Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?

Увеличението на средната заплата автоматично вдигна доходите на управниците
Обновена: 14 фев 2019 13:55 | 14 фев 2019 13:45, Александър Попов
55
Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?
Снимка: Булфото, архив

Данните на НСИ за скок на средната работна заплата през последното тримесечие доведе до автоматичен скок и на възнагражденията във властта. Депутатите вече ще се разписват под основна заплата от 3807 лв., след като от НСИ обявиха, че през декември средното възнаграждение в обществения сектор е 1269 лева, изчислява "Труд". Народните представители взимат по три средни заплати за последния месец от тримесечието. Което означава, че ръстът на доходите им е 288 лв.

Още по темата
Председателите на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв. Заплатите на председателя на парламента стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Това обаче са само основните им заплати, към които има клас за прослужено време, както и други добавки.

Депутатите разполагат с допълнителни средства за участие в комисии, за екипи от експерти.

С най-висока заплата е президентът на България, който взима двойна депутатска заплата. Това прави занапред 7614 лв. Радев обаче прибавя по 1,6% за всяка прослужена година отгоре.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Заплатата на премиера Бойко Борисов е с 55% по-висока от основната депутатска, което прави 5900 лв. И при него обаче има начисления по 1% за всяка прослужена година.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора плюс добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Dnes.bg припомня, че миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките". Искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието. Предложението й беше възнаграждението на народните ни избраници да бъде 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците. То обаче бе подкрепено само от социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само питам, кога всички професии в България, ще се обвържат със средната работна заплата в България със закон...Или дупетатите са богопомазани...
6
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсвали шофьори ,учители ,военни ,полицаи ,доктори ин,какви ли още -не ?!?Да сте чували да липсват ..депутати ,кметове ?!?Заспал Народ !
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбирам, защо от НСИ публикуват постоянни скокове в размера на заплатите. Ами то било, за да си увеличат заплатите депутати и министри. От властта за властта с любоФ
4
11
 
4
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
До 1А знаеш ли какви специалисти ще наемеш за управление на държавни структури за' 2-300, макс 900лв'? Този тип изказвания на дребни душици ме оставят без думи! Комунизма си отиде заедно с пенсионните фондове и спестяванията на тези пенсионери. Да сме живи и здрави да храним по 8-10броя дълги години!
3
4
 
28
 
! Отговори
Български изедници! преди 5 години
Надминаха комунистите и отново вкараха член първи в действие, ГЕРБ унищожават България! Навремето комунистите така си раздаваха привилегии, а за народа трохички!?
2
4
 
19
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Труда на депутатите не може да се сравни с работата на мързеливите българи,затова бълг.пенсионер трябва да взема 206лв минимална пенсия със 38г. трудов стаж ,а минималната заплата не трябва да се вдига повече от 560лв колкото е сега.
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бабите и дядовците са с по 200 - 300 лв., макс 900 лв. Как не ги е срам.

Спонсорирани публикации