Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми

Арестуваните вземали подкупи от турскоговорящи българи
225
Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми
Снимка: архив, Ройтерс

1.4 млн. лева са намерени в банкова касета на един от корумпираните лекари при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове във Варна. В друга той бил прибрал 270 хил. лв.

Арестувани са петима лекари и един посредник, обявиха разследващите на брифинг.

Разпитани са 31 души, на които са били издадени ТЕЛК решения и са вземали инвалидни пенсии, без да имат право на това, предаде "24 часа".

Още по темата
"Работили са като търговско предприятие", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В основата на схемата са лекар кардиолог от Варна и брат му, които са търсили "клиенти". Двамата са уважавани в лекарските среди. Кандидатите са изпращани при лекари от ТЕЛК комисии от престъпната група. Трябвало да кажат паролата "Много поздрави от Р.", за да започнат да се обработват докумените им.

Някои забравяли да кажат паролата и после се връщали. Тарифата била от 1500 до 2500 лв. Свързвали се с лаборанта, доктора от рентгена и други специалитсти, които трябвало да изкарат здравия - болен и да го уредят с пенсия.

"90% от фалшивите ТЕЛК-ове са издадени на турскоговорящи български граждани", каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. С роми не били работили.

Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове, установила проверка на прокуратурата. Следват районите на Враца, Габрово и Разград.

Покрай парите от ТЕЛК-овете всеки е получавал десетки други социални услуги - винетки, дърва, въглища и др. А НОИ нямало как да контролира механизма по издаване на документите. Така осигурителният институт нямал никаква друга възможност, освен да плаща.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че работата по случая започнала през май миналата година. За 4 месеца над 200 души са придобили ТЕЛК-решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
28
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
какви лекари БЕ ! те са доктори ( мушенници, шарлатани и т. н.) ,ЛЕКАРЯ ЛЕКУВА и е уважаван от хората - доктора е за бой , той е чиновник и полза никаква !
146
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е повсеместна. В криминалната държава на Боко Тиквата всички институции са корумпирари. Вниманието се отвлича върху дребните риби, лекари, административни служители и т.н. За едрите престъпници като депутати, министри премиер няма разследвания.
145
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е ред след като има фалшиви ТЕЛК Решения да върнат парите в Троен размер.Вижте в какъв Абсурд живеем 2 примера:Убийството в Нови Искър колко години наред майката е водила сина си на Психиатър, но няма ТЕЛК Решение.Двамата братя С ТЕЛК НАПЪЛНО СЛЕПИ, ЧЕ И С ЧУЖДА ПОМОЩ карат луксозни автомобили. Живеем в държавата Абсурдистан.
144
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди доста години писах тук, че от НОИ се точат яко чрез инвалидни пенсии, но чак сега се видя размера. Вече стана толкова фрапантно, че в някои махали почти няма здрави.
143
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медик кътал милион и половина... Колко милиарда са кътали... Меди... Гоце... Костов и Бойко...
142
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си играйте предизборни с лекарите... Не че не са корумпирани... Но трупайте рейтинг мосю... Борисов... Знаем че на вас Мутрите лекарите сме им длъжни
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адмирации дайте сега Меди... Вичо велики от хидрострой... Вашите чорбаджии... На сайта ви имам предвид... Какво имате общо с химимпорт... Цкб. Армеец....българия еър
140
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по крадливи лекари от нашите!
139
1
 
35
 
! Отговори
Az преди 5 години
Всички фалшифи телкаджии в затвора, всички доктори и те там. Да върнат парите и да ги дадат на хората с реални проблеми трансплантации, инвалидни колички и др. *** е свикнал да не работи а да се урежда с връзки, за жената на *** да не говорим - тя гледа децата, бърка манджи, търка талончета, гледа турски сериали и участва в примоции по фейсбукса. *** гласува за който му плати, като троловете по интернета.
138
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така ще е ! откакто направиха от здравеопазването търговско дружество и оод! основните принципи на пазарната икономика, според търсенето и цената!
137
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да беше само във Варна......:)))) Мнооого работа има за прокуратурата из цяла Бг.:)Да се размърдат малко и ще открият много интересни неща...:(
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 140Ако баща ти изрично не поиска да мине през ТЕЛК никой няма да го покани. Такава е системата още от времето на Т. Живков.
135
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфискация на имуществото на всички по веригата,баща ми с диагноза рак и лъчелечение нито ТЕЛК ,нито помощ ,а е работил над 40 г.
134
5
 
8
 
! Отговори
ДОПЪЛНЕНИЕ преди 5 години
Само да допълня Новината за един Съществен Пропуск - дали умишлено или не - Организатори на Модела за Ограбване на Здравната Каса са Сирийски Бежанци от ИДИЛ .Казаха го в Националните Медии .
133
1
 
14
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Срам ,срам и позор!Така следваме заветите на Апостола!
132
1
 
35
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 5 години
Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове!?!?!?Навярно на територията на прекрасната силистренска област се е водила мащабна термоядрена война?
131
3
 
20
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 5 години
"Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове" Дори в Хирошима и Нагазаки след атомните бомбардировки процентът трайни инвалиди сред оцелелите е бил в ПЪТИ по-малък
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тука нещо мирише. 1.5 млн са много пари. Ако е взимал по 1000 лв на човек рушвет (а повече трудно мога да си представя) и е делил с някого наполовина, не е изхарчил нищо (!) и полицията е намерила всички пари (!), излиза че този лекар е участвал в издаването на поне 3000 Телк-а. Това реално ли е? Ако някой знае, нека сподели.
129
10
 
0
 
! Отговори
Аделайда преди 5 години
131 Това което го пишеш,надявам се че е само плод на пръстите на "левия" ти крак.Ако живееше в Щатите би ли го казал и за Барак Обама .и той е от Конго,
128
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-голямата част сигурно са бакшиши от кабинета му в общинската болница, но понеже това не се разследва в момента явно не е интересно