Лагер №40 в Ливан: Студ, смрад и стотици сирийци в снега

Прокудени от войната 1,5 млн. сирийци са се настанили в Ливан
21 яну 2019 08:15,
25
Лагер №40 в Ливан: Студ, смрад и стотици сирийци в снега
Бежански лагер №40 в Ливан. Снимка: Reuters

Проливни дъждове и снежни бури превърнаха ливанския град Бекаа в огромно блато, трудно за живот за десетките хиляди сирийски бежанци, настанени там от години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е най-тежката зима", казва Таер Ибрахим Мохамад, обитател на един от многото импровизирани бежански лагери в Бекаа, в източната част на Ливан. Пазейки се от студа, той е скрил лицето си зад червено-бяла куфия.

Само за няколко дни страната бе връхлетяна от няколко бури, една след друга. При последната дни наред валяха поройни дъждове, но също и сняг. Река Литани преля и наводни долината, притисната между двата внушителни планински масива - Ливан и Антиливан.

"Цяла нощ изгребвахме водата от палатката, но тя продължаваше да се пълни", разказва Таер Ибрахим Мохамед, живеещ в бежански лагер №40.

Също като него, след като постегнали криво-ляво палатките си, пострадали от водата и ледения вятър, на семействата се наложило отново да се справят с поредните бедствия - сняг и наводнения.

Подслоните в лагер 40 близо до село Делхамия разкриват цялата мизерия наоколо. Полиетиленовите платнища на палатките, разпънати върху циментови плочи, почти не пазят от вятъра и големия студ.

Абу Ахмад, родом от сирийската провинция Хомс, кара вече седма зима в лагера. Той казва, че помощта за бежанците е недостатъчна.

"Погледнете сами. Нима с тези платнища може да стоим на топло, нима те пречат на водата да прониква вътре?", пита уморено Мохамед. "Никой нищо не ни е дал. Няма нови платнища, няма дърва, няма нищо", допълва младият мъж.

Прокудени от войната, която опустошава страната им, 1,5 милиона сирийци са се настанили в Ливан според официалната статистика, а над половината от тях са бежанци, които според ООН живеят в "изключителна бедност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите на Дубаи Риад ги очакват ...те висят в Ливан.Будали.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мехмед ли си къв си, я бегом да си оправяш държавата, стига сте смукали от чуждите крави. Още повече нали войната ви свърши, какъв го дирите в Ливан. Шута и кой от къде е.
21
1
 
7
 
! Отговори
Недоумявам преди 5 години
Защо ООН, Червеният кръст и Червеният полумесец не сложат ред в цялата тази бъркотия с бежанците от Близкия Изток?Тези хора трябва да бъдат нормално настанени, децата им да учат, а възрастните да получат възможност да работят, ако това е възможно. И - подчертавам - да се спазва принципът, че бежанецът са настанява в държава, съседна на тази, от която бяга. Ако трябва, всички ще плащаме за такова уреждане на проблема, вместо да се търпи сегашната лудница и там, и в цяла Европа!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седем години живееш в страна чиито език говориш и чакаш някой да ти дава нещо. А някой от тях работи ли? На нас никой нищо не ни дава. Каквото изработиш, това е.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо някой трябва да им дава нещо? Като им се даде и започват да наглеят.
18
1
 
1
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
до ЦиникПоне осемстотин хиляди милиарда на месец на човек са!!!!1111едноедностоиединайсе
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
баба ми и тя иска да се води емигрантка, да и дават по 1000лв на за жалост си получава пенсията само която е в пъти по малка...отделно и се налага да плаща данъци, ток вода...
16
5
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Вчера по новините - в Германия ( предполагат грубо ) има над 58 000 бездомни немци - всеки с поне малко акъл в главата си - си задава въпроса - как за един "непридружен непълолетен арабски, африкански, или афганистански бежанец" държавата отделя по 8 000? на месец - а за собствените си граждани нехае.Кога ще е край на преселването ( ЗАЩОТО ТО Е ИМЕННО ТАКОВА ) на шебеци от Азия и Африка - всичките на издръжката на вече изнемогващият европейски данъкоплатец!
15
2
 
15
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Оставям американците и руснаците настрана. Жалко е, че жените и децата(много от тях) страдат, докато всякакви "мъже" - "сладури" между 16 - 50 надойдоха в Европа, за да търсят помощи и бяла жена. Абсолютни дезертьори, както някой по-долу каза.
14
3
 
15
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Чисти *** са си ,без разлика от нашите.Живеят в колиби от найлон и пак са вечно бременни и раждат. WTF?
13
2
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Ми то по-лесно да дезертираш и да киснеш по лагери, отколкото да се биеш с терористи за страната си. Пък още по-добре да се взривяваш в гостоприемна Европа.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, верно - вижте снимката. Точно като нашите *** са. Дърва няма, живеят в мизерия, ама опънали жиците за тока и накачулили сателитни чинии... да не би защото са инженери всичките?
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мохамед: "Никой нищо не ни е дал. Няма нови платнища, няма дърва, няма нищо"А защо някой нещо трябва да им ДАВА?!? Що не си седяха мирно и кртоко в Сирия, ами ручаха жабетата?
10
3
 
5
 
! Отговори
Ехааа преди 5 години
Това е чудесно!
9
1
 
30
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
...И не спират да раждат !
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТояЩе те видим и тебе като те пратят краварите в Сибир да освобождаваш Крим, а натовче.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никой нищо не ни е дал. Няма нови платнища, няма дърва, няма нищо"...Ток, сателитна телевизия...
6
3
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Ти ще им възстановиш държавата сега Макрон ще ти вдигне данъците и ще им прати помощи да могат да си построят държавата и ще храниш другите бежанци.
5
8
 
46
 
! Отговори
Тоя преди 5 години
Тоя младият мъж, дето се оплаква трябваше да е в момента в армията на Асад да си отвоюва държавата, а не да ми кисне като бежанец в някакъв палатков лагер. Не ми е жал за такива. Всички бежанци сирийци в наборна възраст са дезертьори и трябва да се третират като такива. Не бива да им се помага с нищо. Като се връзват на американците и си съсипват само държавата, хак им е. Революции ще ми правят. Съсипаха държава - слънце. Както и ние между впрочем направихме с България.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си събират парцаляците, да се връщат в Сирия и да си възстановяват държавата.