Българинът: Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не!

Сънародниците ни остават положително настроение към Евросъюза
19 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
167

Графика: "Галъп интернешънъл"

Българинът е убеден, че външната политика на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни по целия свят.

Според по-голямата част от участвалите в изследването, международните политики на двете суперсили - САЩ и Русия, дестабилизират света.

Според данните, почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% от общо 52 494 интервюирани граждани по целия свят, имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили. Политиката на САЩ все пак има с 4% повече негативно отношение сред анкетираните.

Като цяло само един от четирима вярва, че външната политика на двете суперсили има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Далеч по-малко са хората, които считат, че външната политика на ЕС и на Китай дестабилизира света – 31% от анкетираните считат това за ЕС и 42% - за Китай.

Данните от проучването сочат още, че около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Погледнато в глобален мащаб, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България показват сериозно одобрение от нашите съграждани за международната политика на Европейския съюз. Цели 60% от българите смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

Противоположно, с най-ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. Цели 56% от сънародниците ни смятат външната политика на Щатите за дестабилизираща, а едва 24% от анкетираните я одобряват. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно.

Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата за ролята на най-многолюдната държава в света.

"Жалко е, че единствената определена като положителна глобална сила, ЕС, е в дълбока вътрешна криза". Глобалната картина отново наподобява тази по време на Студената война, но всъщност е съвсем различна, защото глобалният ред, установен след Втората световна война, се разпада пред очите ни с всеки изминал ден", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"В миналото напрежението между суперсилите всъщност не беше дестабилизиращо - заради договорените правила. Обратно, основната характеристика на настоящата международна обстановка, най-просто може да се определи с две думи: без правила", допълни още експертът.

По думите му има нужда от спешен диалог между САЩ, Русия, Китай и ЕС за нови международни правила.

"Исторически погледнато, всеки нов световен ред винаги се е налагал със сила и кръв. Не можем да си го позволим отново, защото следващият път ще бъде последен за всички", завършва своя коментар Кънчо Стойчев.


167
Още от Общество
Българинът "за" ограничения за новите шофьори, но не вярва в ефекта им
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До САЩ искат мир
Изтеглят се защото Путин си избра Тръмп. Ще си избере и следващите президенти. Путин требе да постигне мир, като прегази украинската хунта и освободи малорускито население там. Също така да присъедини и другата измислена държава - Северна Корея на Балканите -- Макесоросдония на Заев узурпатора и да я върне в чертите на България.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При Тошо 26 икономика в света, днес 66 икономика. Ако бяха БКП на власт естествено щяха да се преориентират към Китай и днес щяхме да правим по техни лицензи скъпа черна техника , включително луксозна за Европа. Нещо като български Хуавей. Въпреки всичко хората ни дадоха да имаме завод за Грейт уол, обаче партията наша не му даде да работи тук и се изнесе в чужбина. Щото въобще няма корупция, само Иванчева взема подкуп, подметнат и зад гърба в колата.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално част от хората са повлияни от антируската пропаганда по целия свят. Но се видя, че евросъюза и САЩ си създадоха Ислямска държава, а Русия я унищоже за броени месеци. Видя се кой стабилизира и кой дестабилизира. Ако България спре да дава подаръци на запада - милиарди за самолети, златни концесии, те веднага ще активират турското малцинство тук за пъклените си дестабилизирания. Западът е една малка периферия, с изчерпани ресурси. Затова са бесни, ПРОПАДАТ И Е НЕИЗБЕЖНО.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
""свалиха от власт добрия Тодор Живков?""Отказвам да повярвам, че си доброволно толкова тъъп........... освен ако не ти плащат.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо в Якутия русначетата които не знаят якутски не ги записват в училища? Руски имигранти в Русия?
133
6
 
