Живот без паспорт: На 29, живеещ от 26 години у нас - в лагер!

Арменец или българин, каква ще бъде съдбата на Давид Акопян
27 мар 2019 11:20,
67
Живот без паспорт: На 29, живеещ от 26 години у нас - в лагер!
Снимка: Б Ч К - Несебър

Давид Акопян е 29-годишен арменец, живеещ от 26 години в България. Заради нерешен паспортен въпрос той е заловен от полицията, по време на рутинна проверка, и вкаран в лагер за мигранти в Бусманци, съобщава bTV.

Още по темата

Причината за нерадостната му съдба е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство. Давид е живял в Несебър. Навсякъде в града има кутии за събиране на дарения, с които да се помогне на младия мъж.

„Идват специално за това. Много хора в града познават момчето и идват с думите: „Ние го познаваме като добро момче, как е възможно това да се случи точно на него?”, разказва Елена Николова, която работи в един от магазините с кутии за дарения.

Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър приемат Давид като местен. Майка му и баба му решават да дойдат в България, когато е на три години.

„Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18-години вече са му казали, че няма как да му направят тези документи”, разказа братът на Давид – Дейвид Дяков.

Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид, но остава излъгана и малтретирана от съпруга си.

„Поради липса на документи той не може да завърши средното си образование, не може да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата – това са предмети, които изключително много му вървяха в училище”, разказва приятелка на Давид – Весела Велкова.

Според негови съученици Давид е бил изключително позитивна, инициативна и артистична личност.

На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка, която и го вкарва в лагера за мигранти в Бусманци. Според държавата той е нелегално преминал границата чужденец.

Давид не желае да се връща в Армения, защото там трябва да стане военнослужещ. Страната му е в конфликт с  Азербайджан. За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му.

Според адвокат Диляна Гитева 29-годишният Давид Акопян е задържан на основание за установяване на самоличността му.

„Това е краткосрочно задържане за един месец и парадоксът в неговия случай е, че човек, който четвърт век живее в България, трябва да бъде лишен от свобода до един месец, за да бъде установена самоличността му, въпреки че стотици хора го познават. Очевидно това е човек с добри социални контакти”, поясни Гитева.

Според нея няма практика, която да позволи получаването на гражданство на базата на тези познанства. Има обаче надежда, че той ще бъде освободен много скоро.

Самият Давид лично разказа своята история по телефона от лагера в Бусманци. Мъжът обясни, че той и останалите задържани се намират в големи килии от по 20 човека във всяка и че самата сграда, както и условията в нея, са като в затвор. Там са настанени хора от Ирак, от Афганистан, а вчера докарали и китайци.

„Аз нямам и от арменската държава документи, защото те изискват от мен аз да се върна там и да служа. До 28 години е възрастта за служба. Арменски паспорт ми беше отказан поради тази причина, че аз трябва да се върна и да служа”, поясни Акопян.

Без арменски паспорт той не може да получи и статут на постоянно пребиваващ у нас.

Давид не губи надежда и е благодарен за голямата подкрепа, която е получил от хората, които го познават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се отнеме гражданството на Местан и да се даде на Акопян.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега тия неща би трябвало да се е опитвал да ги уреди. От 16 годишен до сега си е все пак съзнателен човек.
34
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че, това момче е повече българин отколкото арменец!Едва ли дари владее свободно арменски език, за разлика от българския който владее като роден език! Всичко което знае го е научил в Бг, формирал се е като личност в Бг!Просто му дайте български документи, той ги заслужава повече от някои "уж" наши сънародници, които като получат бг паспорта веднага напускат държавата!
33
5
 
40
 
! Отговори
в подкрепа преди 5 години
Какво го лаете момчето дошло на 2-3 годинки в България с майка си?Грешката е на майката, че не е успяла да го легализира овреме. Той няма никаква вина!Или, може би, вината му е да отказва да умира за страна, която дори не познава?
32
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също живея в България 22 години без никакъв документЧакам да си откупя службата
31
4
 
13
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Имаше един филм с френския комик Фернандел, където героят беше роден в една къща, разделена между Франция и Испания и никоя държава не го приемаше за неин гражданин и не му даваше документи. На финала той вървеше по граничната линия на шосето между двете държави. Невероятно е, че един арменец не може да се оправи. Причината за това вероятно е, че цял живот е изкарал в БГ и е прихванал от нашата природна тъпота. Ако няма арменско посолство, поне няколко арменски попа има у нас.
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъдете егоисти.Армения също има нужда от своите млади хора.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 1. Ти май не четеш или неможеш да разбереш какво е написано. Момчето е в БГ от 3 годишен но поради стечение на обстоятелствата остава нерегистриран поради нечестната постъпка на Бъкгарин който е обещал на майката да го осинови. Майката е виновна за положението в което е изпаднало момчето.
28
1
 
25
 
! Отговори
свобода или смърт преди 5 години
Казуса на този човек е известен поне от 10-12 години ,а държавата е толкова корумпирана от безхаберни герберски лелки,че скоро ще започнат да ги екзе кутират!Грешка;имах предвид екскурзии бе лелки!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все има някакви документи от Армения.Поне акт за раждане.Как майка му и баба му са го вкарали в България изобщо когато е бил на 3 години без разрешение на бащата.Или са нелегални?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблем няма,ще го подържат, ще му дадат документ за постоянно пребиваващ емигрант,освен ако не е нагазил лука, за което не пише в статията!
25
1
 
17
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Приятелю,до 6 месеца се подават документите на новороденото,ако поне единия родител е българин и има постоянен адрес в БГ! Ако изпуснеш срока,както аз, с 6 години за дъщеря ми,е ходене по мъките,плюс изпит по български!
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе на 29 години и без документи,ЕГН,здравна застраховка,адресна регистрация,за къде е тръгнал? На 9, да,ама на 29...? Измислена история!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проблем няма! Ще се върне в Армения,ще изкара войниклъка и така! Аз, че съм българин,на дъщеря ми,родена в чужбина,изкарвах две години купища документи за гражданство,че я изпитваха на всичко отгоре дали знае български! Само защото срока за подаване на документи е 6 месеца от раждането на детето!"Бре, на 6 месеца и вече знае български? Браво!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не яде мюсли, така ще е
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човече,прочети закона и после дискутирай!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно за това,че няма документи са го пратили в лагер! То и в Америка можеш и 20 години да пребиваваш нелегално!
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време и ние като бягахме на Запад,ни държеха по лагери минимум 6 месеца!
18
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, как да няма проблем, като няма и арменски паспорт, без който няма и как да служи! Това си е параграф 22 отвсякъде! Те, проблем ти правят, даже ако просто си си загубил личната карта, при положение, че те има нявсякъде в регистрите, та какво остава никога да не си имал лична карта...
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са законите в ЕС и точка!