Борисов размаха пръст: Бизнесът с горива прилежно приведен в бял!

"Контрабандата на цигари 4.4%, данъците ни ниски - да не се краде ДДС!"
Обновена: 26 фев 2019 20:12 | 26 фев 2019 13:31, Веселина Йорданова
150

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 4.4% е паднал делът на нелегалните цигари у нас през последното тримесечие на 2018 г.

Това показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12%, а най-малко са в Добрич и Габрово - 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн, предаде "24 часа".

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направил на хората пътища и канализации тоя ***.
38
4
 
34
 
! Отговори
Ясно е, че преди 5 години
Вече десет години Тиквоний ни баламосва с митници, горива, цигари, хъбове, тръби, връзки, врътки, далаверки, кражбички и корупционни сделки. И къде отиде България за десет годишното му безхаберно управление?! Под дъното. Най-нисък стандарт, най много кражби, бягство на чужди инвеститори, разграждане на държавността и обезлюдяване на България.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/02/25/borisov-iunker-lichno-blagoslovi-gazoviia-hyb.403048
37
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Бил приятел с Валентин Златев а...
36
32
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
С течение на годините израстна и се оформи, като истински ДЪРЖАВНИК от ранга на Стефан Стамболов...
35
5
 
38
 
! Отговори
sdv преди 5 години
На кой му дреме за тез далавери,пенсионерите вземат 150 евра пенсии,работещите 300 евра заплати ,кви цигари кви нафти,ваща мама поганска
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ГОРИВА!ДОЛУ НЕФТОХИМА!!!
33
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл ( руската мафия ) е по-голям от държавата ни !Ако си мислите,че на мястото на Борисов ще дойде Нинова и бенза ще стане левче,трябва да си или завършен ***()т или червен чугунест прим***т !!!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е наред. Пийте си ракията със салатата. После набийте жената и си лягайте.
31
3
 
20
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Нас народа не ни интресува това ИСКАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ НЕ 600ЛВ
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представете ли си ако Булгартабак бе продаден на англичаните от "Бритишамерикотабако" БАТ които бяха кандидати да го купят и бяха изгонени от БСП и дпс бяха решили в момента да затворят фабриките в София и Благоевград и да изхвърлят хиляди хора на улицата, какъв вои щеше се вдигне телевизии медии, политици БСП, дпс ужас, а сега когато Пеевски ги затваря и изхвърля работниците има само Тишина! Гербавите най Тихи, БСП също, защо ли?
29
10
 
46
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Бойко ще влезе в учебниците като човека намалил населението на България наполовина без да има война!
28
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,Борисов !!
27
4
 
13
 
! Отговори
Лукойл преди 5 години
Само ние можем да внасяме бензин и да ни обмитяват за мазут, да внасяме милиони тонове гориво, а да ни обмитяват за стотици...иначе няма комисионни, нали партньоре ? И както сме се разбрали, никакви митничари на нашето нефтено пристанище край Бургас.това да не е територия на България, това е наша Лукойлска, руска територия, нали партньоре? Да,да слушам каза раболепно тиквата.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,да рафинерията ?2?Ей не задавайте такива въпроси на двете бразди в мозъка , ами нали там му е началника , че ще вземе да му резне това дето го няма - нали си е страхливец горкия!!!
25
0
 
33
 
! Отговори
мадеин бг преди 5 години
Цената на горивото пак се покачи нищо че петрола е а ниво от преди две седмици, старта песен на нов глас
24
3
 
35
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Всички знаем, че рафинерията на Лукоил всяка година е на счетоводна загуба. На тях кога ще им монтирате броячи на входа и изхода?
23
2
 
36
 
! Отговори
Картела преди 5 години
Цитат "Според предоставената статистика "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат 82 процента от капацитета дизелово гориво в данъчните складове и 92 на сто от бензина."Как може да се вместят останалите малки търговци в тези 8%,като складове ги държи една фирма. В България всичко е монопол и се злоупотребява с него, който не го вярва е слабоум... Бойко ни лъже от сутрин до вечер.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в момента в България уж няма контрабанда, защото тези на които е възложена проверката са контрабандистите! Те няма да хващат сами себе си! А иначе всеки може да си купи колкото иска контрабандни цигари в ци га нските махали.С горивата ще стане същото ще бъдат ликвидирани всички които не са в картела и ще останат само верни олигарси които бодро ще рапортуват че всичко е наред и ще си правят контрабандата заедно с държавата.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да има стабилност в монопола на Нефтохимa
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за Булгартабак малко история за тези които не помнят : Булгартабак бе продаден от Боко и гербавите на техния приятел Пеевски, като разчитаха да ползват каналите за контрабанда в близкия изток, но ги хванаха, турците вдигнаха голям скандал, Цацата ходи на крака при Ердоган пада на колене моли се и нещата се покрива, но Пеевски не може да прави легален бизнес и затвори фабриките в София и Благоевград, като изхвърлиха хиляди хора на улицата, но за това се мълчи казионните медии нито дума, БСП същ