Все повече хора говорят неправилно, имат беден речник

Но пък модата на шльокавицата отминава, коментира учител
Обновена: 21 фев 2019 22:05 | 21 фев 2019 22:04, Василия Пейчева
42

4268 гледания   |  Още видео

Все повече хора говорят неправилно, коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Цецка Петрова - учител по български език и литература. Проблемът е в общностната среда, този проблем е глобален, допълни тя. Все по-рядко за езиците се мисли като за богатство, но пък модата на шльокавицата отминава.

Режисьорът Максим Генчев е на мнение, че има сериозен проблем с българските деца извън страната. Той допусна, че явно от срам те не искали да говорят много на български, защото ставали обект на подигравки. И според него семейната среда е много важен компонент.

Преводачът от турски език и директор на издателство Алина Караханова беше категорична, че младите хора не разбират смисъла на това, което четат. Хората боравят с думи, които не разбират или пък имат твърде малък речников запас, допълни тя.


42
Още от Общество
Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
дам преди 3 седмици
Това изцяло се дължи на родната образователна система. Децата научават всички частички от думата, учат за ямб и хорей, морфологичен, синтактичен и нъм си къв анализ на думата изречението, все едно са записали българска филология.За сметка на това не могат да разберат смисъла на писан текст, защото поначало никой не им е създал интерес към четенето, нито пък могат да подредят смислено изложение на някакви факти. Основното образование куца, частните уроци летят, гушките се пълнят.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цялта нация УМИРА, те седнали, да ми спорят, дали било правилно на а, на у, на е или прочие и колко лошо било, да ползваш различни думи от "общоприетите"... Продължавайте!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Като се започне от неграмотни преподаватели, завършили с връзки и мнооого пари"

Хахахахах! Кой нормален с връзки и 20000 лева, ад си купи дипломата, ще стане преподавател? Честно ...
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До sofeto

В което няма нищо лошо. Много е забавно, като видиш някой депутят да се пиодува и да посинява от яд, че не му говориш на "Да, господине, Вашата воля е мое желание" ...
33
1
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 3 седмици
Да не говорим че учтивата форма "на ВИЕ" съвсeм изчезна и ce премести "на ТИ"!
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има ли софиянци в София?Не
Всички неграмотни селяни слезли от селата окупираха
парламента,цялата държавна администрация, наречена електорат.Да не говорим и за електората на Доган говорещи на неразбираем език в плеорите на министерства и парламент,но какво да се прави така е от 1944г.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Парламента е обуздан от невъзпитани неграмотни бандити
разговарящ на свой жаргон!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И при журналистите е така, ако са останали такива.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рибата се вмирисва откъм главата.
Първи с неправилен български и с много малък речников запас бяха новоизлюпените демократи-политици след 1989 година, които много бързо бяха последвани от неграмотни журналисти. Типичен пример е използването на "цифра", вместо "число". Преди 1989 година "цифра" вместо "число" използваха само фуражките, като най-неграмотната част от народа. После най-неграмотни станаха политиците и журналистите.
28
0
 
1
 
! Отговори
dsdas преди 3 седмици
Ot shlikoavicata e, пичуйе....
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наслязоха много шумкари от балканските села да стават
граждани,но какво да се прави така е от 1944г.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е управлението такъв и народа!!!!!!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 3 седмици
И по телевизията журналистите / коментаторите говорят на диалект...
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това с шльокавицата не беше мода, а невъзможност да се пише на кирилица, защото сървърите в зората на Интернет не я поддържаха. После стана навик.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е па нема що да думаме

слушам го по цял ден
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българският език има над 60 000 думи, а съвременните тийнейджъри се служат най-много с 1500. Затова вече трудно разбират какво пише в книгите, макар че могат да четат.
На това се казва ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво се чудите? Вижте как говорят по "етажите на властта" . например Тиквата, или В. Симеонов, или които ви дойде на ум! Парламента и правителството никога не са били пълни с толкова много про*стаци!
20
6
 
8
 
! Отговори
АБС преди 3 седмици
МНОГО ЗАКЪСНЯХТЕ Г-ДА ЗАЩО В РОДОПИТЕ У-ЩАТА СА ПОДЪРЖАНИ ОТ ТУРСКА ВЛАСТ А НЕ ОТ БГ ЗАЩО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНКИ НЕ СЕ ГОВОРИ НА БГ.РОМИТЕ ПРЕКРАСНО ГОВОРЯТ НА БГ ЗАЩОТО ГИ ОСТАВИХТЕ НА ПРИЗВОЛА НА СЪДБАТА А СЕГА НЕДЕЙТЕ ДА ПЛАЧЕТЕ ДО ВЧЕРА РАБОТА НЯМАШЕ ЗА БГ ГРАЖДАНИ КОИТО НЕ СА С БГ ИМЕНА
19
3
 
26
 
! Отговори
Същите наблюдения преди 3 седмици
Неправилното произношение и диалектите се разпространяват. Особено сред последните две поколения. Баба ми от провинцията говори изключително правилно, както и нейните приятелки. Техните внуци обаче мякат като хванати от гората и използват някакви диалектни подобия на изрази. Като цяло езика деградира.
18
3
 
14
 
! Отговори
Преминаващ преди 3 седмици
Като се започне от неграмотни преподаватели, завършили с връзки и мнооого пари, като се мине през повечето даскали, които умишлено не преподават в класните стаи за да смучат парички от частни уроци без да плащат данъци, отделно вземайки нереално високи заплати - КАРТИНКАТА СТАВА ЯСНА ЗАЩО СМЕ ТОЗИ ХАЛ ... !