Парите от Венецуела: ДАНС, Банков надзор и БНБ би трябвало да знаят

Българинът, оперирал сметката не бил случаен, коментират специалисти
Обновена: 14 фев 2019 09:37 | 14 фев 2019 09:35, Петя Славова
42

ДАНС и американското финансово разузнаване заловиха българин, получил милиони евро от Венецуела. Получавани са преводи от Държавната петролна компания на страната, като за целта са били използвани български банкови сметки.

Установени са банката и лицето, което е титуляр на сметките, по които са превеждани парите. Стана ясно още, че са извършвани преводи за недействителни цели. Банката се проверява от ДАНС и след обобщаване на информацията може да бъдат повдигнати обвинения за пране на пари.

Икономистът Кольо Парамов каза в студиото на "България сутрин", че българинът, който е оперирал с въпросната сметка, не е случаен, а колегата му Владимир Каролев пък допълни, че даже не е нужно да е адвокат.

Двамата обаче казаха, че не се знае как въпросният човек е представил нещата в банката, когато е трябвало да обясни произхода на парите, което е нормална практика.

"Би трябвало моментално самата банка да накара съответният адвокат да подпише - над 10 хиляди лева при банкова операция, трябва да дадеш основание - след това тази тапия отива в БНБ и финансовите полицаи", каза Владимир Каролев.

Още по темата

Той добави, че нарушение би имало, ако този превод е направен преди много време и липсва подобен документ. Каролев обясни, че банковият служител, който отговаря за сметката е трябвало да поиска подпис и обяснение за средствата, но все още не се знае дали това е направено.

По думите му банковият надзор на БНБ има право да проверява всички основания за парични преводи и при съмнения да изисква още доказателства и обяснения, а това е нормално за всяка парична операция над 10 000 лв.

Икономистът Кольо Парамов пък беше категоричен, че банковият надзор е длъжен да знае при подобни операции.

"Не се знае условието, не се знае по какъв начин българският адвокат е представил нещата в банката и как са представени навън. Цялата тази комбинация, много сложно построена, вероятно е действала доста време", добави Парамов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му подобен скандал може да остави сериозно отражение върху банковата система у нас и то при положение, че се каним да влизаме в чакалнята на еврозоната.

Икономистът допълни още, че ако вече ползвахме еврото, подобно вкарване на милиони в български банки няма как да стане и никой нищо да не знае.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
до тука няма нищо незаконно сега бълг посланик в сащ да свика пресконференция в белия дом и да поиска от силовите министри да върнат българите и парите им отбълг квартал на силициевата долина
12
1
 
23
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
И ДАНС и банковият надзор знаят но...ако не бяха сигнализирали САЩ щяха да си траят.... Извод: В държавата на Тиквата всички са тикви..........
11
1
 
1
 
! Отговори
7230 преди 5 години
Имали пари има и българи те са по тази част.
10
0
 
24
 
! Отговори
Владо преди 5 години
ДАНС бързо залови този,а АЛОизмамниците не може?!Защо ли???
9
0
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Колкото...далаверата с КТБ даде...отражение на финансовите контролни органи,толкова и тази...проспана финансова операция.Пълни некадърници и нищоправци на хранилка стоят на ключови позиции и чакат Боко да им...мигне,за да свършат нещо.Ама няма да се махнат,защото са...удобни калинки,какъвто е и премиера...слънце.
8
0
 
24
 
! Отговори
стига вече преди 5 години
Така нареченото финансово разузнаване бе вкарано в ДАНС за да са под контрол и да не разкриват ограбването на държавата.Държавата ограбена а службите за сигурност нищо не направиха но получават от народа големи заплати и невиждани привилегии,нормално е да кажем върнете парите вия не защитавате народа.
7
0
 
6
 
! Отговори
ВСИЧКИ СЪВПАДЕНИЯ преди 5 години
на имената с журналистката са случайни
6
0
 
36
 
! Отговори
БНБ НАДЗОР преди 5 години
Ама вие сериозно ли? Те проспаха фалита на КТБ/ или бяха в играта с ЦАЦАТУРАТА да я сринат/ Колкото до "бизнес дамата" ПЕТЯ СЛАВОВА - известна МУТРЕСА от 90-те с банка , която е перачница на мафиотски пари. Ама ТИКВАТА и дружките от СИК отдавна са наясно с това....Американците също. Но сега не им изнася
5
1
 
29
 
! Отговори
факт преди 5 години
Този случай е показателен че държавата ни е разграден двор,огромни пари дава народа за сектор-сигурност а той не работи,само получават нищо не работят...........
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** как се подкрепят по света като става дума за крадене от народа
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахах вчера червените как наскачаха да бранят тия трансфери че нищо нередно нямало. Ами така де, все едно да кажеш че е престъпление държавата да ти даде куфарче с пари да започнеш бизнес, какво нередно има?
2
2
 
22
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Ясно е, че всички по веригата са намазали, предполагам лъвския пай за Баце, който нещо се губи напоследък ;)
1
1
 
32
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Естествено ,че знаят нали участват в схемата. В държавата на трите прасета е така!