Вредни ли са яйцата и застрашават ли сърцето?

Кардиолог и фитнес инструктор споделят мнения по въпроса
27 мар 2019 14:10,
27

Американско проучване показва, че консумацията на повече от едно яйце на ден повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Китайско проучване пък твърди, че добрият холестерол понижава рисковете.
Още по темата

Според фитнес инструктора Мартин Гергов яйцата са най-евтиният източник на протеин и то с най-висока биологична стойност. По думите му без значение за какво тренираме, трябва да приемаме протеини, за да запазим мускулатурата си.

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов коментира, че храненето е много важно не само за това как изглеждаме, а и за здравословното ни състояние.

"Яйцата не са проблем, проблемът е холестеролът, който съдържат. 30-годишно проследяване на над 20 хиляди души показва, че прием над 300 милиграма холестерол, което значи яйце и половина, води до честота на сърдечносъдовите инциденти", обясни Карамфилов в "България сутрин".

Той уточни, че все пак става въпрос за данни, валидни за САЩ и начина на живот на американците.

Мартин Гергов сподели, че си е направил експеримент - всеки ден в рамките на месец да яде по 30 яйца, за да покаже на хората, че не трябва да се плашат от големия прием.

"Много е важно един човек дали спортува. Ако тези количества ги яде човек, който е затлъстял, ще си навлече сърдечни проблеми. Аз правих по 10 километра крос, силова тренировка, спазвах хранене на всеки три часа, пиех на ден по 5 литра вода", обясни Гергов пред Bulgaria ON AIR.

Кардиологът Кирил Карамфилов поясни обаче, че приемът на червени меса с яйца не трябва да се комбинира. Захари с яйца също. Той отправи апел за умереност в количествата и за спазването на добър хранителен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Това тук младежи е чист капитализъм
23
1
 
3
 
! Отговори
Кандидат Светец преди 5 години
Ям по 40 яйца и всеки ден се моля по 40 минути на Бойко Борисов и Цецо Цветанов на колене, това здравословно ли е според вас?
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изтровиха ни с химия и гмо,продукти.Комунизма си беше правилният строй.размишлявайте младежи и не се поддавайте на западни,иде-оти
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от магазина са вредни защото кокошките ги хранят с химия. А на дядо кокошките хапват само жито и царевица ама не от нивите на мутрите а на дядо от нивата. Дядо е на 87 години и цял живот яде яйца от домашни кокошки й сирене кашкавал и мляко от домашната крава. Здрав е като бик и търчи подир овцете като 30 годишен. Покажете ми един на 87 години да може да търчи като 30 годишен. Едвали има такъв.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ли ще ме учат какво да ям
19
0
 
9
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Ей значи това американците да ме учат на здравословно хранене е, като Цв.Цв. да ме учи на морал ! Препоръчвам на всички да гледат филмите - Fed Up/Натъпкани има го с превод в тубата и Super Size Me/Порция гигант. Гледайте ги и си помислете кое е вредното яйцата или някой неща цитирани в коментарите преди мен.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Правилно колега ,и аз стигнах до извода ,че сладкишите,шоколадите ,и т.н ,вредът много и се качват кг.от тях!Хората преди 70-80 год. не са консумирали толкова сладки неща и са били здрави!
17
1
 
11
 
! Отговори
До ИВ, №3 преди 5 години
На 42 г. съм, 186 см. След като ми писна да си гледам големия тумбак сутрин в банята, реших да се взема в ръце и да почна нисковъглехидратна диета от 01.01. Тогава бях 113 кг, сега съм 96.5 кг и свалям постоянно - целта ми е 90 кг! Естествено, с малки физически упражнение и всяка събота между 10-15 км само ходене. Храня се с червено месо, риба, яйца, салатки, плодове, но спрях сладкото, хляба и газираните *** и в момента се чувствам ПРЕКРАСНО!!! Та месо и яйца - да, пък не уж са вредни.
16
0
 
22
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Яйцата оправихме. Дай сега да видим какво ще правим със сиренето без мляко, млякото без мляко, кренвиршите на които при пригатвянето не е пострадало нито едно животно, ГМО-то, глифозидите на монсанто, химията с която е пълна всяка храна, Е-тата и т.н.т. Яйцата да ги оставим на "щастливите" кокошки, а радиуса на бананите да оставим на африканците! Пусто, дърво неокастрено дееее!!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само това остава. то ако всеки човек почне да нагъва по 30 яйца, ще трябва да заселим половината планета с кокошки. и цената ще скочи. най-добре си е леща 500 грама. от които 100 грама са протеин. толкова е дневната доза за поддържане на мускулите.
14
0
 
13
 
! Отговори
Готвача преди 5 години
Ей сега какво ще правим с крем карамел а?
13
1
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
номер 13 е много прав!
12
1
 
28
 
! Отговори
всеки ден преди 5 години
Ако двете яйца няма кой да ги гали ще имате сърдечен проблем.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 30 години се занимавам с бягане всеки ден бягам от 5 до 10 км правил съм многократно експерименти с яденето и съм стигнал до извода от практиката си че когато се ядат по две сварени яйца на ден бягането ми е много леко и съм пълен с енергия ако не ги ям бягането ми е вяло и не ми носи тази радост мускулите ги чувстам уморени забравих да кажа че не ям месо това го споделям за себе си но мисля че и други колеги по бягане биха го потвърдили това
10
8
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Вм ги, но внимавам. Пия говежди аминокиселини и за три дена бицепса от 47 стана 48, а гръдната от 123 на 124. Но почбах да вдигам по тежко. Инак няма прогрес. Но аз по скоро искам да махна процента мазнини. Сега ще дам пари за диета от фитнес инструктор. Доста хора махнаха килца при него. Свалиха по 30 кила за броени месеци. Да видим при мене как ще е.
9
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то 30 яйца сигурно му излиза протеин от всички дупки, и с 5 литра вода ходи през 5 минути. обач има важен момент, те нагъват само белтъка, а не жълтъка където е холестерола. примерно по 10 яйца само белтък, са 10% протеин от 350 грама, са 35 грама което е нищо в сравнение с лещата или слънчогледа където са по 20% и са по-евтини.
8
3
 
18
 
! Отговори
Дреме ми преди 5 години
Пържени филийки със сладко. На др ден яйца с бекон и салатка. Ям яйца та се спукам.
7
2
 
9
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До Ив Опа, леко, в 1 яйце има 5 - 8 грама протеин , което е 150-240 грама *** ден. Нищо отровно, особено за активен спортист, който прави двуразови тежки тренировки.
6
0
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
ама не са се хранили от Лидл и Кауфланд и там подобни
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В седми клас ядех по 8 яйца.