Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?

Увеличението на средната заплата автоматично вдигна доходите на управниците
Обновена: 14 фев 2019 13:55 | 14 фев 2019 13:45, Александър Попов
55
Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?
Снимка: Булфото, архив

Данните на НСИ за скок на средната работна заплата през последното тримесечие доведе до автоматичен скок и на възнагражденията във властта. Депутатите вече ще се разписват под основна заплата от 3807 лв., след като от НСИ обявиха, че през декември средното възнаграждение в обществения сектор е 1269 лева, изчислява "Труд". Народните представители взимат по три средни заплати за последния месец от тримесечието. Което означава, че ръстът на доходите им е 288 лв.

Още по темата
Председателите на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв. Заплатите на председателя на парламента стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Това обаче са само основните им заплати, към които има клас за прослужено време, както и други добавки.

Депутатите разполагат с допълнителни средства за участие в комисии, за екипи от експерти.

С най-висока заплата е президентът на България, който взима двойна депутатска заплата. Това прави занапред 7614 лв. Радев обаче прибавя по 1,6% за всяка прослужена година отгоре.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Заплатата на премиера Бойко Борисов е с 55% по-висока от основната депутатска, което прави 5900 лв. И при него обаче има начисления по 1% за всяка прослужена година.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора плюс добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Dnes.bg припомня, че миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките". Искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието. Предложението й беше възнаграждението на народните ни избраници да бъде 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците. То обаче бе подкрепено само от социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
29
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
Ето затова вдигнаха застраховките на колите , за да си вдигнат заплатите ,те вече нямат н икакви задръжки, къде е народа. Те се сравняват ИТ специалисти, защо не сесравняват със работника които във провинцията взима 600 лева.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато натикаме тези хрантутници там ,където им е мястото , депутатите ще бъдат не повече от 100 , а заплатите им трябва да са 3 ПЪТИ ПО- ВИСОКИ ОТ МИНИМАЛНАТА В ДЪРЖАВАТА!! Само така ще научат , че са слуги на народа ,а не обратното!!
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тях заплатите им са милиардите откраднати от европейските фондове и обществените поръчки.
24
1
 
21
 
! Отговори
J преди 5 години
Кръвопийци
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберистите нещо се умълчаха.Какво ще кажете за предложението на другарката Корнелия Нинова.
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сега сигурно разбирате защо единствения, неповторим и ненагледен министър председател, чийто трудов стаж е предимно мутра и охранител на Тодор Живков, декларира "спестявания от заплата", докато народа емигрира към Терминал 1/2.Статистически обосновано. От държавния НСИ.
21
20
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
На тебе само прослуженото ти време ти носи 20+%. 820лв. чисто. Какво значи това? Че си един страхливец с нулева самооценка, който 35 години стои и някак си "крета". Какво се оплакваш!? Кой, ако не ти сам, да се бори за твоето кариерно развитие и заплата?! Ще ме прощаваш, преди 7 години работих като складов работник, за да си плащам таксите за университета и ми даваха 800лв. чисто. В момента толкова взимам кажи речи на работен ден, два- интелектуален труд в международна компания.
20
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа не е заспал.Той е обезверен и безпомощен.Изборите НЕ РЕШАВАТ НИЩО.Защо-защото системата си остава СЪЩАТА.Няма да е Иван ,а ще е Петкан.
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Moята заплата е 820 лв. чисто.Механик с 35 години стаж.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са парите им за закуска и обяд.Те не разчитат на тях.Големите пари са от далаверите им.Безсрамници.Не им пука от нищо.
17
0
 
36
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Факт е, че 3807лв. основна заплата са малко за интелектуален труд. Например в нашата компания човек без опит взима малко по-малко като брутна заплата, а хората с опит 6-7-10 години стигат петцифрени суми. IT сектор, американска компания. Обидното в случая е, че един депутат би следвало да работи за държавата и народа си, а не за пари. Например- срещу минимална или максимум средна заплата. А за канцеларските плъхове да не говорим. Там трябва моментални масови съкращения.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не са там за заплатата. Заплатите са им джобните пари.
15
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3807лв. взимах като студент. В момента седмичоно взимам толкова. Не знам кой се впечатлява на подобна заплата. За интелектуален труд това са крайно малко пари.
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглост и абсолютно Безобразие !Ноооо,не са виновни Те !!
13
23
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
програмистите пак изкарват повече от депутатите. майната им на депутатите.
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбрахме и че Гуранов има остра нужда от жилище в София и заплатата му не стига та трябва да търси допълнителни доходи.
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безконтролна МАФИЯ!А овченаселението да мизерства..
10
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да има таван , но някой пак е забравил да гласува. Преди избори обещават друго и после като са избрани за 4 години, всички стават вълци.
9
0
 
43
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
И ако ми каже/докаже някой че председателя на парламента вземайки 5900 лв. е ПЕТ -СЕДЕМ ПЪТИ по-продуктивен от един лекар, мед сестра, арматурист, учител и т.н. ще го поздравя публично.Е *** кожодерите са тез във властта
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеха да ги дарят на *** и нямаше нужда от концепцията на Каръкчамов. Най-големите крадци са политиците и банкерите.

Спонсорирани публикации