Реалност или предизборен шум? Българинът "за" концепцията за ромите

60% одобряват стратегията на Каракачанов, показва анкета на Dnes.bg
11 мар 2019 14:30, Красимир Ангелов
93
Реалност или предизборен шум? Българинът "за" концепцията за ромите
Снимка: БТА

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подготви наскоро стратегия с мерки за интеграция на ромите. Въпреки протестите на правозащитници, лидерът на ВМРО поиска концепцията му да бъде приета и дори заплаши, че ако това не стане, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция.

Още по темата
Според военният министър стратегията му включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи Каракачанов.

От ГЕРБ пък коментираха, че вероятно ще подкрепят в някои части концепцията на Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите, но някои текстове трябва да бъдат доста "по-обрани". Какво ще стане в крайна сметка предстои да разберем в близко бъдеще.

И докато решение по темата все още няма, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Одобрявате ли стратегията на вицепремиера Каракачанов за ромите? В традиционната ни анкета гласуваха 3490 наши читатели.

Болшинството от тях – точно 60%, напълно подкрепят идеята на вицепремиера, защото според тях именно гетата са най-големият проблем с интеграцията на ромите. Още 7% принципно подкрепят концепцията, но само ако тя се изчисти в движение от крайни и нарушаващи правата на хората искания.

Едва 2% от анкетираните категорично отхвърлят вижданията на лидера на ВМРО, защото според тях те са откровено расистки. Други 2% смятат, че нужда от подобна концепция няма, а трябва единствено да се работи реално за образоването на ромите.

За почти всеки трети пък (29%), исканията на Красимир Каракачанов са прост шум преди избори и нищо няма да се приложи в действителност от тях.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
3
 
! Отговори
бай куй преди 1 месец
Германия си докара над 1 милион джипсита, че нашите няколко хиляди не са и проблем, нека отиват и да не се връщат тук, докато още леля Ангела е на власт и ги приема...във всеки случай като поработят там малко от малко ще се понаучат на дисциплина, труд, пък може и някой занаят да усвоят освен точене на социала...а нашите журналисти да не ги оревават не им прави чест...
53
1
 
6
 
! Отговори
Митко преди 1 месец
Проблемът с ромите е много лесно решим ! Просто трябва да се напишат и спазват елемтарни правила. Детски помощи само и единствено до 2 деца, които да ходят на училище и да покриват елемтарни изисквания за среден успех. Деца родени от деца под 18г. да се взимат от държавата, а бащите да влизат в затвора за секс с непълнолетни ! Строг контрол въху земите на които строят без разрешително ! Елементарно е ! Направете го !
52
1
 
2
 
! Отговори
До дам... преди 1 месец
това е само клише - никой не може да ни спре ако има воля и никой нищо не може да направи..могат да си скърцат със зъби само и до там !!!
тоя майтап с ци.ганите няма да е вечен не се заблуждавай
51
1
 
2
 
! Отговори
дам... преди 1 месец
Може и да е одобрявана стратегията на Каракачанов, но това не значи че ще се изпълни! Най- късно след две години и шкембе войвода и пишман ортаците му си заминават от властта и какво ще стане с тая гръмко лансирана сега стратегия? Ами заминава в девета глуха! Никой няма да позволи на България сама да прави нещо по отношение на тез индивиди. Само да ни скръцнат зъби отвън и всякакви опити за "стратегии" по отношение на гетата ще секнат моментално, бъдете сигурни в това. Тъжно но факт!
50
1
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 месец
това дето писах долу е някак цинично "дай да пратим ромите в Германия", но Германия е ресурсна държава и ще си го реши тоя проблем , колкото и да изглежда нерешим от наша гледна точка. Ще го реши ромския проблем дори ако се иска ново "крайното решение" на оня с мустачките... Ако така стане то такова е било решението. Куриозното е че е виждам една възможност да вземем да си искаме ромите някой ден, защото ако икономиката в БГ върви с тия темпове , просто няма да има кой да работи скоро...
49
2
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 месец
колкото и да изглежда на наш байно с рунтавите черни вежди очевидно държавата България прави нещо както трябва щом ромския проблем се решава сам някак, напълно е възможно е да се случва и без връзка с някаква държавна политика , но такак или инак е ДОБРО... обедняването и пълната безперспективност на ромите у нас дава плод и той е добър от българска гледна точка. Дай боже ромския екзодъс да продължи още 10 години (а, няма причини да вяраме че няма да е така) и общо взето ромския проблем е решен!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРЕДИЗБОРНИ МАНТРИ И КЛИШЕТА . КОЛКОТО КАЗАРМАТА ,ТОЛКОВА И КОНЦЕПЦИЯТА .КЛЕПИ И МАЖЕ ,БЕЛКИМ ЗАБРАВИТЕ ДАЛАВЕРИТЕ С ГРАЖДАНСТВОТО И ПАСПОРТИТЕ
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те Арабаджиевите не за друго предпочитат испански пандиз вместо български! Баневите така се нахендриха не е истина, можеха да са във френски затвор!
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Давай по-практично! 48
Тези от ромите които се изнасят на запад не са много! Свестните остават а шлаката се завръща обратно в България след сблъсък с тамошните закони и порядки!
На запад номерата много трудно им минават докат в България могат да се разхождат на свобода даже и със/след 100 дела! Много от тях не ги огрява западния епок откъм стандарт и социален просперитет.
45
2
 
