В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

Най-много са те в София, следват Плевен и Стара Загора
Обновена: 2 мар 2019 10:28 | 2 мар 2019 07:40, Красимир Ангелов
185
В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението
Снимка: Булфото

Близо 400 паметника увековечават подвига на героите за Освобождението на България. 20 от тях са в София, съобщава "Монитор". След столицата по брой паметници следват Плевен и Стара Загора – двата града, около които са се разиграли най-кървавите битки през Руско-турската освободителна война.

Не са малко обаче и паметниците, които са били издигнати през годините, но вече на практика липсват.

Монументите, които не са стигнали до наши дни, едва ли са унищожени умишлено – никой не би посегнал на подобни паметници: съсипали са ги най-вероятно ерозията на времето и прословутата нашенска немарливост, смятат известните ни скулптори проф. Емил Попов и доц. Цветослав Христов.

Изданието припомня, че има два пика в строежа на паметници, свързани с бележитата дата 3 март – единият от тях е непосредствено след Освобождението до Балканската война, а другият – в периода 1975-85-та, когато се честват 100-годишнината от войната и 1300 години от създаването на българската държава.

В началото повечето паметници са поръчани и дарени от Русия, като дори надписите на тях са на руски език. Те започват още от Свищов, където император Александър ІІ е стъпил на дунавския бряг и е имал щаб.

Най-емблематичният паметник на българската свобода – този на връх Шипка, датира от 1926 година, когато се обявява конкурс за изграждането на монумента.Творческият колектив, спечелил конкурса, обаче се отказва да го построи заради заради суровите условия горе в планината. В крайна сметка той е построен от друг екип и е официално открит през 1934 г. в присъствието на цар Борис ІІІ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 5 години
НАПУК НА ВСИЧКИ АЗ СЪМ БЪЛГАРИН,ЩЕ БЪДА БЪЛГАРИН И НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЪМ ДРУГ.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ БРАТЯ!
62
1
 
10
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
Василчо, забравяш да допълниш, че именно заради разрастването влиянието на Руската империя и пряко заради нейната намеса на Балканите са създадени независимите държави на сърби, гърци и българи. А политиката на ингилизите и сие е била точно обратната - тя е била най-големият политически партньор на османците и крепител на териториалното й статукво. Дори техният агент Сенклер вдига въстание против българите в Родопите. А за Крим, ще ти кажа, че бг-те са се сражавали на страната на Русия. Извод?)
61
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРуснаците ни окупирваха а турците се отбраняваха заради нас българите.Съседите кой ги освободи и какви роби бяха те? Само ние българите ли бяхме роби?
60
7
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Марк АврелийЗащото новият българският княз трябва да смени руския губернатор ли???Агент Дейзи Крокс!ЦРУ!!!
59
7
 
7
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До 54Без българскят народ нямаше да има Освобождение, а дали щеше сам да се освободи, това са само спекулации.Сигурно е обаче, че без Великите сили българските земи щяха и до сега да са не само де юре, но и де факто Задунайская губерния !Бог да пази България от рускотурската империя !
58
2
 
6
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
Василке, малко е сложно, но че ти кажем. Новият руски цар не е бил против самото Съединение,а против бг княз, затова когато османците рекруткрат войски по българската граница, Русия праща ултимативна нота към Високата порта,че връщане към статуквото не може да има и Султана не требе да прави резки движения на север.Това не се харесва не Виена (страна по Берлинския д-ор) и те подтикват протежето си крал Милан и Сърбия да ни ударят. Затуй после чрез граф Ковенхюлер спират бг настъпление към Ниш.
57
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Марк АврелийТова е истина, когато воюват великите сили за територии и влияние, винаги застават на страната на противника!!!Обединеното кралство е против разрастването на моща Царска Русия, а не срещу българския народ, защото именно Великобритания после колонизира османските владения!!!Агент Пол Елиът!ЦРУ!!!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБлагословен да е руския солдат и проклети да са юдео-болшевиките!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон и вечна слава на загиналите за освобождението на България, знайни и незнайни!
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Пловдив? Щом е нямало боеве нека си върнем Румелията и тракията на Турция?
53
9
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Като ни е освободила Русия, защо после е против Съединението, което фактически е българското освобождение!!!Агент Анди Брейди!ЦРУ!!!
52
3
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Този който ви освободи той ще ви пороби."Поробиха ни краварите оттатък океана, понеже за тях сме просто инструмент, а вие пляскайте с ръце и се радвайте.Всеки който е на едно мнение с Цеко истината и Соломон трабанта, не заслужава никакво внимание!!!!
51
4
 
10
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
До ИсторикДа те светнем малко. Героичният български народ нямаше ресурсите да победи сам огромната Османска империя. Това стана с помощта и волята на руския политически елит и саможертвата на руския народ! Факт. Останалите Велики сили като Франция и Англия бяха най-големите поддръжници на османлиите, дори в съюз с тях и кралство Пиемонт воюват срещу православна Русия в Кримската война. Грях е, поне около 3 март, да се забравя този "дребен" момент, иначе ще набахва на Истанбулската конвенция)
50
0
 
2
 
! Отговори
до преди 5 години
51..да не искаше да кажеш русофобите?
49
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Има два вида паметници!Едните са построени с чувство на уважение и признателност, за нещо хубаво което е свързано с българския народ и признателност, а другите са слугинските, робските и слагаческите паметници!!!Паметника е история, а България е преминала от Османското робство през освобождение, световни войни, коалиции и катастрофи и има много построени много паметници!И на всички сме строили паметници, защото ставаме първи васали, докарваме се към новите господари и чакаме милостиня!Хю!ЦРУ
48
0
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Това е най-голямата трагедия на русофилите у нас, че няма как да заобиколят този фактор, Русия освободи България и това е ФАКТ.
47
5
 
4
 
! Отговори
Смирненски преди 5 години
Москва, Москва!Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!Ти пак си огнено сърцеи с ясна пурпурна усмивка бдишнад братски стиснати ръце.Че блясъкът на твоята зорараздра световната тъма,че ти като възторжена сестрасъбра на цялата земяи радостта, и бурната печал!Москва, Москва!сърце от разтопен метал!Москва, Москва!Пред твоите стоманени вратиразби се вражата вълна;звездата ти с рубинен лъч трептинад всяка горестна страна,където робът цял живот оре,а мре лишен от късче хлеб,
46
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 49 За съжаление при соца, когато имахме наистина добро кино пак не се намериха хора да направят стойностен филм за Левски, а камо ли сега при тия наши некадърни режисьори и актьори.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АТАКИСТТо и един качествен филм не сме заснели за Левски.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите са освободени турско робство от съвецката армия...ще ги видите утре да поднасят венци на *** !