Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери

Само за година регистрирани рекордните 3616 случая
141
Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери
Снимка: Булфото

Бой, заплахи, страх, обиди, унижения. Това вече се превърна в част от ежедневието в българските училища и вече никой не се изненадва от поредния случай на пребит ученик или ученичка от свои връстници.

Оказа се, че в просветното министерство са напълно наясно с проблема, а ресорният министър Красимир Вълчев признава, че насилието сред децата нараства в последно време. В последните три години са регистрирани с 400 случая на агресия повече от предходните, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата
За учебната 2015/2016 г. те са били 3043, през следващата са нараснали с около 200 повече и са достигнали до 3208. През изминалата са ударили рекордните 3616 случая.

В същото време анализите на експертите отчитат, че броят на регистрираните инциденти е намалял два пъти, което според министъра се дължало на по-голямата чувствителност на обществото. Така че по-голямата част от инцидентите вече били регистрирани като тормоз, агресия или насилие. Както и да се нарекат обаче факт е, че ги има, призна министърът.

Вербалната агресия също набира сила, макар и за сметка на физическото насилие.

През изминалата година случаите на заплахи и обиди са били цели 3040. Това обаче са само регистрираните, а никой не знае колко деца са премълчали тормоза, заплахите, манипулирането.

Според министъра изводите от анализа сочат, че все още психическото насилие не се разпознава нито в семействата, нито в училищата, което прави последиците от него за жертвите тежки и продължителни във времето.

Случаите на физическа агресия през учебната 2017/2018 г. са били 2751, което според статистиката е спад. 274 малчугани са се оплакали от кибертормоз.

Вълчев признава, че и агресията спрямо учителите бележи ръст. Преди две години 220 преподаватели са били жертва на агресия, а през миналата броят им вече расте до 391.

Част от мерките за справянето с проблема е назначаването на повече педагогически съветници и училищни психолози. Броят на назначените през миналата година е увеличен двойно.

За да се планират адекватни мерки за борба с агресия сред учениците, МОН и БАН провеждат изследване, което търси мотивите и причините за насилието сред малчуганите.

Красимир Вълчев смята, че ключов момент за справянето с агресия е привличането на родителите като партньори. Въпросът е обаче доколко те са готови да повлияят на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков нямахме свобода на словот да говорим, а при демокрацията имаме Дзукъбъг и можем да пускаме у фейса и да говорим каквото си искаме ако е политически коректно и Дзукъбъг не го изтрие.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемокрациятаСъщо така, можеш да изкарваш по 5-6000 лева на месец, да живееш в среда сред умни, можещи и като цяло по-добри хора :)
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extemist Ти не си наред ЛУДКО.законите са едни и същи требва да се спазват няма значение социализъм или капитализъм.Сега демокрацията стана АНАРХИЯ.Германия например има дисциплина и ред Австрия също ето капитализъм.НО ДА СЕ играе кючек в училише.
47
4
 
3
 
! Отговори
Феодал преди 5 години
Феодализъма е най-доброто нещо на света на Запад има феодали в Русия има олигарси да не заподозре някой нещо му казваме демокрация. A комунистите те са недоносчета и пpащат хора в Космоса и дрънкат навсякъде със оръжия и не цепят басма на никой пращат децата си на учибище с униформи и децата им там не се бият.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И поради гореизброените причини изкарах последните 4 години под "самостоятелна форма на обучение". И не мога, просто няма как, да бъда по-щастлив, че не се наложи, да живея в клоаката на съвременното българско училище!!!!
45
5
 
