Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
15
 
21
 
! Отговори
Опълченец преди 5 години
Ние Българите трябва да се гордеем че всички наши революционери са били против намесата на Русия в освобождението на България. Левски е бил твърдо против да се кланяме на руснаци за освобождение. Всъщност след априлското възстание е било въпрос на време България да бъде свободна! Но идва казашкия ботуш и започва да претендира за влияние в България! Левски би се обърнал в гроба! Поклон Апостоле!
175
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
191, нали и сам си знаеш, че лъжеш?На никаква финална фаза не са били. Напротив - след потушаване на въстанието през 76-та убийствата и малтретирането на българи се увеличава многократно.Засрами се поне пред кръвта на избитите.За пари и майките си ще продадете.
174
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки непредубеден човек е ясно, че руският цар е изпратил мужиците си да воюват заради черните очи на българите! ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ИМАТ НАЙ-ХУБАВИТЕ ЧЕРНИ ОЧИ НА СВЕТА!
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*най-умните
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тези, които решават да вдигат революция, не са от най-силните и със сигурност под влиянието на чуждите сили. Нито Русия, нито Европа са можели да допуснат съюз между България и Османската империя като две отделни държави. Нашите момчета са смели, но романтици и безразсъдни. Цялата дипломация отива на кино заради тях.
171
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е предаден от Димитър Общи. Несъвместимост в плановете за революция. Единият див и импулсивен, другият, оплел се в тайни мрежи със съмнителни хора и финанси. По-добре четете за Цанко Дюстабанов и българското лоби в Цариград. Българите са били във финална фаза да получат пълна политическа и финансова независимост по дипломатичен път. След признаване на училищата и православната църква е било въпрос на време да се постигне, някои обаче решават да правят революция.
170
14
 
13
 
! Отговори
болгар преди 5 години
Друзья из Кубани, не обижайтесь, везде живут дураки, у нас тоже. Сверх того, Сорос дат уйму денег, что бы разжигать антирусскую истерию. У нас социологические опросы показали, что 85 % из болгаров - руссофилы. Остальные - бог с ними - может быть они и не болгары
169
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стамболов не е разстрелвал никакви герои. Разстрелвл е офицери-изменници, участвали в преврат срещу законния княз Батенберг. Разстрелял е и няколко русофила полезни идьоти от най-глупавите - които са участвали в абсолютно безнадеждни опити да вдигат въоръжени бунтове. Освен това всички са осъдени на съвсем редовни съдебни процеси.
168
4
 
6
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
HEY JINGIBI VIDYALI SEGA KOLKO ARKADASH IMASH
167
1
 
9
 
! Отговори
МИТ преди 5 години
Имало свобода на словото в България, а? Някога е имало. Не ви харесва истината, а ? Също, като руския пръст в ..... те си знаят кои и къде им е. Нещо като съкратената версия на теорията за относителността.
166
3
 
14
 
! Отговори
просто човек преди 5 години
Аз не съм бил роден тогава и не си спомням.Забелязвам че стаията и съпровождащите коментари целят създаване на какофония и обезценяване на националните ценности.
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
путин е виновен той го предадеако бяхме истинки наследници на левскиписачите на подобни приказки отдавна да са висели по стълбоветено явно намаме нищо общо с него или той с насжалко а беше хубаво да е обратното
164
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито Левски, нито който и да било нормален човек някога е чакал бай Иван.Може да са искали да предизвикат намеса, но не и да стават поданици на руския цар и Задунайска губерния.
163
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакво съмнение че руснаците са замесени в залавянето на Левски и последващото му осъждане на смърт, натиска от Русия за смъртна присъда за Левски е бил много силен, възгледите му хич на са се вписвали с формите на управление в Руската империя, където въпреки официалното премахване на креппстничеството то все още съществувало в повечето губернии
162
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев бикога не е бил русофил, нито Левски. Особено Ботев е оставил толкова ясни становища против руската кмперска политика, че няма накъде повече.
161
13
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
браво г-да българи до къде стигнахте да преписвате историята долу подписаните ***.и искарахте че левски не е чакал бай иван да освободи българия ама че сте българи левски беше обесен на 19 02.значи до вас историците са писали не правилно .това се предава от уста на уста.на баща ми дядото му каза че в шипка са участвали и турци против турци имало и поляци каоито са се въювали от името на русия.без да преписвате в интнрес на ес и сащ много добре знае народа историята си
160
7
 
11
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Проф. Пламен Митев - полковник от ДС!
159
10
 
6
 
! Отговори
sd преди 5 години
159 - напълно си прав с една поправка- Радко Димитриев, предал България, не е разстрелян, а заклан от болшевиките.
158
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изконните български ценности - гледай да уредиш себе си, независимо на каква цена. Никога няма да стане народ от нас!
157
7
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
През Тошово време ни втълпяваха,че Левски е първоизточника на комунизма защото казал,че след освобождението не иска да има цар,а народа да управлява България.Сега ни пробутват на принципа "който се върже", че Русия има пръст в процеса срещу него.