Да си дилър в училище – модерно!? Все повече деца се забъркват с дрога

Виждат ли родителите знаците?
18 мар 2019 13:15, Петя Славова
44
Да си дилър в училище – модерно!? Все повече деца се забъркват с дрога
Снимка: pexels.com

20% ръст на престъпления, свързани с наркотици и извършени от деца. В тази графа влизат и много деца, хванати да пласират дрога. Това сочи последният доклад на МВР.

Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона. През 2017 година са 1595, а през 2018 година - 1685. Това на практика означава 100 деца повече в конфликт със закона.

Общият брой на децата, задържани за извършено престъпление миналата година, е близо 6000. В  тази графа попадат и кражбите, хулиганските прояви, но най- съществен остава ръстът именно при престъпленията свързани с наркотици.

Още по темата

15-годишно момче разказва пред Нова тв, че среща наркодилъри всеки ден в училище. "В цялото училище има по едно-две дилърчета, които предлагат трева и амфетамини." По думите му, да си дилър в училище е модерно и допълва, че има съученици, които са били арестувани за разпространение на наркотици.

Ученикът си обяснява посягането към дрогата с факта, че родителите не говорят достатъчно с децата си. "Сядат и ни обясняват с две думи кое е правилно", обяснява той и допълва, че така той и връстниците му възприемат казаното само като думи и нищо повече.

Желяз Турлаков е имал челен сблъсък с дрогата като малък, но успява да се спаси. Днес е клиничен терапевт и част от общност, която се бори с наркотиците. Обиколил с колегите си около 50 училища в България. Тайните им анкети показали, че  40% от децата са пробвали трева.  Около 20-25% - амфетамини. Една цигара марихуана върви между 10 и 20 лв.

"Не може да се преструваме, че проблемът не съществува", обяснява Турлаков и допълва, че най-правилното решение  в създадената ситуация е да се въведат тестове в училищата.

За да е успешна тази битка обаче родителите трябва да се научат да виждат знаците, че децата им тръгват по пътя на дрогата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Днешната полиция не бие ама снощната(милиция) как биеше".... !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антония И. Пловдив. Ж.К. Тракия1. Разпространение и склоняване на малолетни към употреба на наркотици.2. Организиран и склоняване на малолетни момичета към про...сти...туция.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато наркоразпространението се ръководи от *** и се осъществява основно от милицията няма да спре. И наказания за разпространителите няма да има. Това си е доходен бизнес който пълни джобовете на който трябва. Останалите са без значение. Те са от простолюдието. Демек - нищо не значещи.
30
0
 
6
 
! Отговори
Edin преди 5 години
За съжаление, изглежда начинът да се спре тази епидемия и беззаконие е да се препишат закони от подредени държави (аз бих избрал Сингапур или Япония) и да се изпълняват безкомпромисно! Мисля, че дори целият ни НК трябва да бъде преработен с някакви нормални минимални прагове за наказание. Вижте какво става в Сингапур за пръскане със спрейове - https://youtube/watch?v=aVvBln_-imU
29
2
 
8
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябват сурови наказания за дилърите - 12 години за непълнолетни, доживот без замяна за пълнолетни.
28
2
 
4
 
! Отговори
истината преди 5 години
От калпави родители - калпави деца!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали тряяя си готин.
26
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 години
Мафията и едрите дилъри "наемат" ученици да им пласират дрогата. Подбират бедни момчета който са склонни да помат риск за да изкар бързи и лесни пари.Като бях в гимназията имаше едно момче от друг клас което беше от бедно семейство обаче винаги имаше пари, ходеше със скъпи дрехи, и още на 17 години си купи БМВ за 5000 лева без документи и караше без книжка. После си купи и Мерцедес и пистов мотор.Един ден полицията го търсеше в училище и разбрахме че продава амфетамини. После изчезна някъде.
25
2
 
0
 
! Отговори
SHTANGI преди 5 години
До Анонименщото гледат да не остават назад :D
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ае сега. Това са демократични евроатлантически ценности. Какво сте са разревали ?
23
0
 
5
 
! Отговори
-|- преди 5 години
"...че така той и връстниците му възприемат казаното само като думи и нищо повече...."Ами да го/я надрогират ли ударно и да го/я питат после кака се чувства и дали е разбрал/а колко в вредно.Разглезени, разлигавени деца.
22
2
 
10
 
! Отговори
от Сомалия преди 5 години
И тук в Сомалия при демокрацията в магазините има всичко.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИмаме всичко, не само банани.Ми що сте първи по смъртност в света като имате всичко?
20
2
 
4
 
! Отговори
SHTANGI преди 5 години
До хахо референдум Аз бих избрал ТВУ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ИМ .. :D
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че българите не мислят за екологията и за белите мечки и не карат тротинетнки!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че има страшно много полицаи и други служители в МВР, които разпространяват наркотици!
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма и Тодор Живков само партийните другари си купуваха шоколадени яйца и демонстираха превъзходство над другите 9 милиона простосъмртни, а при демокрацията магазините са пълни с тоалетна хартия и банани и шоколадови яйца и всичките 5 милиона българи можем да си купиме по едно шокаладово яйце и да демонстрираме превъзходство. Демокрацията е най-съвършената система.
16
4
 
12
 
! Отговори
хахо референдум преди 5 години
Вие какво избирате за непълнолетен разпространител на наркотици: ТВУ(+) или мъмрене(-).
15
0
 
31
 
! Отговори
Факт преди 5 години
След като децата всеки ден виждат преуспяващи престъпници да демонстрират стандарт и благополучие,а примерите за осъдени и изтърпяващи наказание са единични,как да ги откажем от тоя път с голи приказки????
14
4
 
10
 
! Отговори
хахо референдум преди 5 години
Вие какво избирате за разпространение на наркотици от пълнолетен: доживотен затвор за разпространение на наркотици(+),или пробация(-).