10
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
При демокацията имаш право да говориш и никой да не ти обръща внимание, децата са полуграмотни, започват с наркотици и полов живот на 12 години, и пенсионерите роват в кофите за огризки от храна.
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В две училища съм бил служител.И в двете всяко междучасие се пуши .Деца се замерят с камъни,блъскат кафе машина за пари,целуват се уста в уста,правят секс сцени,показват си членове-те в ерекция без свян.Не носят поне една тетрадка.Учителките се молят да мине денят и да си ходят.Деца-та ги тормозят,но заради парите директорките нищо неправят.Психоло-зите се крият ,вместо да организиратмеждучасията.Казват- доведи го.(Бих гиуволнил.)Нужно е да се върне боя в нор-малност) ,ако искаме Общество
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите взели 12 кравички, две биволички, 14 овчичики и 8 прасенца от семейството на баба ми и нея я пратили да копае на ТКЗС-то за 32стотинки на ден.
42
4
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Децата не боледуваха от стрес и никое не се е оплаквало, че е тормозено.-----------------ЕЙ ДРУГАРЮ , ЖАЛКО ЧЕ НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ ЗА ДА ТИ ДАМ ОТ СОБСТВЕНОТО ТИ ЛЕКАРСТВО..
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спането на институциите и на "родителите" ще продължи.. Може би и след момента на някое масово убийство, подобно на тези в щатите...
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 89та година учителите си позволяваха да пошляпват децата, нямаше организации за защита на децата а родителите казваха - малко те е била учителката. Децата не боледуваха от стрес и никое не се е оплаквало, че е тормозено. В училищата не се продаваха наркотици и българските деца бяха сред най-образованите в света, много по-напред като ниво от западните училища.
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Господине, това което наблюдаваме днес е скотския манталитет формиран 40г. Демокрцията е "виновна", че вече имаш право да говориш. И автомобилните катастрофи, и влакови катастрофи, и инциденти с много жертви, и пълни затвори с криминални престъпници. Всичко си го имаше, но се криеше. Всяко лято поне една тинейджърка дошла при баба си и дядо си през ваканцияте биваше изнасилена от по 7-8 човека, и то българи. Чистачките си прибираха тези дето имаха коли, когато ги паркираха!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива сме си българите. Поголовно търпение към нетърпимите, щом са по силни от нас и изключителна нетърпимост към хората около нас. Псуваме, държим се арогантно, свиване юмруци и налагаме, където сварим.Много мускул, малко акъл.
37
3
 
0
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Капитализма е хуманна социална система при която капиталистите работят без печалба и раздават всичките приходи за високи заплати на работниците, но при нас червените другари не пускат власта и не дават на капитализма да се развива за това заплатите са ниски.
36
3
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Затуй Елон Мъск и НАСA откраднаха патентите на комунистите и ги демократизираха, САЩ дръпнаха н---------------
35
5
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Българите трябва да разберат, че социализма отдавна свърши и сега сме капитализъм с демокрация и пазарна икономика. При демокрацията успяват само силните, тези коити имат воля за успех и могат да бият по слабите. Само при социализма всички бяха равни, сега силните и умните успяват, слабаците и некадърниците бачкат за да могат силните и умните да живеят добре.-------------------ДРУГАРЮ ТИ БЪРКАШ ДЕМОКРАЦИЯТА И КАПИТАЛИЗМА С КАНИБАЛИЗЪМПО-ЛОШО: НАПРАВО ЛЪЖЕШ И НАСАЖДАШ АГРЕСИЯТИ НЕ СИ ДЕМОКРАТ
34
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Изследвания щели да правят. Смешници жалки противни... Всички знаем откъде идват птоблемите на това нагло невъзпитано и мързеливо младо поколение сега! Идва от възпитанието вкъщи, на прости родители, които не са родени да бъдат родители! На гнусната българска музика в последните няколко години, която довърши тотално това поколение и го научи да е нагло, дръзко и противно. И най-вече е виновна държавата за липсата на закони и морално възпитание. Айде стига глупости бе! Чудили се от къде е...
33
1
 
7
 
! Отговори
скрънза преди 5 години
Някои деца идваха на училище само да изяждат закуските и така се изхранваха!Даже ни чакаха пред домовете и ни взимаха храната. На другите деца им прилошаваше.Дирекцията бяха безучастни, даже ни учеха на другарство да давамЗа безпризорните деца това беше средство за препитаване под закрилата на учителите!
32
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Глупавите хора пестим от най-важното - сигурността на децата ни.Охраната в училищата са мърляви байчовци най-често пияници.Законни възможности да НАЛАГАТ ред нямат нито те нито учителите нито директорите.Униформите били "по желание". Вие познавате ли някой да носи униформа по желание.Ялово нещо това демокрацията ми и децата си разсипваме.
31
3
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не ни интересува искаме да гледаме *** на Кардашян и голи *** на жендъри и да се грижим за техните права. Демокрацията е най-съвършенната система на света и има много банани и тоалетна хартия. Комунистите пращаха хора в Космоса много преди Елон Мъск комунизъма е недоносче. Затуй Елон Мъск и НАСA откраднаха патентите на комунистите и ги демократизираха, САЩ дръпнаха напреде с комунистичските иновации, а другите останаха да рупат банани в банановите си държави.