Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
19
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Ако си знаехме интереса, нямаше да сме с перспектива да станем енергетична и индустриална пустиня на Европа
18
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак цялата русофиилистик-путинофиилска измеет е активизирана...
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Договора за самолетите, че все пак ще доставят някога самолети на двойна цена е неизгоден за САЩисаните. Трябва анекс, че ще ги доставят през 3000 година като ...културно-историческа ценност и то само крилото на един самолет. А визите ще паднат, след като изригне вулкана в Йелоустоун. Няма да има кой да ги издава, а там ще се ходи на вулканичен туризъм.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбрах, какво общо има Провадия с Турски поток? Отклонението от ТП няма ли да върви директно от Източна Тракия към Сърбия?Или първо ще мине покрай морето, та да имат повод зелените човечета да дойдат да си защитават тръбите? Я по-добре изобщо не го стройте. До 2030 година са длъжни да ни подават газ по старата тръба.
15
2
 
17
 
! Отговори
:-) преди 5 години
При пазарната икономика нали уж има свободна стопанска инициатива, като руската газ и аец са по-евтини, защо не се дава възможност да се развиват, щото един западен реактор струва колкото два руски. Стандарта на живот една бира тук левче, в Англия 20. Това какво означава, че и там хората едва връзват двата края, докато мигрантите обработват жените им-.
14
1
 
21
 
! Отговори
тя преди 5 години
Стига с тая глупост 1 Зависими не зависими ! Купуваш това което ти трябва, което е изтодно и като си даваш собствените пари , какво те интересува кой какво ще ти нарежда ?
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е Гинчето Върбакова? Там зависимости има ли или няма?Каква зависимост от Русия като на трети март името и не споменахте, и на бездомните кучета е ясно от кого сте зависими, ама за такива зависимости никой не смее да ви пита, щото медиите са на 110 място по антидемокрация. Ясно е че нито руска АЕц ще има нито газопровод.
12
6
 
23
 
! Отговори
То се разбра!? преди 5 години
Че АЕЦ Белене ще бъде построена от Русия, но защо ручахме жабетата? Защо не дойде ЕС или САЩ да ни построят АЕЦ, нали техните *** лижат българските продажници?Вярна е приказката, акъла на българина идва последен, фактите го доказват!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хъбчето ще си го пълним с морска вода, че с друга май няма как да стане.
10
0
 
20
 
! Отговори
интерес преди 5 години
КАКА ГИНКИНИЯ
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой интерес? Вашия или националния?
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов преди време каза, че Белене е гьол, няма реактори и че ще осъдим Русия.Сега вика, че ни трябва Белене, че след време ще внасяме ток. Реактори както се оказа има, а Русия осъди нас, а не ние тях за милиард и нещо.
7
2
 
19
 
! Отговори
X преди 5 години
След Турски поток газта за българските граждани ще поскъпне. Защо криете истината?
6
2
 
10
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Мдаа, знаят си интереса. Права е жената...
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"знаем интереса си, увери Петкова"--то е ясно, че го знаете, но това НЕ е интереса на бай спиро от каспичан! той НЕ печели НИЩО от тоза паток, абсолютно нищо!не крийте зад клището "печели държавата" личните си интереси, защото държава са хората, а те ще ПЛАЩАТ ! Ако в края на всяка година, приходите от транзит, директно се разпределяха НА ВСИЧКИ хора, тогава може да твърдиш с гръмката фраза "държавата печели", а до тогава печели само енергийната мафия!
4
1
 
19
 
! Отговори
синегуша червенушка преди 5 години
Интереса ви го знаем и ние ! Уверяваме ви !Обратното е на даване !
3
0
 
13
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
20 години връщане на инвестиция???????????
2
3
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Юхьеше рьпь аищэнс !
1
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко руско е вредно за България!Вижте Лукойл 60 млд оборот в България 0 лева данъци за България!