Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко руско е вредно за България!Вижте Лукойл 60 млд оборот в България 0 лева данъци за България!