Апостола – за българите е светец, а за църквата - кога?

Борис Ячев от НФСБ и богословът Константин Нушев пред Bulgaria ON AIR
13 фев 2019 17:00, Анисия Иванова
54

В съзнанието на българите Васил Иванов Кунчев е светец, той е признат за това от народа, но официалното му канонизиране от Българската православна църква не се случва. Преди година НФСБ изпратиха писмо с молба да бъде разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат като Васил Левски. В него са били изложени и мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт. Въпросът обаче все още не е разгледан, затова от НФСБ отново повдигат темата и отново пратиха писмо до БПЦ с напомняне за този случай.

Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев коментира в "България сутрин", че липсва диалог между църквата и тях, а на призива им за канонизация на Левски, няма отговор.

Още по темата

"Контактите ни със Светия синод бих определил като добри. Ние сме имали много интензивни връзки с представители на Светия синод тогава, когато трябва да бъдат обсъждани редица законопроекти, които са в полза на българското православие и така бяхме изненадани от тази липса на реакция", обясни Ячев.

Той допълни, че сложната процедура по канонизация вече е била извървяна веднъж, но така и не се е стигнало до нейния край, а опитите за официалното обявяване на Васил Иванов Кунчев за светец са от много време.

Богословът Константин Нушев пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че в църквата само завършва процедурата по канонизацията, защото тя започва от спонтанна такава, от почитта на народа.

"Много важно е към личността на Апостола да се подходи много внимателно, с трезвост, с безпристрастност, без митологизиране. Той е един герой, той е личност, която винаги стои във висотата на нашето битие", каза Нушев.

Богословът допълни, че въпросът е дали нацията ни може да приеме Васил Левски освен като борец за национално освобождение и национален герой, но и да види в неговото поведение корените на християнското служение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е предаден от Димитър Общи
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има американски *** те си знаят кои са и туркофили и да се молят другите във форума да не ги намерят че ще ги споходи народната любов и за пръв път ще ядат бой и от националисти и от леви накуп де едновременно.А църквата чакай тя е заета да бие деца, да оставя жени да умират от зле протичаща бременност и в държава с намаляващи население да проповядва сексуално въздържание тоест тя помага за геноцида над българския народ.А Левски да признаят за светец едва ли.
36
2
 
2
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Дякона не е фащан и си умира от естествена смърт в Румъния,постанофката е замислена от османци и българи съвместно ,обесен е някъф труп.
35
0
 
6
 
! Отговори
срам и позор преди 5 години
кога ще сменим името на най големия храм в България от Александър Невски който е Мюсюманин със старото Кирил и Методи
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бпц одобрява боя над по слабите пък вие искате да одобри Левски та нали поп го е предал
33
3
 
4
 
! Отговори
Morski преди 5 години
До коментар 35!*** си ти ! Как княз Борис I е канонизиран , как кан Тервел е канонизиран, как адмирал Ушаков е канонизиран ... И още много примери !А това не е първият опит за канонизиране на Левски , но БПЦ не чува народа си !!! Май повече русофили има ,отколкото българолюбци! !!ЛЕВСКИ Е СВЕТЕЦ В СЪРЦАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са тотално неграмотни по църковните въпроси и им се привижда светец в образа на Левски!Защо ли чак в 21 век някой се сетиха ,че трябва да бъде канонизиран!Да неби хората преди 70-140г . нищо не са разбирали от святост ,та не са искали канонизирането на Левски!И Левски би се изсмял на подобно предложение.
31
1
 
2
 
! Отговори
babaqga преди 5 години
Много "странно" защо "апостола" е искал да се подвизава като дякон? Дядо Добри е светец много други Още по-странно е бъркането от "властите" не светец със свещник или будител, светлина Праведния Лот е Праведник, Илия е Светец Праведника е плод на канона, не продукт и остава една мисъл! Как ще канонизира някой, канон ?! Още повече, човек с претенции за грамотност.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как ше го назоваваме, свети левски или свети васил, ботев няма ли да го правиме светец, а раковски, волов,митко палаузов, ястребинчетата ?
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв убит слуга врещят някои и.диоти тука? Ми ще го убие и оттатък ще иде. Разкрещял се посред нощ - можеха да изловят турците всички в селото, цялата организация и де ги избият заедно със семействата им!Луди хора - Левски не е тръгнал за кеф, а революция да прави.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Претекст за да плюят и Левски и църквата! Стар похват! Айде моля! Плоски номера!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ми като са учили вместо вероучение,Маркс и Енгелс...!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Погледнете какви глупави коментари поражда едно глупаво заглавие,което отделя българите и църквата! Няма скоро да поумнее част от тълпата!
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не трябва да снижаваме ореола на Най-великия Българин до нивото на заспалата ни в летаргия БПЦ!Левски е в сърцето на всеки патриот,не му е нужна опушена църковна рамка!Термина "манастирска дрямка" не е случаен,той важи за целия ни клир!Висшето ни духовенство се страхува повече от канонизация на Апостола ,отколкото че народа се е дистанцирал от религията,защото статуквото на заспала вяра е най-добрия вариант за тях!Ако бяхте видели дядо Николай в Русия,какъв *** е,щяхте да разберете...
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА МЕНЕ ЛЕВСКИ Е КЛАСИЧЕСКИ ОКСИМОРОН КОИТО Е УМЕН ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия побърка.хали се. Какъв светец е Левски. Той не е светец а Икона за народа. Пътеводна звезда и пример за подражание. Това е Левски. Само че не виждам никой да му подражава най малко такива които се пишат на управници и патриотари. Ако прочетат това което Левски е казл ще разберат че са ментета от където и да се погледнат. Ало тариката какво е казал Левски знаете ли. Ако знаехте щяхте да се обесите. От устатата на сеяндурите името на Левски звучи злокобно пошло лицемерно.
22
5
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Педесет години учиха децата че поп Кръстю го е предал сега искат от на попа наследниците да го канонизира... хахаха е няма такава държава... ами уж Левски а пък един дувар не може да прескочи, чудото не стана и връзката на цъpвyлa се закачи на кола. Ц ц ц ц
21
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Вартоломей е агент на службите.
20
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Агентите на Вартоломей са най-големите ***.
19
2
 
7
 
! Отговори
До House M.D. преди 5 години
Объркал си епохите не е,,другар" те се появяват след Девети,а че е убил оня слуга е истина.