Българинът: Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не!

Сънародниците ни остават положително настроение към Евросъюза
19 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
167

Графика: "Галъп интернешънъл"

Българинът е убеден, че външната политика на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни по целия свят.

Според по-голямата част от участвалите в изследването, международните политики на двете суперсили - САЩ и Русия, дестабилизират света.

Според данните, почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% от общо 52 494 интервюирани граждани по целия свят, имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили. Политиката на САЩ все пак има с 4% повече негативно отношение сред анкетираните.

Като цяло само един от четирима вярва, че външната политика на двете суперсили има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Далеч по-малко са хората, които считат, че външната политика на ЕС и на Китай дестабилизира света – 31% от анкетираните считат това за ЕС и 42% - за Китай.

Данните от проучването сочат още, че около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Погледнато в глобален мащаб, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България показват сериозно одобрение от нашите съграждани за международната политика на Европейския съюз. Цели 60% от българите смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

Противоположно, с най-ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. Цели 56% от сънародниците ни смятат външната политика на Щатите за дестабилизираща, а едва 24% от анкетираните я одобряват. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно.

Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата за ролята на най-многолюдната държава в света.

"Жалко е, че единствената определена като положителна глобална сила, ЕС, е в дълбока вътрешна криза". Глобалната картина отново наподобява тази по време на Студената война, но всъщност е съвсем различна, защото глобалният ред, установен след Втората световна война, се разпада пред очите ни с всеки изминал ден", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"В миналото напрежението между суперсилите всъщност не беше дестабилизиращо - заради договорените правила. Обратно, основната характеристика на настоящата международна обстановка, най-просто може да се определи с две думи: без правила", допълни още експертът.

По думите му има нужда от спешен диалог между САЩ, Русия, Китай и ЕС за нови международни правила.

"Исторически погледнато, всеки нов световен ред винаги се е налагал със сила и кръв. Не можем да си го позволим отново, защото следващият път ще бъде последен за всички", завършва своя коментар Кънчо Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Най-хитрият и може би най-голям играч на световната сцена е Китай. Процентът(52%) на отговорилите "Не знам", нагледно показва как целия свят проспа надигането на Китай.
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са терорист номер едно. Половината свят е в разруха заради тях. Сега искат да разрушат и останалата част. На мушката първо беше Русия и БИ, сега са включени Китай и "големите съюзници" ЕС (окупирани със стотици бази и 100 000 армия). Кой ОФИЦИАЛНО подкрепи Брекзит? Налагат мита на Канада, Мексико, искат да подпалят Венецуела и признават за лидер някой който никой не е избирал. Кой направи Майдана? Арабската пролет? Ирак, Сирия, Афганистан?Жълти жилетки? Майдана? И това само в последно време
24
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА ПРОУЧВАНЕ Е ПЛАТЕНО ОТ ГЕРБ КАКТО И ВСЯКО ДРУГО В ТАЗИ АГЕНЦИЯ ! ТЕ ПРОУЧВАНИЯ БЕЗ ЗА ИМ СЕ ПЛАЩА НЕ ПРАВЯТ!ИЗОБЩО НЕ МУ ВЯРВАМ ! ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е 3-ТАТА НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКА СТРАНА В ЕВРОПА СЛЕД БКП РУСИЯ И БКП БЕЛАРУС! ПО-КОМУНИСТИ СМЕ И ОТ СЪРБИЯ!ТЪЙ, ЧЕ В НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА ОТ ЕС КАКВАТО Е БЪЛГАРИЯ НАДАЛИ ИМА ТАКОВА НЕОДОБРЕНИЕ КЪМ БКП РУСИЯ!!АБСОЛЮТНА ИЗМИШЛЬОТИНА Е ПРОУЧВАНЕТО ПОРЪЧАНО И ПЛАТЕНО ОТ ГЕРБ!
23
6
 
14
 
! Отговори
САЩ СВЕТОВЕН ЖАНДАРМ преди 5 години
и тиранин, отдавна не са символ на свобода и демокрация. РУСИЯ е точно обратното НАДЕЖДА. Щом и на Хаити дето са под за...ка на САЩ носят портети на ПУТИН и скандират РУСИЯ значи целия свят очаква РУСИЯ да ги освободи от ТИРАНИЯТА на САЩ
22
3
 
