Чакаме Арабаджиеви до 15 дни, ако се запънат - до няколко месеца

Шестима ще отговарят за източването на пенсионните фондове в НОИ
9 мар 2019 11:15, Петя Славова
63
Чакаме Арабаджиеви до 15 дни, ако се запънат - до няколко месеца
Снимка: архив, Булфото

Семейство Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на две-три седмици, ако дадат съгласието си. В случай, че не дадат такова, процедурата може да отнеме няколко месеца след решението на испанския съд. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира, че задържането им е действие на българските специални служби и контактуването им с испанските власти. Гешев обясни, че известната фамилия може теоретично да са били в Барселона още преди шест месеца, но през това време те още не са били обявени за издирване. "Това, което се случи е на добрата работа на българската правоохранителна система", отсече той.

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева бяха арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. "Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации", изтъкна Гешев.

Двамата са били в къщата на Георги Семерджиев, който също е бил задържан, но по-късно освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция.

Още по темата

По думите му е съвпадение, че обекти на прокуратурата са влиятелни и важни личности, които се намират в чужбина.  Според него става въпрос, че през последните три години не е имало толкова активна работа на прокуратурата.

Иван Гешев коментира и разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра. По думите му шестима ще бъдат привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група.  Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление.

Според Гешев, трудността в случая идва от анализа на твърде много документи в рамките на три дена. Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия.

Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

 "Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата.", обясни зам-главният прокурор.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за "силно мой човек", за да бъдат предвижени бързо, стана ясно още от Гешев.

Той уточни, че схемата за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра. По думите му, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

"Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много.", отсече още той. В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, изтъкна Гешев.

.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
3
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Когато обществото мълчи и търпи като стадо, това също е предпоставка и шанс. В нормална държава мнозинството определя правилата, в ненормална като нашата просто блее, скътава се и търси вината в другуя....
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аа1830 Отговор:Вие може да сте им дали шанс , но Ние не сме!Защото Ние сме нямали шанса да даваме шанс.А Вие явно сте имали тази възможност.Защото такава възможност имат само властимащите ,които от 10 години са едни и същи герберасти.А Ние не сме герберасти.И никога няма да бъдем! Както се пееше в една песен на Щурците.Властта пак е в крадливите ръце на бившите комунисти.
48
1
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Тея убавци се бяха родили в нирмална държава специално в хотелиерския бизнес щяха да стигнат до ниво келнер и попасово обслужване по стаите на някой крайпътен мотел половин звезда! България обаче и ние всички сме им дали шанс да станат това, което са в момента и то за наша сметка!
47
1
 
15
 
! Отговори
срамота преди 5 години
Във всеки град има по няколко Ветковци ,но си плащат редовно и всичко е О.К.Прави ми впечатление ,че никъде нищо не пише за Пеевски ,*** ,Златев,Божков,Цветелина , и още стотина от техния кръг.Нищо вече не се чува и за падналата ограда , и за платеното гражданство.А оня със суджуците направо изчезна.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далавера и бизнес са синоними. Защо ще ги съдят/
45
1
 
8
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
Ще повярвам че има правосъдие ,когато осъдят първия крадлив гербераст /а те всички до един са крадливи/.До тогава ще знам ,че Тиквата и Цвъко от време на време рекетират някой длъжник на бандата "Герб".За да се сещат останалите кой е главния бандит в държавата.
44
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 5 години
Еми чакайте ги да се запънат... за да ги почакате . .. м..... в .... д.....
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кльощавият "търговец" на здраве кога?
42
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Я, какви са хубавци, ой мамини сладки! Ще ги сложим при Баневи да си хортуват.
41
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Всичко се върти около КРЪГЪТ МОНТЕРЕЙ-- смешното е че името на този кръг е на ресторант където се правят схемите-- Сега вече за 30 г кръгът управлява всичко и всички - Мафията си има държава и си прави каквото си иска- хваща дребни мишки които не искат да си плащат или се месят в бизнеса зад граница - В БГ има много тайни и то ЧУДОВИЩНИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО!А СЕТИХ СЕ ! ПЕЕВСКИ защо не ходи на държавна работа и то години наред- ама вие ако не отидете 2 дни -ще бъдете уволнени )))
40
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДиневи, Божков и Гела са честни хора. Не ги закачай.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братя Диневи кога ? Васил Божков кога ?
38
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Балкански сИляндури тарикати - хитреци на дребно(и едро) тръгнали да строят демокрация.Ей тва сме ние българите !
37
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БИ ТРЯБВАЛО ДА МУ СЕ НАПРАВИ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА АРАБАДЖИЕВ ЗА 10-КИ ГОДИНИ НАЗАД И ДА МУ СЕ КОНФИСКУВА ВСИЧКО КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ПО ДОКУМЕНТИ :D
36
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АРАБАДЖИЕВ Е ЕДНО НИЩО ДО СМЪРТТА НА ИЛИЯ ПАВЛОВ!!!АРАБАДЖИЕВ Е УПРАВИТЕЛ НА ЗАХАРНИТЕ ЗАВОДИ КОИТО СА НА ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЛЕД СМЪРТТА МУ ТОЙ ГИ ИЗТОЧВА! ТАКА ЗАПОЧВА НЕГОВА ИДИЛИЯ ПОСЛЕ ИНВЕСТИРА В ХОТЕЛИ И С ВРЕМЕТО ТЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ!ЛИЧНО ПРЕДПОЛАГАМ , ЧЕ АРАБАДЖИЕВ ЛИКВИДИРА ИЛИЯ ПАВЛОВ ЗА ДА ИЗТОЧИ ЗАХАРНИТЕ ЗАВОДИ ИЛИ ЗА ДА НЕ ГО ХВАНЕ, ЧЕ ГИ Е ИЗТОЧИЛ!НО НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕ ИЛИЯ ПАВЛОВ Е СТАНАЛ ТОЛКОВА БОГАТ ПРЕДИ ***!
35
2
 
18
 
! Отговори
аа1830 преди 5 години
Тоя сайт тотално изтрещя - "чакаме Арабаджиеви...." Що не ни организирате да ги посрещнем направо!
34
0
 
20
 
! Отговори
шшт преди 5 години
Предостатъчно ми е, че прекръстиха Японския хотел на "Мааринела" - вулгарно, долннопробно като стар бардак в края на присатнището... Не ща да си спомням нито за японските вишни, нито за другите им простотии. Да ги прибират, ДА ГИ ОСЪДЯТ с истински присъди и ДА ОТНЕМАТ имуществото им, НО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА БЕЗ ПРАВО НА ПРИВАТИЗАЦИЯ ТОЗИ ПЪТ - ако обичате! Иначе ще се окаже просто преразпеделение на активите.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицето, което направи един продавач на цигари в собственик на хотели, известен като завряния зет или лаборанта - кога ще понесе своята отговорност. Или той върви с връщането на бай ***!
32
1
 
11
 
! Отговори
Верен на Ветко преди 5 години
Вътьо, плащай си рекета на мутрите и да те пускат по-скоро, че тук на Елените не сме получавали заплати от 6 месеца. Айде, че сезон идва!
31
2
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До ПроСоТоПравилно си ме разбрал ,,,,,,