Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата

ЕК: България е пример за неразбиране на понятието "джендър"
8 мар 2019 19:05,
100
Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата
Снимка: БТА

От всеки 1000 лева заплата за една и съща работа с мъжете, жените в България получават 864 лв.

Европейската комисия съобщи, че разликата в заплащането между мъжете и жените на една и съща позиция у нас е 13,6%. Тя намалява през последните 2 години, но все още не е достигнала нивата от 2010 г., когато е била 13 на сто.

Това поставя България на 13 място в ЕС по различие на заплащането по полов признак. Естония е начело в ЕС - там възнаграждението на жените е по-ниско с една четвърт спрямо това на мъжете за един и същ труд.

В същото време заетостта на мъжете и жените в България е почти изравнена, като над 2/3 от жените в трудова възраст работят, посочва Еврокомисията в годишния си доклад за равенството на половете.

Разликата в заплащането се пренася и при пенсиите, където българките вземат средно 25,8% от парите, които мъжете пенсионери получават при равни други условия. Съотношението е без промяна от 2016 г. насам.

Еврокомисията предупреждава, че разликите в заплащането излагат жените на по-голям риск от бедност, като техните заплати към 2017 г. средно за ЕС са с 16% по-ниски, отколкото на мъжете. Това се пренася и при пенсиите, където неравенството достига до 35,7%. В някои държави над 10 % от жените в напреднала възраст не могат да си позволят необходимите им медицински грижи, посочва докладът.

По данни на Европейската комисия в България жените са представени с 13,8% в управлението на бизнеса като 26,5% от тях заемат висши позиции. ЕС си постави цел жените да бъдат 40% от топ ръководителите на най-големите компании, но тя е постигната единствено във Финландия и Италия.

В Народното събрание всеки четвърти депутат е жена (25,4%), докато в Европейския парламент над 82% от българските евродепутати са мъже. За това пък България е сред 6-те еврочленки, в които парламентът се ръководи от жена.

В годишния си доклад за равенството на половете, Еврокомисията казва, че ЕС напредва, но изключително бавно.
"Вече сме 2019 г., а в областта на равенството между половете напредваме едва-едва. В някои държави положението дори се влошава. Всичко, което искаме, е: равенство за всички. Нито повече, нито по-малко. Време е жените и мъжете заедно да настояват за равенство", коментира първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

А еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова призова повече жени да се кандидатират на избори и да се включват в политиката.

Междувременно България се оказа изрично спомената в изявлението на генералния секретар на Съвета на Европа за Международния ден на жените 8 март. Торнбьорн Ягланд я посочва като пример на страна, в която поради неразбиране на понятието “джендър” е блокирано ратифицирането на Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие.

"В някои случаи, като България, ратификацията беше блокирана заради притеснения и погрешни тълкувания на термина "джендър". Вярвам, че подобни погрешни тълкувания могат да бъдат изяснени, ако бъде предоставена вярна информация и ако има политическа воля за това", заявява генералният секретар и дава за пример Хърватия, която ратифицира документа след бурни обществени дискусии.

Всички държави членки на ЕС са подписали конвенцията, но 8 от тях не са я ратифицирали: България, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Великобритания и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние понятието *** много добре си го разбираме, но си използваме българския термин
29
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес щяли да имат протест, че за разлика от своите баби ги мързи и да дишат.Едно време българката е отглеждала по 4 деца, днес им дай на по 30 години да мислят само за парцалки, сандалки и екскурзия до ДубайА ако проститутктие отчитаха доходите щеше да излезе, че изкарват по 15 хиляди месечно, нещо недостижимо за 99% от мъжете
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаНе, заблудил си се. 1982 г. започнах като млад инженер на 243.87 лева, а 1986 вече бях на 284,46 лева заплата. Стругарите тогава бяха на 163,35 заплата, и стругарите винаги бяха на щат, извънщатни бяха само електроженистите. Шофьорите на автовлакове бяха на 184,67 лева заплата.
27
4
 
23
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Българите средно се пенсионират на 67 и живеят до 73 години.Тоест получават пенсия около 6 годиниБългарките се пенсионират средно на 61 години и живеят средно до 78 години. Тоест получавт средно 17 години пенсия или с 11 години повече от мъжете.
26
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да вьемат колкото мъж що не станат багеристи, заварчици, монтьори ... или искат само да вземат и да пушат по цял ден в кафетата ... ай стига с тези прекопирани статии от чужди медии
25
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Бойко, какво подари на буля Борисовица за женския празник ?!
24
1
 
