Ген. Тодоров: Да стана министър? Аз съм роден за войник!

"Нашите пълководци" разказва историята на генерал Георги Тодоров
27 мар 2019 13:07, Красимир Ангелов
14

"Когато порасна, искам да помогна, щото България да се отърве от поробителите и хората там, да живеят свободно, както тук!" Това заявява ученикът Георги Тодоров, който е роден в Бесарабия през 1858 г., но е възпитаван в обич към една далечна и родна земя. Той попада под прожекторите в петия епизод от късометражната анимационно-документална поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец".

Още по темата
Георги Тодоров е български военен, участвал в Руско-турската война като опълченец и в последвалите четири войни за национално обединение. Завършва първия випуск на Военното училище в София, след което постъпва и в Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург. Прекъсва я, за да се включи в Сръбско-българската война.

По време на Балканската и Междусъзническата войни ръководи Седма рилска дивизия, участвала в ключови сражения като това при Булаир и Калиманци. През Първата световна война вече е командир на II-ра българска армия, а през 1917 година и на III-та. В края на войната, поради заболяване на Никола Жеков, е избран за главнокомандващ на цялата Действаща армия.

Като капитан по време на Сръбско-българската война е назначен за командир на Летящия отряд, съставен от необучени запасняци и доброволци. Още на 4 ноември атакува сърбите при Кула, с което ги изненадва и спечелва време за укрепването на Видин. За действията си е награден с орден "За храброст".

Около преврата срещу княз Александър І през 1886 г. Тодоров е арестуван първо от русофилите, а след това от русофобите. Тези събития го отвращават от политиката и когато по-късно е канен да стане военен министър, той отказва с аргумента: "Аз съм роден за войник!"

Става командир на полк, после на бригада, расте и в чин. През 1908 г., вече като генерал, застава начело на Седма Рилска дивизия. При започването на Балканската война, крайната цел на дивизията е да превземе Солун. Към щаба на ген. Тодоров се зачислени престолонаследникът Борис и брат му Кирил. За кратко време, след ожесточени боеве, дивизията изпълнява задачата си и влиза в Солун.

Седма Рилска дивизия е прехвърлена в Източна Тракия, на Галиполи, където при Булаир през януари 1913 г. турците яростно настъпват. Гъста мъгла не прави услуга на българите и им пречи да забележат атакуващите. Ген. Тодоров хвърля в боя всички – санитари, обозни, писари, а накрая – и себе си. Когато вижда отстъпващи свои войници, той кротко им показва пътя към позицията: "Навярно сте се заблудили, юнаци, в мъглата. Да отидем заедно. Днес всички трябва да умрем, но да не допуснем турците в нашите окопи". Постигната е гръмка победа, а Булаир остава светло име в българската история.

През май 1913 г. Седма Рилска дивизия е прехвърлена в Македония, където при Калиманци на 4 юли е атакувана от многоброен противник. Ген. Тодоров обаче и тук удържа на яростните атаки със своите войници.

Малко след края на Първата световна война е уволнен от армията. Генералът от пехотата Георги Тодоров умира на 16 ноември 1934 в София на 76-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Анонимен 9 Няма грешки мой човек. Уиндолс-10 поправя грешките.
12
8
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
И аз веднага се сетих за Радев - пълна противоположност на ген. Георги Тодоров!
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това звучи ,като научна фантастика на фона на днешната действителност !
10
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е достоен човек, не е като Радев дето като наредят от Москва и ще почне да лае и да маха с опашка
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е .."...Материла е много дълъг и прочетох първите два,три реда."---Ама, ти защо се мъчиш да четеш гледам трудно ти е, като на премиера от БанкИ... :)То,и писането не ти се отдава едно изречение, две грешки. :)
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Унуфри"...Категорично не съм потомък на роби !"---Не знам какъв потомък си, но си ***. Можеш да го изпъшеш с латиница и да го пуснеш в Гугъла за превод от турски ... :)
7
1
 
19
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Нали знаеш, Унифри че който не храни своя армия храни чужда? Всички ненавиждаме военщината, но истината е такава... Няма армия, няма държава!
6
2
 
24
 
! Отговори
Азъ преди 5 години
Анан от такива като Унуфри
5
34
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Аман от милитаризъм !Войника е професионален убиец на държавна служба !Аман от руско-съветска пропаганда, която натрапва лъжата, че сме били роби !Гледем се в огледалото и не приличам на афроамериканец. Категорично не съм потомък на роби !
4
2
 
22
 
! Отговори
До Така е... преди 5 години
Това е понеже си скарида и ти е труден езика на българите 20878
3
30
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Не знам какво да кажа. Материла е много дълъг и прочетох първите два,три реда.
2
1
 
43
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Чета ... и настръхвам - уважение и почит!
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от достойните български мъже!