Втори живот: Лекари спасиха мъж с почти отрязана ръка

Близо 4 часа трае операцията по спасяването на крайника му
22 фев 2019 11:37, Нели Христова
6
Втори живот: Лекари спасиха мъж с почти отрязана ръка

31-годишнен мъж от град Камено живее втори живот, след като хирурзи и отропеди от университетска болница "Дева Мария“  успяват да спасят ръката му след тежък инцидент.

Мъжът прерязва ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион до костта, като са разрязани мускули, нерви и съдове. Той веднага отива в болницата, където комбиниран екип от лекари започват тежка операция, за да спасят крайника на пострадалия. Тя трае повече от четири часа.

"При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нерва и два магистрални съда - артерия и брахиални вени", разказва съдовият хирург доц. д-р Денчев.

"Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна - ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката", обяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница "Дева Мария“.

След като овладяват кървенето, лекарите взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ. Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

Прогнозите за възстановяването на мъжа са оптимистичти.

"За пълното зарастване на нервите и възстановяване на функцията на крайника ще се проведе продължителна терапия и възстановяването ще отнеме година, година и половина. Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха.“ коментираха специалистите.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 4 седмици
Lekarq sas zeleno e mnogo sexy
:P
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Действително в болница "Дева Мария" има изключително добри лекари - и като хора и като специалисти, правят от невъзможното - възможно, отнасят се с големи грижи и отговорност към пациентите си - доктор Калоянов , доктор Киров , доктор Игнатов - хвала!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво!!! Свалям шапка на такива лекари!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво! Хвала!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво!!!Имаме прекрасни хирурзи ,които всекидневно спасяват животи.Но само когато опрем до това го оценяваме.Бил ли си един път на хирургическата маса почваш да оценяваш и разсъждаваш истински.Докато си млад или здрав се мислиш за безсмъртен и разсъждаваш ,оценяваш,заклеймяваш и т-н.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво, тоеа е вепе добра новина а не за сиганьори дето ги раним с те ни убиват.