Чипсове, вафли, бисквити... Тровят ли ни с акриламид?

Никога не пържете храна до потъмняване, съветва д-р Сергей Иванов
Обновена: 13 мар 2019 09:04 | 13 мар 2019 09:00, Красимир Ангелов
31

Някои от любимите ни храни се оказват канцерогенни! Изследване на Асоциация "Активни потребители" показва, че във всяка трета вафла, бисквитите и чипсовете има завишени дози на вещество, което причинява смърт на клетките. Канцерогенното вещество акриламид вече се открива в голяма група храни.

Още по темата
"Това е изследване на потребителски организации, което показва, че много тревожен процент от изследваните храни са с наднормено количество акриламид. Не са включени български храни", посочи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Bulgaria ON AIR.

Според него нормата не е завишена само за продуктите у нас, а положението е такова в цяла Европа.

Д-р Иванов подчерта, че най-висока концентрация на акриламид има в храните, които са индустриално приготвени. Най-високи количества има в картофените и зеленчуковите чипсове, посочи експертът.

Оказва се, че в хляба количеството на акриламид е в пъти по-ниско, отколкото в чипса. Нормите са завишени също при бисквитите, някои зърнени закуски и кафето.

"Не дръжте картофите в хладилника. След като ги нарежете, оставете ги 1-2 часа във вода, не чакайте да се карамелизрат, пържете ги до златист цвят. Никога не пържете храна до потъмняване", обясни д-р Сергей Иванов в "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Формулата за здраве е да ядеш храни който влобще не обичаш и да правиш това което никак не ти се прави
26
3
 
5
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Герб ни тровят с най-свирепата диктатура до сега! СТИГА!
25
8
 
8
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Кой нормален човек изобщо купува и яде купешки, бисквити, чипсове, вафли, зрънчовци,енергийни напитки и всякакви подобни боклучави изделия?Кой нормален човек си държи картофите в хладилник? И кой нормален човек изобщо яде препържено и препечено?При толкова много информация в нета да липсва култура на хранене, недоумявам.
24
2
 
15
 
! Отговори
А после преди 5 години
А после, защо сме първи в Европа по сърдечно съдови заболявания. То по артериите ни се лепят тия неразградими мазнини.
23
11
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Това не е тровене, а го приемете, като естествен подбор, който оцелее след всичките химии в храните, ще се създаде по здрава раса.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен с акриламид ви тровят и с палмово масло.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19 Да, ама са яли зеленчуци пръскани с ДДТ, торени с амониева селитра и са умирали от туберколоза на 35.
20
2
 
21
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Нещо за Е-тата, които масово се слагат в храните да кажете? Нещо за ГМО-то с което храните животните, че и нас? Нещо за хормоните на растежа с които блъскате добичетата преди да ни ги сервирате ? Любимите ви САЩ, Канада, Холандия и т.н.т, към които се стремите, не само одобряват, ами и задължават да се произвежда ГМО. Европа почти е легализирала употербата му, те за акриламида, дето се получава при печене и пържене се загрижили! Де, некастерн кол, де !! Аман от популиси и откровени ***
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доктор след преглед казва на пациента:- Кире, трябва да спреш алкохола... Налага се!- Ама докторе, аз не пия!- Не може да бъде! Тогава трябва да спреш цигарите...- Чакай бе докторе, амчи аз не пуша!- Ааа Кире, прекаляваш със с*кса! Спираш го! Никакъв с*кс!- Какъв с*кс бе докторе! Нали съм ерген. От три месеца жена не съм виждал!- Нещо ме мотаеш ти Кире? Ами какво обичаш тогава?- Пържени картофи.- А такаааа... знаех си аз! Край с пържените картофи тогава
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОхобохоТака е, но не са яли хляб от пшеница с модифициран глутен (друга няма в момента), не са използвали пластмасови опаковки (канцерогени), не са пушили цигари, в които има всичко освен тютюн, не са ползвали ракопредразполагащи ваксини. Месото им не е яло модифицирана соя. Яйцата не са били с почти бял жълтък. В маслото не е имало хидрогенирани мазнини и зеленчуците са расли в пръст и на слънце, а не на решетка под лампи, и не са били пръскани с неща, от които умират пчели
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащото не зависи от фирмите. Акриламидът се образува от захари в определени продукти при определена температура. Няма оправия с него. Ако искаш да го няма, само варене. А картофите НИКОГА да не се държат в хладилник, защото там на студеното се образуват тези захари, които после стават акриламид.
16
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А на ГЕРБ освен соджуци и горе изброените артикули сигурно им ги правят по поръчка.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 1Картофите и във фурна стават изключително вкусни....___________________________________________Акриламидът започва да се образува още след 110-120 градуса. Във фурната ги печеш поне на 200 и пак има олио. Така че, ако ти е прясно олиото, във фритюрника е по-добре, защото той има ограничение на температурата до 180-190 градуса. По този начин поне олиото не се оксидира, а във фурната си стават баш акриламидени :) И да това за акриламида поне за мен не е новина. Познат ми е от години.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо не се посочват точно определените фирми които произвеждат вредни продукти
13
8
 
15
 
! Отговори
Политик 2 преди 5 години
... Така че му мислете кво ядете ... Щото тия "промоции" по големите Хипер маркети и вериги , където се бутате яко за тях ..... Ако ги метна на кучетата ми в двора на просторната ми вила на брега на Бяло море и ТЕ няма да ги ядат ... тия "промоции" !!! ..... Но най важното НЕ протестирайте за срамно ниските си заплати и пенсии и си живейте , като овчици в стадото ... защото така ще има все повече и повече за такива , като мен , и за "събратята и посестримите" ми от Парламента ... :) :) :) !
12
3
 
30
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Абе дедите ни са пекли агнета,телета и какво ли не на шиш и не са търсили има ли акриламид.Живели са по над 80 години.То ако се гледа така и кислорода е вреден!Всичко е вредно!Колко столетници са гледали дали ядат акриламид?!
11
4
 
30
 
! Отговори
Политик преди 5 години
... Ми за мен няма проблеми. Аз ям само чисти и НЕзамърсени "БИО" продукти , защото си имам кинти и си ги плащам добре да ми ги доставят ! ... Децата ми също са добре - щото "учат" по Швейцария , ходят да карат ски на Алпите и дишат чист Алпийски въздух ! ... Родата ми също е добре - "подарил" съм им по няколко апартамента из елитни Столични квартали. Любовницата също е идеална - Уредил съм я ... секретарка в едно Министерство... за "скромните" 2 хилки заплатка ... Така че - ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ ! ;)
10
3
 
16
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Ей, съсипаха я тая държава:)
9
2
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Картофите и във фурна стават изключително вкусни.Няма да умреш без пържени картофи.
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В РУСКИТЕ ВАФЛИ ИМА НЯКОИ ЕТА ЗАБРАНЕНИ, ДОКАЗАНО Е ОТ НАШИ И ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУЦИИ.ВСИЧКО ИЗКАЗАНО,ЗА ЧИПС БИСКВИТИ И ВАФЛИ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА.