Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен

Те ще съставляват около 20 процента от населението
23 мар 2019 12:16, Елка Василева
108
Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен
Снимка: архив, Булфото

Към 2050 г. ромите в България ще бъдат около 20% от населението на страната по прогнозни данни. Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова структура - то е реален резерв на пазара на труда, но проблемът е неграмотността, защото 80 на сто от ромите ще бъдат с образование под средното. Това каза пред Дарик доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
„Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. По прогнозни данни около 2050 г. ще бъде около милион и сто-двеста хиляди. Или около 20-21% от населението на България, с преобладаваща млада възрастова структура. Т.е. реален резерв на пазара на труда. Но не може неграмотно население да бъде резерв на пазара на труда в развита европейска държава“, каза Бърдаров.

„Статистиката понастоящем е - висше образование - 0,5%, средно - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от средното образование. Какъв резерв на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050 г., да кажем тенденциалният вариант, не песимистичният и не оптимистичният, около 3% висше, около 15% средно. Това пак е с над 80% по-ниско от средното. То ще тежи тогава отново на социалните системи и става затваряне на един изключително порочен и тежък кръг за България, ако не се направи нещо“, заяви демографът.
 
В предаването на Дарик "Реактивно" доц. Бърдаров коментира и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при условие, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона, най-нормалното е тези хора да бъдат представени в европейските институции, вместо да се стига до радикализация.
 
„В умерените ширини, които предлагат най-добри условия за живот и стопанска дейност на хората, никога не се е търпял демографски вакуум. Имало е такъв при чумни пандемии“, посочи той.

Доц. Бърдаров обясни, че той се запълва по два начина - или свръх раждаемост, или свръхимиграция. „За първото не може да очакваме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го прогнозирах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от критика, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм учен и представям картината такава, каквато е. Не, че се радвам на нея“, каза Бърдаров.

„България с това географско положение, с тези природно-климатични условия е уникална. Ние не си даваме сметка колко е уникална. Аз като географ го казвам това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е сигурно. А демокрацията като форма на управление, управление на народа, която тръгва от Европа и Древна Атина, означава във властта да бъдат представени всички основни слоеве на населението. При положение, че в Европа има около 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат представени във властта. И по-добре да бъдат представени от нормални, нерадикализирани, образовани хора, отколкото да се стига до радикализация. Това е моето мнение“, коментира демографът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази територия е обречена българи спасявайте се кой както може. Нека ромите да обгрижват националните предатели.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ро.мите емигрираха. Какви прогнози правите?!Как щели да бъдат неграмотни, нали уж ги вкараха в училище?! Издириха ги, записаха ги на училище, даже наказателни мерки предвидиха за непосещаване на училище.
31
11
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Еми правителството или там кой управлява България,трябва да се изработи стратегия за правилното използване на ромите към 2050 г и то независимо коя партия ще е на власт,то Тя трябва да следва плана,за да се получи резклтат.А ревльовците по-форумите против ромите не виждат по-далеко от носа си,главното е при тях да викат на "барикадите" -ууууу ,но държавата трябва да има стратегия ЗА ВСИЧКИ,а то ще се бере към 2050 "гнили плодове". И то не само ромски "гнили"плодове ще има ,но бг "гнили" плодове
30
1
 
3
 
! Отговори
!!! преди 5 години
В тая държава про,*** край нямат! Даже се увеличават.
29
12
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименЩом е било възможно ромът Александър Чирков да стане професор по медицина и то не къде да е ,а в Германия , значи е възможно и други роми да станат не професори ,но поне хора грамотни със средно образование! Много е важно кой къде израсва и къде се развива! Ако Чирков беше останал в България при тази дискриминация и това подценяване на ромите , едва ли щеше да стане професор ! Заради високомерието си изкубихте помаците , сега се турчеят! Заради високомеритето си ще изгубите и ромите
28
1
 
