От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб

Антон и Мария: Насилието в САЩ стана ежедневие
15 мар 2019 09:00, Анисия Иванова
100

Защо двама географи отварят пекарна - собствен бизнес, в родното си село. Кое ги мотивира да напуснат уредения си живот в Съединените щати? Тази седмица в "Завърналите се с Петя Кертикова" Bulgaria ON AIR ни отвежда в една от най-малките общини в България - Чавдар.

Антон и Мария се завръщат от Щатите, за да отворят собствен бизнес в с. Чавдар в едноименната община. Тяхното верую е "Хляб не се хвърля".

Двамата изкарват 13 години в Денвър преди да вземат решение да се приберат в България. Причината е нарастващата вълна от насилие зад Океана. След завръщането си те решават да се впуснат в света на бизнеса. Сега двамата дават работа на петима души от региона.

"Пускахме хляб няколко пъти седмично, който обаче не се продаваше. Затова го раздавахме. Когато излезе крайният продукт и разчупя топлия хляб, ми се разтапя сърцето. Винаги сме си говорили, че един ден ще се приберем. Като отидохме в САЩ имаше по 1-2 масови стрелби в годината. Накрая станаха всеки месец. Затова и решихме да се приберем", разказа Антон Митов.

Неговата половинка Мария Цачева пък разкрива, че вече са сбъднали американската си мечта и сега трябва да сбъднат българската си. Затова и вкарват всичките си пари в новия бизнес.

"Взехме решение да направим наш бизнес. Сутрин, като ставахме за хляб, той вече беше свършил и така се решихме да направим пекарна. В началото нямахме идея как се пече хляб. Идеята за хляба ни доведе тук, за да можем да прекарваме повече време с близките си", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента съм в чужбина и в свободното си време влагам на финансовите пазари, като си докарвам до 200?/седмично, ако се прибера в Бг с тези доходи ще си живея в къщата и даже и на работа може да не ходя. Затова напоследък го замислям много сериозно.
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко хора успяват да се интегрират на 100% в Чужбина , повечете не успяват цял живот , всъщност ИНТЕГРАЦИЯ изначава да забравиц всичко българско като лютеница боб свински с зеле , явно те са се предали на изкушението
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото в БГ пък хич не се гърмят, особено в Нови Искър и орди не изнасилват бабички по селата.
43
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бихте ли написали какъв е статутът им в САЩ, дали са имали американско гражданство, Зелена карта, такива неща ?Или просто са били нелегални емигранти, каквито в САЩ не се толерират.Предполагам че са ги депортирали и са решили да използват случая да се направят на големи родолюбци.
42
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 10 г ще съжеляват но няма да имат тоа шанс пак да заминат
41
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То дори БГ-селяните бягат от селата си и идват в София, тия пък дошли в село Чавдар, чак от Денвър, Колорадо, САЩ, представете си.Явно там не са ставали за нищо.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам на следващите избори лозунга на герб да е:До върнем българите в България
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
били се гърмели тама, абе теа да не са живяли в Бронкс
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновени селски парвенюта, които в Денвър са били никои, а в забутоното селце Чавдар ще са първи вървели. Сигурно ще ги викат дори и Капиталистите и Богаташите.Това им се иска на селчовците. А че децата им ще израснат в сбъркана корумпирана държава, начело на която е един полуграмотник с к илийно образование, това за тях няма значение.
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предимно се връщат такива които никога не могат да се интергрират или са мамини дечица на мама и тати , Чужбината не е експеримент а предизвикателство
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само един въпрос - ако не бяха заминали от България, дали щяха сега да имат пари да отворят собствена пекарна.Всички знаем отговора за съжаление, нали.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали президента иска да задържи българите в БГ, и по телевизията все има някаква кампания от типа "ти можеш, защото си българин". Все пак като всички избягат няма да има от кой да се краде.
34
1
 
7
 
! Отговори
Sat преди 5 години
Липсва табелата Denver Bakery
33
3
 
18
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
... И само бих допълнил ... Чичо ми имаше точно хлебопекарна в един малък град в Северна България ... Беше вървежна и имаше доста клиенти ! ... Мислите ли че това продължи много ?!?! ... Разбира се , че ... НЕ ! ... Появиха се МУТРИ и ПОСТАВЕНИ ХОРА на ОПРЕДЕЛЕНИ ПАРТИИ , които директно му казаха , че ако НЕ се "ОТЧИТА" на "ПРАВИЛНОТО МЯСТО" или НЕ си "ПРОДАДЕ" БИЗНЕСА на "ТОЧНИТЕ ХОРА" ... Хлебопекарната ... загива ! :( ... Човека се отчая. Затвори. И сега с жена си е точно в САЩ !!!!! ...
32
4
 
11
 
! Отговори
2-ма заблудени преди 5 години
2-*** заблудени селяни , нали са от село Чавдар , хората си купуват жилища на изплащане и пак не се връщат , верно че в Чужбина е доста умешено с различни националности но гладен никога няма останеш дори и ако си безработен , а за тези които искат да се развиват 1000-ди възможности , през цялото си пребиваване 1овек може да преквалифицира няколко пъри , в България забрави
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУНЧОВЦИ, А ВИЕ ЗАЩО НЕ СТЕ В АМЕРИКА, КАТО ТОЛКОВА ВИ ХАРеСВА?
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този тв канал прави репортажи за всеки завърнал се българин от чужбина. Явно тече някаква пропаганда с цел хората да се убедят че трябва да стоят в България.
29
2
 
11
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
Това е хубава новина ... Но НЕ за тези , които са се върнали ! ... За тях само ще кажа - ЖАЛНА ВИ МАЙЧИЦА ХОРА ! ... :( :( :( ... Върнали сте се от Америка. Това веднага означава , че в "тиквите" на всички около вас ... Особено Държавната Администрация ... светва една лампичка ... ТИЯ ИМАТ КИНТИ ! ЩЕ ГИ ЦЕДИМ МНОГО ЗДРАВО ЗА КАКВОТО НИ ПАДНЕ ! ... В скоро време очаквайте да Ви ... почнат ! ... В ТОВА ПОДОБИЕ НА "ДЪРЖАВА" ВСИЧКО Е ЕДНА ОГРОМНА ДАЛАВЕРА И СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИ ! ВСИЧКО !!!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уреден живот в САЩ - няма такъв филм. С това могат да се похвалят под 0.01 процент от американците и те задължително трябва да са родени там. За емигрантите животът е постоянна борба за оцеляване. Казвам го, след 12 години прекарани в САЩ. Но не съм се върнал в "родината". В Момента живея в Мюнхен и съм си много добре.
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи егоисти. Да бяха помислили за децата си. Ама явно са им липсвали чалготеките.