Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата

ЕК: България е пример за неразбиране на понятието "джендър"
8 мар 2019 19:05,
100
Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата
Снимка: БТА

От всеки 1000 лева заплата за една и съща работа с мъжете, жените в България получават 864 лв.

Европейската комисия съобщи, че разликата в заплащането между мъжете и жените на една и съща позиция у нас е 13,6%. Тя намалява през последните 2 години, но все още не е достигнала нивата от 2010 г., когато е била 13 на сто.

Това поставя България на 13 място в ЕС по различие на заплащането по полов признак. Естония е начело в ЕС - там възнаграждението на жените е по-ниско с една четвърт спрямо това на мъжете за един и същ труд.

В същото време заетостта на мъжете и жените в България е почти изравнена, като над 2/3 от жените в трудова възраст работят, посочва Еврокомисията в годишния си доклад за равенството на половете.

Разликата в заплащането се пренася и при пенсиите, където българките вземат средно 25,8% от парите, които мъжете пенсионери получават при равни други условия. Съотношението е без промяна от 2016 г. насам.

Еврокомисията предупреждава, че разликите в заплащането излагат жените на по-голям риск от бедност, като техните заплати към 2017 г. средно за ЕС са с 16% по-ниски, отколкото на мъжете. Това се пренася и при пенсиите, където неравенството достига до 35,7%. В някои държави над 10 % от жените в напреднала възраст не могат да си позволят необходимите им медицински грижи, посочва докладът.

По данни на Европейската комисия в България жените са представени с 13,8% в управлението на бизнеса като 26,5% от тях заемат висши позиции. ЕС си постави цел жените да бъдат 40% от топ ръководителите на най-големите компании, но тя е постигната единствено във Финландия и Италия.

В Народното събрание всеки четвърти депутат е жена (25,4%), докато в Европейския парламент над 82% от българските евродепутати са мъже. За това пък България е сред 6-те еврочленки, в които парламентът се ръководи от жена.

В годишния си доклад за равенството на половете, Еврокомисията казва, че ЕС напредва, но изключително бавно.
"Вече сме 2019 г., а в областта на равенството между половете напредваме едва-едва. В някои държави положението дори се влошава. Всичко, което искаме, е: равенство за всички. Нито повече, нито по-малко. Време е жените и мъжете заедно да настояват за равенство", коментира първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

А еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова призова повече жени да се кандидатират на избори и да се включват в политиката.

Междувременно България се оказа изрично спомената в изявлението на генералния секретар на Съвета на Европа за Международния ден на жените 8 март. Торнбьорн Ягланд я посочва като пример на страна, в която поради неразбиране на понятието “джендър” е блокирано ратифицирането на Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие.

"В някои случаи, като България, ратификацията беше блокирана заради притеснения и погрешни тълкувания на термина "джендър". Вярвам, че подобни погрешни тълкувания могат да бъдат изяснени, ако бъде предоставена вярна информация и ако има политическа воля за това", заявява генералният секретар и дава за пример Хърватия, която ратифицира документа след бурни обществени дискусии.

Всички държави членки на ЕС са подписали конвенцията, но 8 от тях не са я ратифицирали: България, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Великобритания и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
29
 
! Отговори
Nn преди 5 години
Пак глупости на търкалета .Мъж и жена депутат,лекар, инженер, прокурор, сервитьор,шофьор и т.н. вземат еднакви заплати ако са на една и съща длъжност, с еднакъв стаж и квалификация. Естествено мъж мениджър взема повече от жена чистачка, както и обратното .Стига с тъпотии за несъществуващ проблем.Или дай да дублираме всички длъжности да има едновременно по един мъж,жена,друго,съпруг 1,2,3 белким са доволни всички ф...р .и.йко.ве усвояващи пари за нищо.
49
9
 
22
 
! Отговори
глупоси преди 5 години
Ей, омръзна ми от измислени статистики! Защо един път не направите статистика колко и за какво харчи една жена, и колко и за какво един мъж! Какво значение има колко получават жените и колко мъжете, голяма част от заплатите на мъжете, ги харчат жените! Само че, явно за *** идеологиите темата за този вид взаимоотношения между мъжете и жените е неудобна.
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крива сметка! ВСИЧКИ взимат различно за една и съща свършена работа!Кой как си се ДОГОВОРИ... и от там хубаво самообясняващото се словосъчетание "работен договор".А кат стана дума за прривилегии - имаше ли разлика в минимиалните стаж и пенсионната възраст за жени и мъже?
47
5
 
15
 
! Отговори
ха преди 5 години
Заплатите в повечето фирми са фиксирани, няма значение кой какъв е. В моята фирма наемат жени, само защото са жени или само защото знаят някакъв по-различен от английски западен език. В същото време мъжете се гърбят и движат ***. Имам 3-*** шефа, 2-*** мъже и 1 жена. Жената се чуди какво да прави по цял ден, мъжете вършат работа за 3-***. Еми .... сори.
46
3
 