13
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
ЕС Ви Пороби - кой от Вас Гласува за Юнкер, кой от Вас гласува за Туск, това Демокрация ли е или Нео-Феодализъм. Никой Некога, още по-малко САЩ, не е Поробвал Европа, така както Еврейският Съюз!!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ плащат 1.6 милиарда наем годишно на Германия за военната база Рамщайн, а в България са се разположили като че ли им е бащиния и не плащат нито цент,не стига това ами принуджават васалното правителство да дава милиарди да купува страри самолети F-16 от виетнамската война които за нищо няма да ни послужат.
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия изнесе сама тежестта на Втората световна война и без никаква помощ и план Маршал се възстанови и стана първата космическа страна и световна икономика.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планът Маршал се състоеше в напечатване на нови зелени долари без никакво покритие и инфилгрирането им в европейската икономика, което улесни превръщането на долара в световна валута. Със същия успех ервопейските страни можеха да си напечатат сами валути и да плащат на работниците за възстановяването след войната.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България трябва да излезе от ЕС и НАТО. ЕС и НАТО ни съсипаха и от развита държава ни докараха до положението на бедстваща. Бъдещето на България е с Русия, излизане от ЕС и НАТО и военен и икономичски съюз с Русия ще гарантира националната ни сигурност и може да съживи съсипаната икономика. Ако Русия отвори пазарите си и фирмите могат да изнасят и печелят безработицата ще падне драстично а заплатите моментално ще скочат.
17
20
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Ако не беше Американският Генерал Малшал и плана му за Спасяване на Европа, сега цяла Западна Европа включително Германия нямаше да ги има, но САЩ са винаги лошите - резултата от десетилетия пропаганда на БКП и СССР трудно се изтриват и Българина не гледа фактите в Очите!! Путин е нищо повече от жалък Диктатор, построил най-голямата Джамия в Европа, заобиколил се с Милиардери Евреи и т.н. човек недостоен за Уважение.
16
4
 
16
 
! Отговори
БАЗИТЕ НА САЩ СА 800 преди 5 години
по целия свят. Германия все още е окупирана страна - 15 бази. Даже и в БЪЛГАРИЯ - свободна в миналото страна, в която НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЧУЖДИ БАЗИ сега има бази на САЩ. Аз не съм чул РУСИЯ да има бази в Мексико или Канада. Може би ПАСИ и приятели са учили някоя друга география
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България в ЕС - оскотяваща мизерия.
14
7
 
15
 
! Отговори
Нищо не стабилизира! преди 5 години
Напротив, точно ЕС ни разсипа живота. Преди да влезем в ЕС си живеехме по спокойно и по богато! ЕС само ни изсмука жива плът, но нищо добро не видяхме от членството!
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС има някаква собствена политика само защото е в съюз със САЩ. Иначе отдавна щеше да бъде руски протекторат или щяхме да сме в перманентна война между Балтийско и Черно море. Нещо като Донбас, но в континентален мащаб. Ако не е САЩ да сложи червена линия на Путин, европейските геове отдавна щяха да му целуват обувките.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са империя на злото, откъде накъде ще се месят в делата на Европа и ще й казват с кой може да търгува и с кой не. Чак санкции налагат на европейски фирми, които търгуват с Иран, заплашват за Северен Поток и Южен Поток. Еднолично излизат от различни договори и организации. Все едно света им е длъжен с нещо. Пикливa бивша колония на 200г. се разпорежда на далеч по-умни народи от тях - сбирщината. Да не говорим за безбройните им войни, които потопиха света в разруха и хаос. Най-гадната държава.
11
5
 
18
 
! Отговори
НЕПРАВИЛЕН ВЪПРОС преди 5 години
Питайте българите дали се чувстват заплашени от РУСИЯ- Нашата ОСВОБДИТЕЛКА и да видим отговора
10
5
 
9
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Реално е точно обратното, Еврейският Съюз е корена на всички Злини!!
9
3
 
12
 
! Отговори
САЩ ВРЕДНИ ЗА СВЕТА преди 5 години
и това го знае целия свят. Въпреки, че ПАСИТО и ЦЕЦО, редовно закусващ в САЩ твърдят обратното. А това , че сложили и РУСИЯ като заплаха - е няма как трябва да се има върви с тон с БРЮКСЕЛ. Нали оттам идват субсидийките
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е васал на САЩ. Галъп интернешънъл са платена агенция която работи по поръчка на господарите.
7
3
 
22
 
! Отговори
Х преди 5 години
Кой дестабилизира света ли? Ами погледнете фактите през изминалото десетилетие и в настоящето и отговора го имате -САЩ! ЕС им помагат в това гнусно дело - визирам Либия, Ирак, Афганистан, Сирия! Резултата - ислямизация на Европа ! Но... шоуто предстои!!!