14
 
! Отговори
Давай по-практично! преди 1 месец
Обитателите на гетата взеха разумно и добро за тях решение - цели махали се изселват в западна посока и се установяват в една много по-богата от нас държава.
Така улучват с един куршум два заека - хем получават по-щедри социални помощи и надбавки, хем е сигурно, че децата им ще получат образование и ще научат чужд език.
Защо тогава да им се пречи чрез разни концепции?
По-добре да подпомогнем изселването им чрез организационни мерки, да им платим и еднопосочните билети и да им махаме от перона :)
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задайте си въпроса, има ли построени нови затвори в България след 89-та година?? Аз лично не съм чувал да има!
Това само по себе си доказва колко са загрижени българските родолюбиви оправници за състоянието на обществото! Още, изглежда тази тема е табу за оправляващите откъм възможността те самите да попаднат в новопостроените дранголници от тях! В западна европа построиха стотици нови затвори прес последните 30 години също така имат и затворнически кораби като резерва!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо Бойко да купува Ф16 да ги вложи в строеж на затвори където ще работят българските граждани! Ще има поминък за хората, яка печалба от страна на държавата (Еврофондове, Евро-поръчки даже и затворнически контракти с други държави от ЕС) и спокойствие за свестните българи! С Ф16 не можем да си оправим обществото а и никой не ни е хвърлил око с желанието да ни напада!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДНД 42
Ние българите също сме проблемни откъм дисциплината, морала и добродетелите макър и в по-малки размери! Зад повечето от ромската престъпност стоят български служебни лица като тези двамата полицаи от последните арести в Орландовци! Това не е от оня ден и докато не се наказват жестоко лицата които "пазят" ромските похитители нищо няма да се промени! За подобни полицаи трябват още по тежки наказания а не домашен арест защото му била "паднала" захарта. Не трябва да се цепи басма на никой
41
3
 
8
 
! Отговори
ДНД преди 1 месец
До ДНД

Продължавам Това са две ри поколения не можещи да живеят нормално по нашите разбирания. И те създават и възпитават такива като тях. Ако спешно не се предприеме нещо ,ще стане още по-зле, Имам чувството че политиците горе не познават същността на проблема.
40
1
 
13
 
! Отговори
авс преди 1 месец
ЕС И ЕК НЯМА ДА ВИ РАЗРЕШАТ БЪЛГАРИЯ НЕ Е СУВЕРНИТЕТСКА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ Е ЗАВИСИ ОТ ЕС И ЕК ЗА ТВА ЧЕ КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 39

Няма смисъл да се описват мечти които няма никога да се сбъднат.
38
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Концепцията за ромите е да избират между Германия и Индия.Тук интегрирането им с моркова приключи.Следва другото.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постройте още 10-тина затвора! Ще има работа и доходи за милиони и на всичкото отгоре ще се вземат повечко парици от Европа! Имаме прекрасен мегдан за източно-европейска затворническа индустрия! Хем вълчо сит, хем агнето цяло!
36
0
 
11
 
! Отговори
На хартия е преди 1 месец
добре, но по-важно е да сработи в действителност, а не само да съществува формално като нормативна уредба.
35
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На запад ромите ги наказват така както всеки един престъпник и не се разхождат на свобода със 100 висящи дела както в България!
Почнете от там, постройте още затвори и ги прибирайте на топло още след 2-рото провинение! В Германия и Франция ги смилат от дела, глоби и затвори и след това стават хора!