Заразата продължава: Морбили вече и във Варна

Заболяла е жена на 40 години, настанена е в инфекциозна клиника
26 фев 2019 22:03, Петя Славова
12
Заразата продължава: Морбили вече и във Варна
Снимка: архив, Reuters

Морбили има вече и във Варна. Регистриран е първият случай , съобщи  д-р Янка Драганова, началник на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ в крайморския град, пред БТА. Заболялата е 40-годишна жена, която е настанена в инфекциозна клиника. За момента няма усложнения на състоянието й.

Още по темата

Има две възможности жената да се е заразила, обясни д-р Драганова. По думите й единият вариант е това да е станало, докато е била на ски почивка в Добринище. Драганова уточни, че вече са информирани лекарите от РЗИ-Благоевград, които трябва да изследват хората, които са били в контакт с варненката.

Медиците от крайморския град проследяват и другата възможност за заразяването на жената и са изпратили в лаборатория в София проби, взети от приятеля й, който пък наскоро се е завърнал от Украйна.

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е поставянето на ваксина, припомни Драганова. Тя призова родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си и ако е необходимо, да ги ваксинират или реваксинират.

Хората над 18 г., който не са наясно със своя имунизационен статус, могат да си направят изследване за титър на антителата срещу морбили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
niakoi doktor vi go e pusnal. ako ne ste bolni, ot kakvo ste prejiviavat doktorite? ot glad li da umirat?
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антиваксърите да му мислят, мен ми е през таковата, защото съм ваксиниран.
7
6
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
Най-страшната зараза се появи преди 30г..,прикрита под звънкото име "демокрация". Зарази всички етажи на властта с най-страшния и заразен свой продукт -корупцията,чийто резултати жънем до ден днешен. Накрая се покри и се установи трайно зад високите дувари на лабораторията в Драгалевци,чакайки нов период за пандемията си.Името и не е Мор били а Мор КостоФ.Единствения начин да се спасим от БацилО е съд и бесило!Надяваме се или на Бог,или на Кювеши да ни помогнат.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже тази шарка се разнася из цяла Европа, започнах да подозирам влияние на мигрантите. Поведението и на институциите издава, че има такива съмнения.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Противниците на ваксини нещо имат ли да кажат....?!!!!!!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разпространението говори че има много неваксинирани хора и заразата се разнася, това е много силно заразно и лесно стига от един невакциниран до друг.ако са двама в един град , да намери път вируса от единия до другия е почти невъзможно.но ако са двадесет голяма е вероятността от заразения да намери път да зарази следващия.
3
20
 
10
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Държава във 21 век с ваксините на Москов и герб
2
8
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО!МОРБИЛИ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМА С ГЕТАТА!!ДА СЕ ПУСНЕ ПО 1 ЗАРАЗЕН ВЪВ ВСЯКО ГЕТО ЗА 24 ЧАСА !
1
8
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Приятеля и се издъни като новобранец:))