Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!

Руската корпорация готова да участва в конкурс с други претенденти
4 мар 2019 08:18,
91
Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!
Снимкa: Reuters, архив

Руската държавна корпорация Росатом е в готовност, наравно с други претенденти, да участва в конкурс за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове, заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

Още по темата

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко, цитиран от БТА.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
познах те другарю! преди 5 години
До Едмонд дьо РотшилдПрез 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи!Е нищо, то пък до тогава ще е пълно с руснаци и ще можете русогнилите да умрете спокойни, че България най-сетне е собственост на Русия.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Така е. ОЯГ е изключително ценен ресурс като ядрено гориво за ново поколение ядрени реактори "Брест". В Русия вече са изградени и въведени в експлоатация АЕЦ с реактори на бързи неутрони. Русия първа в света осъществява безотходна технология.Така е, но тези централи имат проблеми с реверсирането на ускорителите на тахионните инджикипляктори и руснаците много добре го знаят за това не се хвалят пред света с тези централи иначе нямаше да може да им се затворят устите от хвалби.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МошеДа не говорим че няма как с панел на покрива да осигуриш енергия за бизнеса на ниски цениХората не говорят, а го правят.Хонда и Тойота направиха изкуствени острови край Япония вурху, които направиха соларни паркове захранващи заводите им.Те японците сигурно нищо не разбират а?
74
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Слушайте какво, Задунайци!?Санкциите ни таковаха таковата и пари нема.Вадете 25 милиарда веднага и да ви почваме!
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарим. Няма нужда от допотопни технологии.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще строи..... ама на друго място.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На панелите след 10 години работа ефективността им пада под 40% от първоначалната, а производството им е силно замърсяващо околната среда. Освен това няма рециклиране за тях. Тоест, ако 100 000 къщи си инсталират такива нещица на покрива, след 15 години ще имаш отрови до козирката по бунищата(или навсякъде другаде, по стар български обичай). Има атомни централи, работещи над 50 години в момента. А технологиите и материалите доста напреднаха от тогава.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджа, знае ли, че освен руснаците никой друг не е строил ядрена централа от поне 20 години? На тази база мислиш ли, че има някъде другаде опитни специалисти? Много си странджасан ;)))
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия с удоволствие ще приема отработеното ядрено гориво, тъй като то е суровина за производство на ядрено гориво от следващо поколение ;))) И вие ще и плащате за да и подарявате суровината, понеже някой отгоре ви забранява да строите ядрени централи от следващо поколение, понеже може да си направите бомбичка, и понеже тока ще се произвежда със 1000 ПЪТИ по - малко гориво ;)))
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече има Северен поток, за северните европейски нации, значи трябва да има и Южен, колкото и Дянков да го кефи да не сме компртитив в Европа. Турски поток откъде ще минава изобщо не ми дреме стига да не е от тука.
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене е *** проект, електроцентрала на Дунава и преходен лагер, въобще. И отгоре на сайта ви нстяга ердоган за Турски поток, и двата проекта са ***. Не знам защо трябва да се отказваме да строим Южен поток, за да строим Турски.
66
2
 
5
 
! Отговори
Турската АЕЦ Акюю преди 5 години
До стрнджата: Странджа, попрочети и тогава пиши: държавата, в която Росатом строи АЕЦ е до нас. Росатом спечели одобрението на турския енергиен регулатор и продължава изграждането на атомната електроцентрала "Акюю". Стойността на АЕЦ, която се намира в Южна Турция е 20 млрд. долара. Трябва да бъде завършена до 2023г.
65
11
 
7
 
! Отговори
стрнджата преди 5 години
Стига с тия руски АЕЦ освен ния и руснаците никой по света не строй риски АЕЦ посочете ми поне още една държава освен нас.Най евтини за построяване и горивото са американските.
64
5
 
11
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Къде го тоя безплатен ток бе мутро да ти пълня гушата на тебе ли да ми продаваш скъп фотоволтаичен ток и аз кво печеля от тая работа.Мутра проста.Къде си учил икономика бе селски на пазара у Горубляне ли?
63
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 70 МошеКазваш Бг е бедна за безплатен ток но има 20 000 000 000лв за АЕЦПоследно бедни ли сме или богати
62
2
 
5
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Да не говорим че няма как с панел на покрива да осигуриш енергия за бизнеса на ниски цени.
61
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До панел на покриваНяма как да пробваш при тези цени3КВт ветрогенератор-15 000лвПанел 0,5кв.м- 400-500лв
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е. ОЯГ е изключително ценен ресурс като ядрено гориво за ново поколение ядрени реактори "Брест". В Русия вече са изградени и въведени в експлоатация АЕЦ с реактори на бързи неутрони. Русия първа в света осъществява безотходна технология.
59
3
 
7
 
! Отговори
Отработеното от АЕЦ? преди 5 години
До Кратун: Какво ще правим с отработеното ядрено гориво? Да, това е опорна точка на противниците на АЕЦ от доста време. Абсурден е митът, че Русия няма да приема тработено ядрено горива (ОЯГ). ОЯГ е изключително ценен ресурс за производство на ядрено гориво за ново поколение ядрени реактори, и на практика най-евтината суровина за производството на плутоний за мирни и военни цели. И в Русия има федерален закон за внос и преработка на ОЯГ от 2001г.
58
4
 
7
 
! Отговори
Моше преди 5 години
България е бедна държава а не Калифорния фотоволтаик на всеки покрия малко трудно.