Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина

За 20 години - 30 хил. вече са напуснали България
Обновена: 22 мар 2019 23:57 | 22 мар 2019 23:00, Нели Христова
136
Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина
Снимка: Булфото

Ниското заплащане и неизпълнени обещания изведоха медицинските сестри в цялата страна на протест вчера. Докато исканията им за достойно възнаграждение на труда не бъде изпълнено, те ще продължат с изразяването на своето недоволство.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев обеща, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му, медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
16
 
4
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
Мотики ... вие освен телешки и свинcки език за мезе на бирата - мякате на селски...тръгнали да се притеснявате за насИ от димни сигнали не вдяватеГаньовци
78
15
 
10
 
! Отговори
2233 преди 5 години
До 65 Сменят памперси на възрастни и са слугини в домовете им.Сега са решили да се помотаят по улиците, че само в болницата да стоят и да крещят им е омръзнало. Хубаво време, защо да се затварят вътре?
77
6
 
16
 
! Отговори
сестра в чужбина преди 5 години
Сестрите ни в чужбина са по-скоро санитари и обрижват болния.Тежка работа свързана с физическа издържливост. И в сравнение с други професии не са платени ,но за бълг. стандарт са добре.Инжекции и вземане на кръв се прави от лекар или фелшер.
76
11
 
13
 
! Отговори
До мед. сестра преди 5 години
600 лева заплата ти стигат......................да, няма да умра без теб , спокойно, аз като имам проблем , отивам при лекарка или лекар, а не при някоя надута кифла като тебе!
75
12
 
11
 
! Отговори
321 преди 5 години
До мед сестраА език знаете ли? Не. Само гаргите плашите. По-добре да дойдат филипинки и от Близкият Изток мед. сестри. На малкият пръст не могат да им стъпят нашите грубиянки.
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно................без мед.сестри няма да останем, ще си внесем филипинки, сирийки, молдовки, украинки, иранки, иракчанки!!!!Те с нищо не са по-лоши от БГ-сестри!!
73
2
 
10
 
! Отговори
65 преди 5 години
Колко от тези 30хил. работят като сестри в чужбина?
72
0
 
25
 
! Отговори
Мили сестри... преди 5 години
...какво толкоз чакате? Младостта ви отиде,а вие чакате да се случат добри неща за вас? Няма да стане . Научете немски и газ в някоя немскоговоряща страна. Ще има и 13 заплата ,а възнаграждението почва от 2400 евро бруто ? в Германия и Австрия. Действайте!!времето минава
71
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мед. сестра 76Прав ти път.................отивай да слугуваш на западните пенсионери, тука в България можем и без теб!!!
70
2
 
16
 
! Отговори
за Анна преди 5 години
До Анна 71Кой взема 2000 лева ДМС???Ти луда ли си?Ако някъде вземат 2000 лева ДМС................това не означава, че масово в болниците лекари и сестри вземат толкова пари!!!
69
15
 
6
 
! Отговори
депутат преди 5 години
600 лева заплата им стигат на мед. сестрите!Аз като се разболея, отивам директно в Германия да се лекувам или при професорите в София.............няма да отида при мед. сестра да ме лекува!!!
68
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Озлобелия от мизерия *** плюе по всичко!Не е важното - той да е добре - а и другите да са зле!Те са ви го написали бе - мотики!30 000 тихичко са си хванали пътя ... скоро и останалите - ще си тръгнатТ ъ n o ... злобно племе
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аннаНе всички мед.сестри и лекари получават големи ДМС-та, зависи от отделението и болницата!!!
66
8
 
12
 
! Отговори
анна преди 5 години
Тези протестиращите, защо не кажат, какви ДМС-та получават всеки 3 месеца??? Около 2000 лв са!!! И докторите получават по-големи. Да се научат, как трябва да се държат с пациентите и след това да имат искания.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доктор, мед. сестра, санитар...............в медицината си има йерархия!Където няма йерархия, има анархия!!!!
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има доста лекари от Сирия, повечето от тях са много добри и с нищо не отстъпват на българските си колеги!
63
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма незаменими хора, природата не търпи вакуум, има мед. институти и в другите държави..............ще дойдат лекари и мед. сестри от Сирия, Иран и Ирак!!!В Близкия Изток има много добри лекари и мед.сестри!!!Спокойно...............няма страшно!!!
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да очаквате да оправи положението този, който го разваля. А и обещанието не е като даването. При герб замазват очите с обещания за минимални суми отпуснати екстремно, за да се намали напрежението. Без умствен и управленски капацитет и хора с поне малко съвест в държавното управление няма как да стане.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най високите заплати от бюджета на страната заслужават всички онези които работят в сферата на здравеопазването, или по скоро имат директен контакт с пациентите. По добре за тях отколкото за парламентаристите и администрацията, която освен да натъжава деня на нормалния гражданин друго не прави..
60
0
 
19
 
! Отговори
65 преди 5 години
Има разлика между мед.сестра в кардоилогия,операционна сестра,и сестра в Перник или Радомир.Нали се сещате колко различно минава смяната им.Еднаква ли заплата ще имат?Абсурд.Обаче другият адсурд е ,че след смяната напр. в кабинет отиват в отделение на дежурство.И не дай си Боже да им звъннеш посред нощ ,че ти е лошо.УЖАС! Та спред мен трябва м н ого внимателно да се раздели труда на мед.сестрите.Но всички да са доволни.