Милионите от Венецуела към сметките на адвокат

Живее в различни държави, в момента не е у нас, съобщи Сотир Цацаров
Обновена: 13 фев 2019 14:39 | 13 фев 2019 12:50, Веселина Йорданова
174
Милионите от Венецуела към сметките на адвокат
Снимка: Reuters, архив

Титулярът на сметките, по които са превеждани милиони евро от Венецуела, има няколко гражданства, освен българско. Живее и в различни държави и в момента не е на наша територия. Това съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти в МС.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Информацията по случая е получена от САЩ както по дипломатически, така и по оперативен път - за парични преводи, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по доверителна сметка в банка в България. Титулярът й е регистриран и като адвокат, а към сметката има подсметки уж на негови клиенти, по които са постъпвали преводите от Венецуела.

След това са били извършвани други преводи, чрез които част от средствата са изнесени в други страни.

Основанията са различни и в повечето случаи не са действителни – подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н., обясни Цацаров.

Кога е била открита сметката, колко време е действала схемата и точно колко са преведените пари, от службите обаче не конкретизираха.

Главният прокурор уточни, че сметките са открити по редовен път в тази банка и подозренията не са свързани с нея. В конкретната банка в момента се извършва пълен мониторинг от страна на ДАНС. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че е получено изключително съдействие от БНБ по случая. Ще се проверява и дали има подобни преводи от Венецуела чрез други банки у нас.

Още по темата
След като стане ясна пълната картина, прокуратурата ще прецени извършване на действия по наказателно производство за пране пари, посочи Цацаров.

По думите му са взети мерки остатъчните средства по тези сметки да бъдат поставени под контрол и да не се позволи прехвърлянето им от страната.

Според разследващите става дума за организиран канал за пране на пари. Когато изцяло бъдат проследени преводите, включително в последните седмици, ще стане ясно доколко той има връзка с политическата ситуация във Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Като идат в швейцарски банки - мммм много цивилизовано, много яко. Швейцария Алпи Женева мммм страшно. Като дойдат в българска банка. Глупавите ми сънародници ще се скъсат от самобичуване.
147
0
 
9
 
! Отговори
Бай Гуню преди 5 години
Хахаха, ееее то щеше да е трагично ако нямаше българин замесен и в тия **** хахаха Ние сме на всеки километър дето има една приказка, че и филм даже. И то даже не кой да е замесен, а адвокат хахахаха, после никой ни нямал доверие, никъде не ни искали и сме били последна дупка на кавала в ЕС ....ами само гледайте какво реноме си вадим постоянно, каква ууубава реклама си правим пред целия свят Хаахахаха
146
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потокът на кинтите секна веднага след като изритаха Мадуро по задните части.Траншът преминава през България към Кремъл,то е ясно.Нали не мислите че руснакът не е точил нефт ако е имал възможност,Та руснаците си бяха като у дома си там.Венецуела се управляваше до сега от нали се сещате от къде.Народът му писна да го крадат.А в България все още има ,,дядоивановци'' които се молят всеки ден ,,..Ела Вълчо,изяш ***..''Дано нещата във Венецуела потръгнат по-бързо,те не са лош народ.
145
5
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Да минат през България едни пари, и гербаджиите да не ги надушат и сложат ръка на тях, или поне процент да не вземат???? Абсурд!
144
1
 
22
 
! Отговори
Гост преди 5 години
И случайно всичко е минало през една определена банка с един определен собственик и с едно случайно гадже на собственика на банката. Давайте колците, че доматите не вървят без тях.
143
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лондон показа как се присвоява, пардон блокира, златото на Венецуела за 1.2 млрд. А ние да не сме по-малки ...
142
5
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Американската губерния е послушна,първо си сваля гащите,после пита "кога ще ви бъде удобно?"
141
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примитивно активно мероприятие !Титулярът ще остане анонимен и неоткриваем . Митичен .
140
12
 
12
 
! Отговори
Яко краде Мъдурко преди 5 години
Като истински цоциалист!
139
2
 
20
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
До М, да ...Напротив не. Но, разграбването явно е започнало, а пък може и да е свършило вече.Интересно ми е Инвестбанк защо малчат!! Те явно са банка колкото и КТБ.
138
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа! Това е като митичният ,,милиард ,,на Банов. И винаги предани като кучета ....като в средните векове на Инквизицията .... Мирише на,, отказ ,,от Турски поток ....
137
4
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До KiroТц! Кирчо много ли държиш да участваш в разрухата и разграбването на Венецуела, м?
136
20
 
20
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
Мдааа... банката на ген.Любен Гоцев и червената номенклатура. И после, ние се чудехме каква е тази защита на режима на Мадуро от страна на БСП и президента Радев - ами, ето ви я причината. По-скоро, ето ви 60 млн. причини.
135
8
 
11
 
! Отговори
Слуги сме на дявола преди 5 години
Целта е да се блокират сметките на Венецуела по цял свят. После и да се докаже, че всичко е редовно, ще е минало много време, през което ще се оказва натиск. Нашите нали са послушковци и те в хора. Но, заслужаваме след като този фарс приключи, Венецуела да ни осъди заедно с лихвите. Да видим тогава американците ще ни покрият ли загубите.
134
5
 
17
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
До Анонимен(138)Да в х-л Родина във Варна. Партията направи от сервитьорки банкерки, от борци(Илия Павлов) бизнесмени. Все кадри.Като се име предивд, че титуляна на сметката е от ДС. Картина е пълна
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До odpo В бивол пише, че става дума за Цветан Цанев, човек замесен през 90-те години с трафик на каптагон, бизнес с Коза Ностра, наскоро отвличането на либийския танкер Бадр и т.н. Някъде пишеш, че е замесен преди години и в източването на БДЖ...
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Петя Славова е била сервитьорка в ЦК, явно е голям номенклатурен кадър, няма що
131
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ала бала, ала бала,Едни викат "разпни го", а други "хвала", Гущерът играе онче бонче, Тук парички, там шпионче!Истината, някъде в мъглата,Изборите - всички със метлата!
130
1
 
16
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
Банката е на сервитьорката на ЦК БКП Петя Славова. Тоест Инвестбанк.Ейде сега коментирайте.
129
6
 
6
 
! Отговори
казват, че преди 5 години
когато получа гражданство на друга страна, гупя правото на българско гражданство. Вярно ли е това? А този перач как запазва българското си гражданство, другите му гражданства не са интересни в случая.