Борисов размаха пръст: Бизнесът с горива прилежно приведен в бял!

"Контрабандата на цигари 4.4%, данъците ни ниски - да не се краде ДДС!"
Обновена: 26 фев 2019 20:12 | 26 фев 2019 13:31, Веселина Йорданова
150

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 4.4% е паднал делът на нелегалните цигари у нас през последното тримесечие на 2018 г.

Това показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12%, а най-малко са в Добрич и Габрово - 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн, предаде "24 часа".

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България при Премиера Борисов е пропита от корупция.А когото сменим премиера Борисов с Нинова или някой друг България ще се отпие ли от корупцията!
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекет, облечен в държавна носия!
17
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България при Премиера Борисов е пропита от корупция. Съдебната система и Прокуратурата са зависими от правителството и НЕ работят. Икономиката, Образованието и Здравеопазването са в окаяно състояние. Доходите са като в Третия свят, а инфраструктурата е като Лунен пейзаж.!...Това са някои заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света за 2017 г.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де нали следяхте с камери всеки литър от-до?
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви арести за административни нарушения!?Тоя добре ли е.Или може би наистина си е повярвал, че Държвата му е бащиния!?
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз мога да го предупредяда не лази пред пашата като кученце,както го правеше през 90те.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то ако вдигнат данъка на фирмите и малкото фирми дето са останали у нас ще избягат.
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво затворихте "Булгартабак"? Да се аресате за европодаяние с комисионна? Егати колонията феодална!
11
1
 
24
 
! Отговори
V преди 5 години
Единствено данък милионер дето е нисък10%Къде го дават тва в Европа.Това е данък бананова република.Акцизите които са насочени срещу народа ако бяха ниски нямаше да се внасят цигари от Сърбия и Турция.Ако цигарите са толкова високи че да харчим толкова ресурси ,акциза трябва да се намали за да не е изгодно да се внасят от съседни държави.Така или иначе парите не отиват за народа а за ранно ченгиджииско пенсиониране и вишо.Много е тъпо да вържеш апаратите ,а да няма информация за часовете на рабо
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, полицаите да пушат контрабандни цигари, а народа да дава по 10 лева за кутия със законен бандерол!
9
8
 
25
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
Помните ли Симо Симов, който се возеше на влака със сестра Галева(Мая Манолова)?Симо Симов е собственик на Симов Ойл в село Антон.Бензиностанцията му е две коланки с един навес насред селото без никакво отстояние от съседните постройки.От къде има разрешително?Смесва горивото с машинно масло за да мине пред данъчните за гориво за битови нужди - отопление и плаща данък 30лв на тон.Знаете ли колко хора са с повредени автомобили заради тоя мошеник?Симо Симов е от БСП ако още не сте се досетили.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четвъртата снимка е доста интересна.
7
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мантрата, че БСП са по-крадливи и по-лоши вече не работи.
6
3
 
24
 
! Отговори
Кога ? преди 5 години
Европейски капитализъм ?Социална държава ?В този живот тук - НЕ !
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС Турция 8% тук 20%. Кое е по-малко нещо не разбирам аз ли?
4
1
 
54
 
! Отговори
радомир преди 5 години
Кои данъци били ниски? ДДС-то ни е едно от най-високите, без преференциална ставка за храна и лекарства, реално смъкващо кожата от гърба на бедните, защото без храна и лекарства не се живее. Е затова се и краде, защото е високо и е лесно да вземеш сума.
3
6
 
37
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Орешарски е виновен !
2
2
 
56
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А неговата фабрика за цигари на морето дали още работи ?!
1
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, а за ортака на карти, в чийто хотели редовно почиваш без пари, няма ли да кажеш нещо, а ?