2
 
! Отговори
САЩ искат мир преди 3 седмици
Изтеглят се от Сирия и Афганистан

Кога Пиздин ше се изтеглил от Сирия и Украйна?!
132
6
 
4
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
ИЗЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО=ВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПЪРВОБИТНО-ОБЩИНЕН СТРОЙ
ЩЕ СЛУШАТЕ ГАЛЕНА ВАНАТА И ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ВИ ПОСТИЖЕНИЕ,
ТОВА СЕ ВИЖДА ЧЕ МОЖЕТЕ
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОМУНИЗМА СЛЕДВА ДА СЕ ОБЯВИ ЗА "ПЕРСОНА НОН ГРАТА" ЩОТО Е СЪЩИЯ КАТО ФАШИЗМА - ДЕЛИ ГИ МАЛКА РАЗЛИКА
СТАЛИН И ХИТЛЕР БЯХА СЪЮЗНИЦИ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не!
ПОЛИТИКАТА НА САЩ Е ФОРМИРАНА ОТ ДОГОВОРИ СКЛЮЧЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА И ПРЯКО СЛЕД ВСВ. ТЯХ ВИЖДАТЕ СЕГА В ДЕЙСТВИЕ , ОТ СТРАНА НА ЗАПАДА
ЯСЕН ЛИ СЪМ НЕВЕЖИ
129
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" НЯМА ЕДИН БЪЛГАРСКИ БОЛТ - И СЛАВА БОГУ!!!!
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАЦИОНАЛИСТИТЕ, СОЦИАЛИСТИТЕ И ПАРАВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ
НА ПРОКУРАТУРАТА.
РУСКИТЕ "ИНСТРУКТОРИ" В ЗАТВОРА И ЗАПОР НА ВСИЧКИ РУСКИ СМЕТКИ
127
5
 
7
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
СЛЕД 1945 КОМУНИСТИТЕ ОКРАДОХА ИНДУСТРИАЛНА БЪАЛГАРИЯ
И ВСЕКИ БЪЛГАРИН ОТДЕЛНО
126
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
И САЩ и ЕС уви, са завладени в лапите на юдеоционисткия Кабал от комунисти- глобалисти, молещи се на Луцифер. И културния марксизъм, и НПО-тата са само инструменти.
125
6
 
4
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
САЩ НЯМА ВОЕННИ БАЗИ ТУК
ДРУГОТО Е КОМУНИЗЪМ
124
4
 
3
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
ВЕЛИКО МЕНТЕНЕ И КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА ЗДРАВО
123
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нито политиката на САЩ, с техните подмолни нпо-та, нито политиката на ЕС, техния културен марксизъм, са стабилизиращи за БГ. В благодарение на тях сме най-бързо изчезващата нация. Ако не излезем срочно от ЕС и НАТО, ще ичезнем в най-скоро време, като птицата додо.
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 118

"Въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката"

Теб може и да са ти харесвали бонбони Амфора, имаше и Ритон, същата гадост. Но аз си спомням "Марципан Люлин" и като си помисля за нещо почва да ми се драйфа.

И безалкохолна напитка Алтай си спомням. А от нея веднъж наистина повърнах на село.
Спомням си и бирата с плуващи мишки. Спомням си и хляба, със залепнали хлебарки отстрани, нахвърлян в метални клетки непочиствани никога в живота им.
121
6
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 седмици
"Социализмът, другарки и другари, се оказа едно недоносче".
120
7
 
16
 
! Отговори
до 118 преди 3 седмици
Обиколил съм света служебно, никъде не съм ял десерти като Република, Карамелка, дето се правеха в Своге и Лакта и Амфора. Сега ги имаме същите като име и опаковка - вътре съдържанието няма нищо общо. И до ден днешен се чудя, как правехме толкова вкусни шоколадови изделия!!
119
2
 
0
 
! Отговори
Футуролог преди 3 седмици
Различни времена.....различни нрави

Кой би помислил че при БАТЕНБЕРГ сме били една яка антикомунистическа държава

А не при циркаджиите Кобурги

Ненадминати антикомунисти са С.Стамболов,З.Стоянов....и Алеко Константинов

500 години не сме имали държава
Бай Ганьо е вдъхновен от Бай GUN
То ест от еврейския антиджентълмен преселил се в държавата на джентълмените да пише "Капитала" и от там да поучава хората по цялото земно кълбо как трябва да живеят
И на световната работа с THE GUN-а