Съдбата на Райна Княгиня след Априлското въстание и заслугите й за България

В дома й в София ще започне ремонт и в него ще бъде направен музей
3 мар 2019 13:56, Елка Василева
34
Съдбата на Райна Княгиня след Априлското въстание и заслугите й за България
Снимка: bTV

Невероятната е съдбата на Райна Княгиня, която има заслугите и за развитието на съвременна България след Априлското въстание.

Когато Бенковски ѝ възлага да ушие главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг, Райна Попгеоргиева е 20-годишна учителка, изключителна красавица. След въстанието съдбата ѝ е трагична.

Въпреки това успява да оцелее, да завърши акушерство и да стане първата дипломирана акушерка в София, да отгледа 6 деца и да се грижи за поборниците от квартала като Странджата за хъшовете, разказва bTV.

Сегашното състояние на софийския дом на Райна Княгиня напълно съответства на трагичната ѝ съдба. Къщата се намира на улица „Охрид” в квартала на опълченците.

„Нищо не се развива в тази къща, освен че я гледам как се руши от доста години. Преди 25-30 години ѝ направиха ремонт, имаше компютърна фирма в нея, след това отново запустя”, разказа Димитър Яръмов, жител на квартала.

Изненадващо добра новина дойде от кмета на район „Сердика”, на чиято територия се намира къщата.

„Успяхме да я регистрираме като паметник на културата. От вчера притежаваме вече одобрен съгласуван проект с издадено разрешение за строеж за реставрация, консервация и експониране на недвижима културна ценност с категория местно значение – къща на Райна Княгиня”, заяви кметът Тодор Кръстев. По думите му са осигурени около 450 хиляди лева за възстановяването на къщата.

Кметът и една от далечните родственици на Княгинята дори търсили тайно скривалище в дома. „По нейни спомени вътре трябва да има скривалище, в което евентуално да има някакви скрити ценности. Правихме различни проучвания, търсихме го с ултразвук, но не успяхме да го намерим”, отбеляза Тодор Кръстев.

Плановете на общината са в къщата да се направи музей, а експозицията да бъде предоставена от наследниците на Райна Княгиня. Една от тях е диригентът Таня Христова.

„Най-емоционално ме свързва моят баща. Той е идвал тук и е помагал, те сами са строили къщата. До 9 септември ние идвахме понякога тук и играехме. Много силно се развълнувах, когато минах един ден преди 7-8 години, сърцето ми се скъса. Ние, като продължители на всичко, което е минало, трябва да запазим и епохата, и духът, и силата на тези, които са успявали”, категорична е тя.

„Причината да дойдат да живеят в София е нейният съпруг Васил Дипчев, който е подвойвода в Брацигово. Този квартал е пълен с история, неслучайно улицата се казва „Опълченска”, защото тук са давани земи на опълченци и на поборници. Всъщност тя е един от инициаторите за създаване на майчин дом, тъй като като дипломирана акушерка, викана е и в посолствата. Тук тя е помагала безплатно на всички бедни жени. Това е причината през 33-та година квартал „Орландовци” да бъде преименуван на „Райна Княгиня”, разказва Здравчо Здравчев, наследник на Райна Княгиня.

Пет години по-късно името на квартала е сменено на „Орландовци”, защото според един тогавашен министър две княгини в България не можело да има.

„Не бих казал, че сме събрали огромни средства. Необходимите средства, за да се извърви процедурата до този момент – да може къщата да получи строително разрешение,сме ги събирали от нашите членове”, каза Димитър Димитров, съпредседател на Института на свободните историци.

Според зам.-кмета на София Тодор Чобанов строителните и ремонтни работи ще започнат, като се стопли времето, а музеят трябва да бъде посветен на приноса на Райна Попгеоргиева за развитието на София.

„Нейната къща е много скромна сграда, без особености, в един от най-бедните тогава квартали на града – на преселници, опълченци, на хора, които не са имали големи възможности”, посочи Чобанов.

Контрастът между имота в поборническия квартал в София и родната къща на Райна Попгеоргиева в Панагюрище е шокиращ. Къщата е една от най-старите в града и е автентична. Тя е една от малкото, които не са опожарени след въстанието, защото в нея е било складирано зърното на града.

„Това е типична балканска къща. Тези домове се строят със скривалища. Когато е необходимо тя да прибира някъде знамето, го е криела в дома. И наистина този дом влиза в нашата история като къщата със скривалището”, коментира д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

След въстанието започват гонения срещу населението на Панагюрище. Райна е принудена да се предаде, за да не страдат съгражданите ѝ. Баща ѝ е убит на двора. В ареста и в затвора в Пловдив е подложена на зверски мъчения.

Освободена е от Пловдивския затвор след намесата на чуждите анкетьори, сред които и Макгахан. Поканена е в Цариград от българската екзархия. Там получава предложение да продължи образованието си.

„Заминава с параход за Русия, установява се в манастир в Москва, където се възстановява от травмите от Априлското въстание. През 1879 г. се връща в България и е поканена от Търновския митрополит Климент – тоест Васил Друмев, да стане учителка в девическото училище”, допълва доц. д-р Атанас Шопов.

