Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално

Това сочи предварителен анализ на НОИ
19 мар 2019 07:42, Александър Попов
101
Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално
Снимка: Булфото, архив

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Ами Костов въведе тази простотия с 3-те години и последните 6м. Баща ми последните години се хвана на работа и плащаше доста пари за транспорт да пътува всеки ден за да се осигурява два пъти над средните заплати последните си 2-3 години преди пенсията! Така си вдигна осигурителния доход за определяне на пенсията. Не мисля, че е чесно? Трябва целия период!
12
2
 
10
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Глупости !!! 1997 беше най-неблагоприятната във финансово отношение година за работещите българи !!! $ достигна 3 000 лева о заплатите се равняваха на 5-10$ !!! Някъде другаде е врътката ...
11
6
 
37
 
! Отговори
хора събудете се преди 5 години
Над 100 000 държавни служители военни,полицай,съдии,прокурори,чиновници и пр. търтей и разбойници не плащат данъци и осигуровки в НОИ а получават огромни пенсии и всички социални права за който плаща останалия нормален народ,как искате да са нормални пенсиите тези "правоимащи"изяждат всичко.
10
5
 
25
 
! Отговори
Един преди 5 години
Много ясно, трябва да има пари за *** - гласоподавателите на ГРОБ. И понеже те вноски не правят, а като количество растат, трябва да се ореже някъде другаде. Начело на държавните финанси за Валди Горунов и Менда - счетоводителката на цар Киро, вие кво друго очаквате?
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Е, какво? Шмекерите са прецакани. 30%, дето лежат само на 3 г.осигуровки от 36г. Ако са се осигурявали над минималния доход през целия период, сега пенсията им щеше да е по-висока. Ами ако бяхме на лични партиди? Какво щяха да вземат тези? ГЕРБ премахват една несправедливост. Това се знаеше отдавна! Били изненадани! Миналата години им бе дадено дори право на избор, по новите, или по старите правила.
8
3
 
16
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 5 години
Кражбите на ГЕРБ, трябва да бъдат компенсирани, за сметка на пенсионерите. Корумпирана, крадлива и опростачена герберастка шайка. Нямат напълване крадливите ви търбуси. Отврат.
7
1
 
26
 
! Отговори
бай х преди 5 години
трябва да се премахнат задължителните вноски за пенсия и здраве ... и да се въведат индивидуални здравни и пенсионни застраховки в конкурентна среда със частните и да може човек да избира .... сега това е мутренски рекет
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО БОЙКО! ВСИЧКО ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ ЕДИН ДЕН ОТ НАРОДА КОЙТО УНИЩОЖАВАШ!
5
3
 
12
 
! Отговори
д-р Дрее преди 5 години
А добър ден! Това е известно от 2016г. какво се правите на изненадани. Спомнете си Румъния през 1989г. и за това румънците са много по добре от нас.
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аделина и Николайчо се наакаха тази сутрин по Нова! Питайте защо ще им са по-ниски пенсиите? Ами не може от 36г. осигурителен стаж 3 г. да ти определят пенсията, която ще получаваш! Кюташ 33г.на мин.вноски. 3год.се напъваш, че дори отделяш от сивите си доходи и хоп, 500-600лв.пенция! Трябва вноските от целия период. А най-добре е лична партида и да не се дават пенсии на тези без осигурителен стаж. Махнали стария калкулатор! Нещо гнило! Ами той вече не е актуален! Ей, много празни глави!
3
23
 
6
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Да отиват тия пенсионери по Черноморието да бачкат,търсят се работна ръка.
2
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора, изчислявали си пенсиите по стария калкулатор на 500 сега ще вземат по 200. Това осем процента ли е спад герберасти
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват пари за таралясниците ф16