Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми

Арестуваните вземали подкупи от турскоговорящи българи
225
Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми
Снимка: архив, Ройтерс

1.4 млн. лева са намерени в банкова касета на един от корумпираните лекари при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове във Варна. В друга той бил прибрал 270 хил. лв.

Арестувани са петима лекари и един посредник, обявиха разследващите на брифинг.

Разпитани са 31 души, на които са били издадени ТЕЛК решения и са вземали инвалидни пенсии, без да имат право на това, предаде "24 часа".

Още по темата
"Работили са като търговско предприятие", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В основата на схемата са лекар кардиолог от Варна и брат му, които са търсили "клиенти". Двамата са уважавани в лекарските среди. Кандидатите са изпращани при лекари от ТЕЛК комисии от престъпната група. Трябвало да кажат паролата "Много поздрави от Р.", за да започнат да се обработват докумените им.

Някои забравяли да кажат паролата и после се връщали. Тарифата била от 1500 до 2500 лв. Свързвали се с лаборанта, доктора от рентгена и други специалитсти, които трябвало да изкарат здравия - болен и да го уредят с пенсия.

"90% от фалшивите ТЕЛК-ове са издадени на турскоговорящи български граждани", каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. С роми не били работили.

Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове, установила проверка на прокуратурата. Следват районите на Враца, Габрово и Разград.

Покрай парите от ТЕЛК-овете всеки е получавал десетки други социални услуги - винетки, дърва, въглища и др. А НОИ нямало как да контролира механизма по издаване на документите. Така осигурителният институт нямал никаква друга възможност, освен да плаща.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че работата по случая започнала през май миналата година. За 4 месеца над 200 души са придобили ТЕЛК-решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес научавам , че в България има МВР . Нали Цвъки Ушков го закри преди десетина години .Сега какво започнаха да разкриват ,но падне ли Собственика на ГЕРБ , какво ли следва ???
126
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова жОвотно турскоговорящи българи няма! Има турскоговорящи роми. И е крайно време всеки да си търси социала от държавата, чийто език смята за майчин! Турците от Турция, ромите от Бангладеш и Индия.
125
1
 
37
 
! Отговори
svetlio преди 5 години
Как да си плащам осигуровките после?
124
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторите плюс сестрите понеже са в играта само рушвет зимат
123
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дякон Левски , заслужавахме ли това мафско управление ?
122
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е а1 Ловеч как сте супер Емо днес си шест
121
6
 
11
 
! Отговори
8 преди 5 години
До ТЪРСЯТ СЕЗа твоее сведение престъпната група дофтури дето са правели фалшивите телкове всичките са сирийци, а мошениците дето са ги ползвали само турци и роми. Така че по леко с нихилизма
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко е лесно а 1 клон Ловеч да се препичат на слънце с нашите пари явно може да пият в Сити банкетите са добри
119
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с ромиАрестуваните вземали подкупи от турскоговорящи българи"В опит да манипулирате новината се издадохте. Ако бяха турци, щяхте да ги наречете българи от турски произход. Тъй като съм наясно с политкоректния речник, който са ви спуснали на всички медии, фактът, че ги наричате "турскоговорящи българи" означава, че са роми.
118
2
 
27
 
! Отговори
ТЪРСЯТ СЕ преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ПОЛИТИЦИ И ЛЕКАРИ . МОЛИМ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ СЕ ЯВЯТ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТНОТО МЯСТО ДА НЕ СА БЪЛГАРИ
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дяволите, дето пазят българите над казана, също са българи. Такива са, защото и те не работят, не се налага, най-сладката службичка в ада!
116
1
 
18
 
! Отговори
ами да преди 5 години
До топло бгЩе го осъдят условно 3 месеца без десерт,една яка глоба да си напълнят гушките,и яростно ще му размахат пръст!
115
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Инвалид с ниски проценти ТЕЛК и освидетелстван за 1 или 2 год. няма никаква сметка да дава 1500- 2000 лв рушвет. Пенсията за нисък % ТЕЛК е 176 лв. Подкупът е повече, отколкото всички пенсии на куп за 12 месеца. Логиката сочи, че са давани високи %-и ТЕЛК, пожизнен или за повече от 3 години.
114
1
 
26
 
! Отговори
??? преди 5 години
Дяковеееее, заслужаваше ли си, а??????????????????????????????
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една, причина на следващото препрояване, да се пиша ром.
112
1
 
20
 
! Отговори
Прогледна ли народа преди 5 години
И тези лекува хора!!! Незнам какво да мисля явно системата е много болна Трябва радикални промени иначе няма оправия ще си е се така !!!закона пред всичко !!!
111
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези ТЕЛК-ове, в Европа лекуващият лекар пише Епикризата и той ти дава процента инвалидност ?! И си носи отговорността. Само който е ремонтирал колата знае доколко е повредена.По нашите ширини всичко става с комисии. Ако беше свикана Комисия по сътворението на света, то той и досега нямаше да бъде създаден...
110
1
 
19
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
Ако имаше държава, ред, закон, истински лекари вместо престъпници, политици като в цивилизацията а не банда разбойници то със сигурност няма и да се стига до фалшиви инвалиди от етноси или не.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се гордея само, син съм на тарикатско племе.
108
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
ОФЦИ, как сте???