14
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Тоя "дюсент" дали е виждал на живо за какво става дума или са му задали задача да съчини нещо си, да изкара сребърниците..С това темпо на геноцид над БЪЛГАРСКИЯ народ, не след 30, а след 10, населението ще е основно римско,а останалото ще е камиларско..Всеки който може се спасява,никой нормален не вижда бъдеще тук, и как ще чакат деца от БЪЛГАРИ, след като всячески териториалната управа толерира римляните и нашествениците..Няма един закон който да е в полза на БЪЛГАРСКИЯ народ,само геноцид.
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ромите са много по податливи към възпитана ие, стига да усетят че има уважение към тях"Хаххахахаххахахаха. Олеле.... Хахай дръж ми бирата, че ще я разлея.... Ти в коя стена живееш бе? На чудесата, където всичко е възможно?
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се притеснявайте горе-долу по това време държавата ще престане да съществува като цялост.Ще има провинции или царства управлявани от местен барон.Обикновено от ромски произход.Българите ще са около 500хил до 2 милиона макс.Предимно старци или хора на 65+.
25
24
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И да ви кажа ,че ромите са много по податливи към възпитание стига да усетят ,че има някакво уважение към тях ! Много по-цивилизовани са от помаците живеещи в родопските балкани ,които се турчеят и ислямизират и всичките им жени забрадени и с шаллвари ! Хубаво вижте снимката , ромката с дънки ,няма забрадка , абе могат да се приобщят ,но трябва да се покаже малко уважение към тях , а не да се плюят наред без значение кой е престъпник ,кой е нормален човек !
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боцко,Циейцка,Сидер ага и Цека-Пъпеша тогава няма да са живи, а отрочетата им милиардери какво им пука на тях какво ще е 2050 година.
23
1
 
14
 
! Отговори
Саранди преди 5 години
Ромовете сме си образовани по природаНе ни трябва образование
22
27
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много голямо уважение заслужават хора които при тази беднотия в България раждат деца , а не мрънкат и не се оплакват ,че заради немотията не искали да създават поколение !Това са истинските патриоти ,които обичат родината си и създават поколение за да има млади хора , а щом иа млади хора все ще се намери светлина в тунела! Всички останали които мрънкат ,че заради немотията щели да направят само 1 дете или изобщо няма да правят деца , те не са патриоти независимо от това ,че се пишат на такива
21
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Преди 1 година - днес.бг преписа прогнозата - до 10 години ( вече 9 ) ромите в България ще са 3 000 000.С други думи - електорално и физическо мнозинство.Ще ВИ ИЗБИРАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО и ще ви казват - кое е правилно ... и кое не...докато ви "берат"
20
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Радват се ромите, веселят се - те (ще) си имат държава.
19
21
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Нека да погледнем на нещата реално ! Ромите са единствените български граждани ,които дори и да са в чужбина за даден период , връщат се в България и раждат децата си в България ! Българите като отидат в чужбина , стават чужденци , не се връщат ,а като се върнат говорят български с акцент , демек дотолкова са свикнали в чужбина ,че за 10 г. са забравили родния си език ! Българските турци също не уважаваме кой знае колко България , я отиваме в Турция ,я в западна Европа без желание да се върнем
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази държава мина отдавна мина хоризонта на събитията и е въпрос на време да потъне в черна дупка, западна Европа също междувпрочем.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите са много повече. Голяма част от тях се турчеят друга част българеят. Най малко 2 милиона са днес.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъмммм... ромите сега са над милион, а след половин век ???
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЗа съжаление си прав ! Тези курсове за камариерки и други подобни професии са напълно излишни , но в България са задължителни защото трябва да се напълни джоба на някой българин с дебел врат ! Ние затова все още крадем по-малко от ромите защото имаме методи да принуждаваме хората да ни плащат за ненужни курсове и тем подобни и така си пълним джобовете и не сме принудени да крадем !
14
2
 
26
 
! Отговори
Ана преди 5 години
Изнасяйте се хора, живота си минава няма за кога да чакате, тук оправия няма да има! Ние сме най-бързо изчезващата нация в света, има и документален филм за нас в youtube Bulgaria the worlds fastest shrinking country, отворете си очите!

Спонсорирани публикации