Собственикът на Агенция "Фокус" почина изненадващо

Красимир Узунов си отиде на 56 години
Обновена: 25 фев 2019 09:43 | 25 фев 2019 09:35, Камелия Цветанова
125
Собственикът на Агенция "Фокус" почина изненадващо
Снимка: "Фокус"

Изненадващо тази сутрин в 04.00 часа почина собственикът на най-голямата българска Радиоверига и Агенция "Фокус" Красимир Узунов.

Той си отиде на 56 години.

Красимир Узунов е журналист и бизнесмен.

Основа първата частна информационна агенция през 2000 г.  Оттогава досега той беше и президент на агенцията.
"Фокус" предлага денонощно новини на български и английски език.

Узунов е роден в Пещера. Завършва с отличие Висшето военно артилерийско училище (ВНВАУ) "Георги Димитров" в Шумен през 1985 година, специалност Политически профил.

Произведен е в чин лейтенант на 31 август 1885 г. Випуск "Сливнишки". Служи във ВНВАУ през 1985 – 1987 г. През 1987 г. печели конкурс във вестника на Сухопътните войски.

През 1989 г. вестникът е закрит.

През 1990 г. с конкурс е назначен за заместник-началник на Международни информация във вестник "Народна армия".

През 1990 г. става известен с прякора "Поручика", след като публикува коментар във вестник "Демокрация", подписан като Поручик Красимир Узунов.

През 1990 г. създава първия клуб на Офицерската Легия "Раковски" в Шумен. Заедно с подполковниците Митко Шопов и Петко Петков регистрира организацията в Хасково, където се среща с капитан Дойчин Бояджиев. Избран е за говорител на Легията.

Напуска армията през септември 1991 г. заради участие в парламентарните избори на 13 октомври 1991 г. в листата на "Конституционният форум" на професор Николай Генчев, като водач на листата в Кюстендил. В края на октомври 1991 г. се завръща на военна служба и е назначен началник на отдел "Информация" в Министерството на отбраната в екипа на министър Димитър Луджев. През май 1992 г. подава оставка и напуска окончателно армията. Работи в Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Пише коментари за различни издания и издава книги.

На 30 октомври 1998 г. е обявен за нежелана персона за комунистическото правителство на Македония на Бранко Цървенковски. Забраната да посещава Македония е отменена от правителството на ВМРО-ДПМНЕ на премиера Любчо Георгиевски.

Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история.

На 20 септември 2016 г. заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов и бившия командващ на ВМС адмирал Пламен Манушев организират военна церемония и заупокойна молитва в памет на загиналите български офицери и войници в боевете на връх Каймак-Чалан през септември и октомври 1916 г.

Удостоен е за "Следовник на народните будители" за 2014 г. от Съюза на народните читалища. Награждаван е с лично оръжие от министъра на отбраната Николай Свинаров, с почетен "Войнишки нож" от началника на Генералния щаб генерал Никола Колев, със сабя от министъра на отбраната Николай Цонев, със сабя от ръководството на ДАНС, със знак "За принос към Министерството на отбраната" от министъра на отбраната Ангел Найденов през 2014 г. и със знак "Достойнство и чест" от министъра на отбраната Красимир Каракачанов през 2018 г.

Удостоен е с титлата "Доктор хонорис кауза" на Военна академия "Георги Раковски" от 15 февруари 2017 г.

Вечна му памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лaкей на службите!
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТТипично пребоядисано ко муне Сега гербераст естествено, защото Боко и Цоков раздават паричките.
25
2
 
23
 
! Отговори
Между редовете преди 5 години
Четейки между редовете - перфектна кариера на военен разузнавач.Явно почва в 3-то главно управление на ДС - ВКР, забелязали са го и е преминал в Разузнавателно управление на армията РУМНО или някое от другите му имена, като такъв е работил по Западни Балкани, явно пак като такъв е основал и агенцията.Има си следствени органи да разследват убит ли е или е естествена смърт. Прави впечатление, че секретните сътрудници на РУ доста са го награждавали...
24
12
 
22
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
"Велик българин" е твърде преувеличено , но може би достоен патриот.Междувпрочем нашето поколение от 1955 г. нагоре / от времето на Т. Живков / , всички сме възпитани в патриотизъм и всеотдайност към родината.Така, че той не е изключение. Бог да го прости !
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен българин!Поклон!!!
22
14
 
15
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ДОСТЪП ДО КОМЕНТАРИ НА О Л И Г О Ф РЕ Н И.Това беше велик българин.
21
11
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Един достоен и начетен български офицер, си отиде.Прегоря като свещ,светеща ярко в тези смутни и объркани години,за да дава правилната посока на народа ни.Мир на прахът му.
20
8
 
12
 
! Отговори
и готово преди 5 години
Новичок или пестициди!
19
8
 
26
 
! Отговори
Марк Твен преди 5 години
Може би знаете, а може би не, но той беше страстен пушач. Може и да знаете, а може и да не знаете, но пушенето е убиец номер едно в света и всяка седмица от болести свързани с пушенето умират 350 човека в България. Пушенето не е " вреден навик". Дано да го разберете някой ден. Бог да прости Красимир Узунов
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде не се е отчел този "безнесмен" шапкар ?
17
6
 
22
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Неудобните "" бизнесмени" си отиват един след друг. Гатанка : познайте от кого и защо ?
16
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите мутри ще разследват ли убийството му или Цацаров ще замаже и този случай, подобно на Мишо Бирата, Ваньо Танов и Ивайло Московски ?Узунов е бивш военен, спортувал е редовно и е бил в блестящо здраве.Не може току-така човек да умре в разцвета на силите си.Явно са му помогнали. КОЙ му е помогнал е ясно, то е ясно, но да се изясни поне ЗАЩО ?
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нормално да починеш на 56. Кой ги избива.
14
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен бивш комунист, настоящи демоКраД.Като Бойко Борисов.И останалите от ГЕРБ.
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите Родината изграждат ...Комсомолците след тях вървят ...Иде реч за ГЕРБ и ГЕРБ-Младежи.
12
6
 
40
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Не превръщайте нечие нещастие в политически цирк. Сещам се за поне трима съвсем обикновени хора починали на и под 40 годишна възраст. Кажете каквото добро знаете за него и лека му пръст. Живота си е достатъчно сложен вече и това се отразява на всички. Никой не знае дали и той утре няма да тупне неочаквано на/под земята.
11
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпрал е парите на ОПГ-то и вече е ненужен.Също като Мишо Бирата и Ало Ваньо.Бог да го прости.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо да е изненадващо? При такива добри дела, горе или началникът си го взима да ги върши при тях.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произведен е в чин лейтенант на 31 август 1885 г. Випуск "Сливнишки".хихихихихиииии
8
4
 
27
 
! Отговори
ДС преди 5 години
..... Аха ....... Да де ............ "Внезапна случайна смърт" като Мишо Бирата , жена му и още няколко мастити бизнесмени впоследствие ...... Такъв е живота ! От някои неща НЕ може да се избяга. Особено ако знаеш повече от колкото трябва примерно ..............