Бедно, бедно мюфтийство... с 4700 имота, които дава под наем

Държавата щяла да му опрости и дълговете за делата срещу нея
133
Бедно, бедно мюфтийство... с  4700 имота, които дава под наем
Снимка: Булфото, архив

На фона на очакваното опрощаване на дълговете на Главното мюфтийско се оказа, че то има цели 4700 имота, които дава под наем.

Според Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, то съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя.

Още по темата

"При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат", коментира той пред БНР.

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание вчера прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. От финансовото министерство посочиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв.

"8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание", подчерта Николай Панков.

"В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост", обясни експертът.

Той призова и президентът Румен Радев да не мълчи, а да вземе отношение по въпроса.

"Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството", коментира Панков.

Според него, ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ.

Той посочи, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв.

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство.

"Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме – как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност", настоя той.

Според него останалите вероизповедания нямат задължения, така се се поставя мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация.

"Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент", закани се Панков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
38
 
! Отговори
преди 5 години
Сега пък плащам за исляма в България. Защо го правя господа депутати ?
16
30
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Българските турци са по-българи от продажните русофили.БКП/БСП русофилите искаха да съединят България с руския Гулаг, а не българските турци !Бог да пази България от рускотурската империя !
15
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на децата детските по 40 лв,а ние опрощаваме дългове , само и само да сме на власт, хора не мълчете , всички тези пари са от нашите данъци
14
0
 
52
 
! Отговори
точка преди 5 години
Мюфтийството да разпродаде 4700 имота и да си плати задълженията към държавата-т.е данъкоплатеца.
13
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП и мръсните руски агенти и сайтове настройват хората едни срещу други (опитват се ама са ялови). Хората си плащат данъците и не виждам проблем християнин съм и ако беше за църквата нямаше да е проблем. Всички сме равни не са ни роби мюсюлманите. Вероизповеданията трябва да са материално задоволени за да има време и за духовното. А колкото до рушките сега ще им бият шута и от Венецуела.
12
5
 
36
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС преди 5 години
ТОКУ ЩО УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ - ДПС ГЛАСУВА ЕДИНОДУШНО ОПРОЩАВАНЕТО НА МИЛИОНИ ДЪЛГ НА МЮФТИЙСТВОТО. ПРЕДВИДЕНО Е ПАРИТЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
11
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво точно мюфтийството и църквата подпомогнаха живота на хората за да им се опрощават пари. Благотворителност ли правят или за бедните се загрижиха.
10
33
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Българските турци са по-българи от продажните русофили.БКП/БСП русофилите искаха да съединят България с руския Гулаг, а ни българските турци !Бог да пази България от рускотурската империя !
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също като бедната православна църква, която няма пари за изографисване на Роженския манастир, но за Мерцедеси и Ролекси има в излишък.
8
3
 
58
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Е това си е - Тикв ата на думи никога нямаше да се чифтоса с ДПС, а сега направо почна да им превежда нашите пари. Пари, които можеше да се изхарчат за доста по-смислени неща.
7
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, патриоти! Къде сте бе, мишоци? Траете си, да не се разпадне управляващата коалиция, че ще изпуснете кокала.
6
2
 
66
 
! Отговори
ap преди 5 години
Къде живеем хора?За кокошка няма прошка,за милиони няма закони!До кога ?Май докато сме живи с тези фурнаджийски лопати в парламента ще е все така.Искам и на мен да ми опростят 8 лева,не 8 милиона ама няма нали?
5
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не могат да се самоиздържат в условията на пазарна икономика да фалират и закриват. Тругия вариант е да си оптимизират разходите и да серазпростират според чергата си.
4
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари дупетати, що не опростите дълговете на народонаселението към банки, общини, НОИ, Здравна каса, и т.н.?Що само вероизповеданията да са привилигировани, а плащащите масрафа, включая и вашите заплати, извънредни и партийни субсидии - НЕ?!!
3
1
 
52
 
! Отговори
Балансьора преди 5 години
Суджука не знае за тези имоти, но бързо разпореди опрощаване на дълговете. Нали от наемите имат пари, че данъците ли не могат да си покрият????
2
4
 
49
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
На църквата имотите и доходите не са по-малко, а храмовете и манастирите тънат в мизерия. И мюфтийството са същата стока. Поп или ходжа нямат ръка за даване. Както се казва с едната вземат с другата благославят
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за мюфтийството, но БПЦ вероятно е най-богатия субект в БГ. То не са имоти, гори, сгради, състоянието им е колосално, а на редовите свещеници плащат жълти стотинки.