Борисов размаха пръст: Бизнесът с горива прилежно приведен в бял!

"Контрабандата на цигари 4.4%, данъците ни ниски - да не се краде ДДС!"
Обновена: 26 фев 2019 20:12 | 26 фев 2019 13:31, Веселина Йорданова
150

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 4.4% е паднал делът на нелегалните цигари у нас през последното тримесечие на 2018 г.

Това показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12%, а най-малко са в Добрич и Габрово - 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн, предаде "24 часа".

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли да знам защо изтрихте страницата с Елена Йончева и машинното гласуване, където хората масово защитаваха хартиените бюлетини?
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилежно в жълти жилетки и отивайте да протестирате, като нормалните европейци.
57
22
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И да се напъвате избори няма спечелите Бойко има още един мандат парламентарен да изкара а за местните освен някой друго село и градове като Видин друго няма какво да хваните
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво общо има това с повишаването на цените на горивата или вече просто гледаме да има поне една дума от темата, за да променим посоката?
55
16
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Кой го интересува ,че 2000 останали без работа в не печелившо частно предприятие БСП и ДПС сринаха държавата ти за 2000 човека си се хванал с 4 млрд ли колко откраднаха от КТБ знаеш ли колко такива завода са това
54
27
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
АЗ ПЪК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ НАЙ ЧЕСТНИЯ И НАЙ МИСЛЕЩИЯ ЧОВЕК ЗА НАРОДА СИ
53
4
 
11
 
! Отговори
муньо преди 5 години
Странджа, аз пък крада при Герб яко и ще гласувам за тях
52
21
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Борисов удари ли горивата и енергетиката и БСП са загинали
51
4
 
29
 
! Отговори
МИЛЕН преди 5 години
ЗАЩО ГЕРБ ЗАТВОРИ БУЛГАРТАБАК В БЛАГОЕВГРАД И 2000 ЧОВЕКА ОСТАНАХА НА УЛИЦАТА ПРЕДИ МЕСЕЦ
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата с контрабандата затвори булгартабака. Сега ще затворят и бензиностанциите. Те са свикнали на голяма далавера, няма да работят за 10 процента.
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ТОЯ ВСЕ БЕЛО МУ Е В ГЛАВАТА. ИНАЧЕ НИЩО НЕ КАЗВА, МАЛО УМНИКА
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей , дето позориш името на Странджата - затвори си смърдящата уста!!
47
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя на снимката нещо не стои в страната? Защо така :D
46
3
 
24
 
! Отговори
Ха..ха..ха преди 5 години
Ама вярно е, че по снимката му си личи, че току що е избягал от зоопарка.
45
36
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ГЕРБ възраждат България... - комунистите саботират и ни тикат в лапите на сибирската мечка...
44
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България я закриха с ГЕРБ Всичко е вятър и мъгла!
43
4
 
32
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Държава в която ти крадат парите от банката, няма кво да се напъваш Борисов!Закрихте я тотално ,само с три МАНДАТА!
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трите папи" ни води към светло и безоблачно бъдеще.
41
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
аз пък карам кууло!
40
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брех, брех тоз Борисов бе, голяма работа бил. Помните ли как влезе в лукоил с цялата тумба скротумогалещи го кияци. Щеше да ги затваря, да плащали и незнам си какви неща още. След два дни излезе посърнал и с подвита опашка. Сега тръгнал да се репчи на бабата дето продава мартеници.