20
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Обърнете внимание на статията. Само в заглавието и увода се говори за разлика в заплатите за еднакъв труд. Навсякъде другаде се говори за средноаритметично заплащане. Разликата идва от това, че мъжете и жените преобладават в различни професии с различни заплати и работят различен брой часове.
23
0
 
4
 
! Отговори
тиква преди 5 години
някой може ли да де конкретен пример за да го разгледаме и анализираме с коментари тукжените са малко по назад заради отглеждането на децата изгубват няколко години през които са можели да се квалифицирват по добре и да са по конкурентни на мъжете
22
5
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен15 Нещо си в грешка.80-те години като млад инженер почнах с 165 лева заплата, или 167, не помня точто, а стругарите получаваха 250-280-300. При това-при Единна Щатна Таблица, за цялата страна.Стругарите не бяха на щат, а на заработка.Шофьор на автовлак, при който се плащаше на курс, на тон/километър, стигаше и до 700 преди данъците. Още тогава започнаха да убиват интелектуалния елит.Учителка-162 лв стартова, пресьорка с основно обр-над 250.За 1980-82 става дума.
21
1
 
15
 
! Отговори
панчо преди 5 години
ако жената заемаща същата позиция като мъжа до нея е квалифицирана на същото ниво защо да не получава също толкова?в повечето случаи жените не са.влизам в магазин за инструменти и задавам въпрос на жена от персонала конкретно за тази бургия..а тя вика мъж да дойде да ми обясни..е тази жена в този магазин за какво е за да раздухва лаф и клюки цял ден със другите служителки ли е или да се светне на добро ниво и да бъде компетентна колко мъжа на същата длъжност
20
4
 
21
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Глупости тия женски само си клатят краката и плетат интриги ....а жена началник е вече дъното...
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенство не е имало и няма да има - по силния винаги взима повече.Ако всички сме равни никой няма да се бори да е по добре от другия до него. Това са Марксистки идеологии.
18
3
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
то в държавата на еснафите никой не очаква някой да разбира и тълкува нещо цивилизовано по начин по който си етук *** забива краката у земята и вика не бе неща да съм цивилизован евроееец щото не го разбирам какво е туй нещо по различното от балканските ми шмекерлъци и табиетиганю го е страх от новото и различното и дори няма да си направи труда да го разбере щото така му е по лесноа и ако му забранят да тупа жена си тогава кой ще му прави салата и слугува както пра дедите му са правили?
17
1
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Йовке, в статията ти има поне две неистини:1. В България всеки получава според позицията, която заема - твърд щат и/или твърд процент. Това заплащане очевидно не зависи от пола.2. При пенсиониране условията не са равни. Жените се пенсионират по-рано и с по-малко стаж от мъжете. Затова пенсиите им са по-ниски.Освен това, равенство между половете означава равен старт и равни възможности за реализация, а не - равна бройка.
16
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Пълна измислица, и манипулация! За сведение, еднаква ли е заплатата, при еднакъв чин, в арлмия, полиция? Има ли разлика при едни и същи часове изработени, за учител и учителка?Данъчен и данъчна служителка, на едно ниво в йерархията? Разлика може да има само там, където има чисто физически причини да не са еднакви-например, при изпълняване на някаква норма, или при работа с разблични по сложност машини и технологии.Много ни натискат за ИК нещо, Баце пак ще клекне....
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Торнбьорн Ягланд я посочва като пример на страна, в която поради неразбиране на понятието ***"Чичо Торн забравя, че живеем в информационен век. Веднага след ратифицирането на конвенцията в родината му Норвегия, беше внесено в парламента предложение за промяна на езика с *** неутрални местоимения.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за една и съща работа, българите взимаат много по-малко от западно европейците, такаче трябва да има кампания да ни се дава същото заплащане, или така наречен "изравнителен данък" в западна Европа
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещам се като работих на морето - и аз барман, и колежката барман. Само че кеговете ги носихме само момчетата. Справедливо ли е? Не. Така че не е от значение само дали сте на една и съща длъжност. Все някой реве, че е неоправдан, когато така му изнася - хомосексуалисти, роми, ***, жени... Аман вече.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за фиш от 5 бона не ви щем джендърството,измамници ***.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1961 г. започнах като млад инженер на 189.43 лева, стругар беше на 113,64 а фрезистите бяха на 117.54. През 80те години заплатата на начинаещ инженер вече беше 240 лева което се равнява по покупателна способност на около 6 хил днешни лева заплата.

Спонсорирани публикации