След три години се връща в Панагюрище, омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на града и адвокат. През 1898 година заминават за София, но Дипчев умира и Райна остава сама да отглежда петимата си синове – в къщата, чийто ремонт ще започне още тази година, за да стане неин музей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Райна Княгиня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Здравчо Здравчев преди 5 години
Като правнук на Райна княгиня Ви отговарям. Синовете й - Иван, Георги, Владимир и Асен са носители за Стамболийскина общо 11 ордена за храброст от 3-те войни в началото на 20 век. Асен Дипчев не е участвал в описаните от Вас събития, бил е адютант на Хараланов, но тогава (става въпрос за Стамболийски) е бил в отпуск - за което съден и лежал в лагер от "справедливата" народна власт и оставен без пенсия. Георги Дипчев е създал механотехникума в Бургас и е пръв негов директор - след 9 -ти септ.
22
1
 
4
 
! Отговори
Българин отново преди 5 години
Петров, какво трябва да бъде наказанието за военен клел се във вярност пред Цар и Отечество и след това станал предател?
21
13
 
20
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Историята на Райна Княгиня още един път потвърждава изключителното зловредно въздействие на русофилството в България, благодарение на което центъра на София е превърнат в едно долнопробно московско предградие, където най-забележителните улици, булеварди, площади, черкви, паметници, са посветени и носят имена на руски царе, князе, генерали, графове, светци, а нашите възрожденци, графини, царе, светий, ги търсете из Коньовица, Банишора, Орландовци, Подуене !за справка: виж картата на София
20
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление синовете й, почти всички стават офицери верни на фашистката власт. Примерно, петият й син Асен Дипчев роден през 1984 година, става член на Офицерския съюз и участва във фашисткия преврат от 9 юни 1923 година. После става адютант на главореза отрязъл главата на законно избрания министър-председател Александър Стамболийски. Съден е след 1944 година и умира през 1964 на 80 години.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съпръгът й Васил Димчев от кого е пребит до смърт в Черната джамия по времето на Стефан Стамболов, че не разбрах....
18
19
 
17
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Ген Заимов също се е сражавал във войните за обединение на България и е убит от българските фашисти. Гео Милев също.
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А децата и , сражавали са се във войните за обединение ,герои и за награда изтезавани и унижавани по лагери , единият убит без съд и присъда .
16
14
 
14
 
! Отговори
Петров преди 5 години
И какво искаш да кажеш? Че днес като американо - демократите ликвдидираха българската армия изобщо и офицери ги бият роми по улиците сме по -патриоти?
15
7
 
30
 
! Отговори
учете история преди 5 години
До ПетровСиновете на Райна Княгиня са предани офицери в българската армия но комунистическата власт ги ликвидира по затвори до смъртта им до 1961 год като царски офицери.
14
17
 
24
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Факт е че социалистическа България беше много по близо до идеала на възрожденците и поборниците отколкото днешната американска военна база срещу Русия, в кяото премиер, председател на параламентарна група и "лидерите" на "патриотичната коалиция" са се скрили вдън земя да не кажат нещо добро за освобождението от турско робство.
13
5
 
30
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Деградацията на тази нация продължава с пълна пара.Какво геройство е да ушиеш знаме? Всъщност разбираемо е, като няма герои трябва да си ги измислим....за да продължим да живеем в измисления си паралелен свят.-------Ти си ярък пример на тази деградация! И за разлика от измислените и нереални герои на някои държави с 300 годишна история, то нашите са Истински!!!Да, най-обикновени хора, но героите са винаги обикновени хора, готови на саможертва за род и родина!
12
6
 
32
 
! Отговори
Да преди 5 години
Много е показателно каква е съдбата и, и колко достоен е нейния труден живот(както и на Ботевата майка).Иначе съм напълно съгласна че не може да има две княгини.Мария Луиза освен с наглост,алчност и безкрайна омраза към България с друго не ми е позната и смятам, че не заслужава централен софийски булевард на своето небългарско име.Според мене и Симеоновите синове нямат моралното право да се зоват Търновски,Видински тъй не са си направили труда да научат и една българска дума.
11
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деградацията на тази нация продължава с пълна пара. Не след дълго ще станем като македонците. Какво геройство е да ушиеш знаме? По тази логика всеки ултрас на ЦСКА, Левски или локото е потенциален национален герой. Всъщност разбираемо е, като няма герои трябва да си ги измислим....за да продължим да живеем в измисления т си паралелен свят.
10
5
 
39
 
! Отговори
висок преди 5 години
Напишете какво направиха комунистите с наследниците на нея, на баба Тонка, с обретеновите....
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не заслужавам такива хора, като нея! По-добре всички да забием нос в земята и д помолим з прошка.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House MDНормално е, по-добрите хора, д поемат властта и да решават какво и как. Избойтв си от главата, идеята, че хората са равни и заслужават по равно. Това просто не е реалността.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква грозна снимка сте избрали за статията и замазана.
6
27
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, защо не пишеш за синовете на Райна Княгиня? Най-отявлени фашисти и народни врагове, според Румката, Гей Дмитриевич и компания? Племенникът на Бачо Киро - тоже.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря. Сайта нещо не дава да се пускат линкове, но в ютуб ще ги търся.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До запознат.Ужас... Женат напрктика им дава държава, а те гладните и убиват децата. Съжалявам, но след тази инфор ация, никога няма да погледна на "обикновеният българи" със същите очи.