27
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Гнусната, антихристиянска, античовешка, сатанинска пропаганда на юдео-илюминатите нямат почивен ден! Оставете България, Християните и Бялата раса на мира, деца на Луцифер!
45
4
 
22
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Не е вярно,че има разлика в заплащането.Колежките ми с сднакъв стаж и специалности като мен вземат колкото и аз.Ако говорите за ралика в заплащането между шивачка и автомонтьор това е друго.
44
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата", а българският офшорен милиардер взема 1500 от 1000 лева за сметка на българката, която има неразумието да си плаща данъците... а и осигуровките на пълна заплата... и всичко това благодарение не политиката на офшорната, неолиберална диктатура на джендърите и соpос. техният "спасител", разпънат на кръст от орбан. какъв ужас, а? :-)))
43
15
 
9
 
! Отговори
Ебасси преди 5 години
Статистиката съкс . И не ми ги разправяйте че една жена може да работи наравно с един мъж . Няма как да стане . Освен ако ми сравнявате работна жена с мързелив мъж или жена с *** или жена с стаж и мъж без опит в работата или ако ги сравняват в женските професии , макар че и там в някои от тях мъжът ще е първи.....Поставени при равни условия с еднакъв опит и при еднакъв обем работа МЪЖЪТ ще свърши повече и по качествено работа.
42
1
 
24
 
! Отговори
хиляда и една преди 5 години
Колко пъти с тази ЛЪЖА?АКО беше истина, то всеки работодател ще наема предимно жени, за да си повиши печалбата. Бизнеса е война и не позвлява такъв вакум - до сега да се беше проявил този фефномен :)Но не - давай всички, без конкретика, средно аритиметично жени:мъже.Както се ядосваше една кака в режисирания репортаж преди дни - две еднакви тениски, но женската била по-скъпа. Ако са еднакви, що плачеш, а не си купиш просто по евтиния от двата ЕДНАКВИ прродукта?
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колкото и да се пенят БГ-тата , статията е вярна !Аре сега по този случай да се насмучете с ракията и да да ударите един профилактичен б-о-й на жените си за да им доикажете колко велики мъже сте !
40
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен32"Не, заблудил си се. 1982 г. започнах като млад инженер на 243.87 лева,"Не съм, започвали сме горе долу по едно и също време, аз-малко преди теб. И за стругарите си се заблудил.При нас бяха на норма, и получаваха повече и от конструкторите и от технолозите-инженери. Докато от ТРЗ не се усетят и орежат разценките на бройка. Стругар , и то-кадърен, рядко падаше под 300 лева тогава.За сравнение-един хляб струваше 30 стотинки, килограм.Шофьор на автовлак-баща ми-стигал е до 700 бруто.
39
7
 
16
 
! Отговори
акъл преди 5 години
Смешни левашки статии. Тъпата овца заспала, която се чуди как да работи по-малко, тя ли ще се бори за високи позиции, където реално се плаща добре?
38
2
 
25
 
! Отговори
realen преди 5 години
Пълна лъжа. Дайте конкретен пример, където в една и съща служба, в една и съща фирма, където мъже и жени вършат една и съща работа, а взимат различна заплата. В това няма ищо вярно. Истината е, че мъжете по-често вършат по-тежка работа, която е по-платена. Ако един мъж е шивач, заплатата му ще зависи от бройките му. Ако една жена е межународен шофьор, ще взима колкото мъж. Учител ше взима, колкто учителка. Пълна глупост.
37
1
 
16
 
! Отговори
!!! преди 5 години
На една и съща позиция, но някак удобно са изпуснали да направят сравнението и за едни и същи години стаж. Измекярска статия.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А се борели с фалшивите новини ???
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При бруто заплата от 1.400 лв след данъците остава от трите най дългото. А знаете ли кое е най дългото. Врата на жирафа.
34
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и без това мъжът издържа семейството с по-голяма сума. той плаща наеми и сметки. жената помага с малки суми. така , че като се тегли чертата жената печели повече
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално нито една компания или държавно учреждение не позволява на служителите си да си споделят заплатите. Затова и е много лесно да предложиш за абсолютно една и съща позиция различни заплати за мъж и за жена. Защото информацията за заплатите ги има само държавата, а тя не прави нищо за да ги уеднакви. Това важи не само за разлика между мъже и жени, а за всичко. За една и съща дейност Петко взима 1000лв, Драган 1200, а Петкан 800. Защото работодателят така е решил, а те няма как да сравнят.
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на Мария Габриел не 20 хилядиискам 100 хиляди заплата да и даватсамо да не говори по ИТ темии да си седи в къщии да не я гледаме

Спонсорирани публикации