва да бъде разрушен, из основи , защото стъпва на първични, животински принципи, а не на човещината!
23
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусните ТЕЛК-аджии е добре да им влезе в празните тикви едно:Инвалидите никога няма да станат здрави, но всеки здрав е потенциален бъдещ инвалид, стига са се гаврили с нещастието и мъката на болните!!!
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ямболските корумпяги какви са?!Отива инвалида с епикризи и изследвания, според които има 90% увреждания, *** му пишат 70% инвалидност.Който не ги е съдил, той не им е разплакал майката, лошото е, че докато ги съди, инвалида седи и без мизерната си пенсия, те и на това разчитат сарафите в ТЕЛК и хората се примиряват.
21
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравният министър е финансист, той не разбира от болести и диагнози, но разбира човека от финансова стабилност на болниците...................така, че идва време да се задейства естествения отбор...............или си здрав и оцеляваш, или се разболяваш и умираш!!!Медицината е търговия, здравето-стока..............така е при капитализма!!
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е навсякъде , не само в медицината..............оцеляват най-приспособимите, Дарвин го е казал!Човекът се доказа като най-кръвожадния звяр на Земята................искате ли доказателства?
19
5
 
40
 
! Отговори
До 7-odpo преди 5 години
Аз съм онкоинвалид 95% ,не получавам инвалидна, а нормална пенсия за възраст,така че нямам проблем.Проблема е в такива МОЗЪЧНИ ИНВАЛИДИ като теб които се мислят за безсмъртни и с желязно здраве .Не дай боже да те тръшнат на операционната ,тогава точно ,,помията" ти връща живота.Такива като теб са най големите хленчовци и треперушки и гледат с надежда хирурзите които им спасяват жалкият животец. Видях такива юнаци във ВМА и онкологията.Помия ли......
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде мога да кандидатствам за сляп ?
17
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали трябва да има пари за братята роми и фалшивите инвалиди??
16
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвалидите трябва да бъдат орязани за да не тежат на бюджета, важна е финансовата стабилност!!Нали искате демокрация и капитализъм???
15
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаНали се сещате, че парите за протестиращите майки ще дойдат от другите инвалиди--не, трябва да дойдат от твоята печалба, т.е. трябва да преразпределиш, съгласно християнският принци за "двете ризи"! капиш ?!