Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери

Само за година регистрирани рекордните 3616 случая
141
Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери
Снимка: Булфото

Бой, заплахи, страх, обиди, унижения. Това вече се превърна в част от ежедневието в българските училища и вече никой не се изненадва от поредния случай на пребит ученик или ученичка от свои връстници.

Оказа се, че в просветното министерство са напълно наясно с проблема, а ресорният министър Красимир Вълчев признава, че насилието сред децата нараства в последно време. В последните три години са регистрирани с 400 случая на агресия повече от предходните, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата
За учебната 2015/2016 г. те са били 3043, през следващата са нараснали с около 200 повече и са достигнали до 3208. През изминалата са ударили рекордните 3616 случая.

В същото време анализите на експертите отчитат, че броят на регистрираните инциденти е намалял два пъти, което според министъра се дължало на по-голямата чувствителност на обществото. Така че по-голямата част от инцидентите вече били регистрирани като тормоз, агресия или насилие. Както и да се нарекат обаче факт е, че ги има, призна министърът.

Вербалната агресия също набира сила, макар и за сметка на физическото насилие.

През изминалата година случаите на заплахи и обиди са били цели 3040. Това обаче са само регистрираните, а никой не знае колко деца са премълчали тормоза, заплахите, манипулирането.

Според министъра изводите от анализа сочат, че все още психическото насилие не се разпознава нито в семействата, нито в училищата, което прави последиците от него за жертвите тежки и продължителни във времето.

Случаите на физическа агресия през учебната 2017/2018 г. са били 2751, което според статистиката е спад. 274 малчугани са се оплакали от кибертормоз.

Вълчев признава, че и агресията спрямо учителите бележи ръст. Преди две години 220 преподаватели са били жертва на агресия, а през миналата броят им вече расте до 391.

Част от мерките за справянето с проблема е назначаването на повече педагогически съветници и училищни психолози. Броят на назначените през миналата година е увеличен двойно.

За да се планират адекватни мерки за борба с агресия сред учениците, МОН и БАН провеждат изследване, което търси мотивите и причините за насилието сред малчуганите.

Красимир Вълчев смята, че ключов момент за справянето с агресия е привличането на родителите като партньори. Въпросът е обаче доколко те са готови да повлияят на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
11
 
! Отговори
НАПРАВО преди 5 години
Ми се плаче...
29
5
 
16
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
АЛО РОДИТЕЛИТЕ - ВСИЧКО ТРЪГВА ОТ ВАС !!! КАТО СТЕ РЕШИЛИ ДА ПРАВИТЕ ДЕЦА ТРЯБВА ДА РЕШИТЕ И ДА ГИ ВЪЗПИТАВАТЕ. училището държавата и прочее нямат вина за това че вашите деца израстват с просташки манталитет. ВИЕ РОДИТЕЛИТЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО!!!! Идва моментът да си понесете последствията от вашето желание да си живуркате и .....!?!?!?!?
28
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Нормално е при демокрацията децата да се опростачват, да израстват неграмотни и да проявяват насилие.-----------------------ОБЩЕТВОТО НИ Е МНОГО БОЛНО....ТИ СИ ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОВА
27
16
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българите трябва да разберат, че социализма отдавна свърши и сега сме капитализъм с демокрация и пазарна икономика. При демокрацията успяват само силните, тези коити имат воля за успех и могат да бият по слабите. Само при социализма всички бяха равни, сега силните и умните успяват, слабаците и некадърниците бачкат за да могат силните и умните да живеят добре.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е при демокрацията децата да се опростачват, да израстват неграмотни и да проявяват насилие.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също като в американски филм.
24
3
 
11
 
! Отговори
бащински съвет преди 5 години
БИЯТ ЛИ ТЕ - И ТИ ЩЕ БИЕШ.! Няма всеки ден да идваш с поддутини и синини!
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков децата играеха до тъмно и родителите изобщо не се интересуваха кдъе ходят и защо не се прибират - като огладнее, само ще се прибере.
22
0
 
25
 
! Отговори
lol преди 5 години
Аз за зажлост съм учител на 8мо класници. Момичетата са ок и само, типично по женски, си говорят зад гърба. Момчетата обаче непрестанно се мерят. Какви маратонки имал, каквъв телефон имал, татко му каква кола карал, какво работил и т.н. Когато две момчета се сбиха В ЧАС, се обадих на родителите им,едната майчица каза - ами,той е добро дете и е бил ПРОВОКИРАН, а другата майчица каза, аз съм така съм го учила, ЗА ДА НЕ ГО ТЪПЧАТ! Когато родителите не виждат проблем, няма как децата да видят такъв
21
7
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Закони и правила колкото си искаш се пишеха без да се спазват! особено за шумкарите!-------ВСИЧКИ ДЕТО НЕ БЯХМЕ ДЕЦА НА ВИДНИ БКП ДРУГАРЕЯДЕХМЕ ШАМАРИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И НИКОЙ НЕ СЕ ОБАЖДАШЕ
20
10
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Самите даскали биеха, подтикваха и насърчаваха побоищата в класа и у дома.Предварително ти пишеха слаби оценки за да се стегнеш и ги поправиш до края на срока, а че у дома родителите ни пребиваха от бой и наказваха не ги интересуваше!------------ТОЧНО ТАКА БЕШЕ - ПРИМЕР:"МАРШ В ЪГЪЛА С ВДИГНАТИ РЪЦЕ"ДРУГ ПРИМЕР В ЧАС ПО ФИЗИЧЕСКО БЕШЕ КОГАТО ДАСКАЛА ПРЕБИ СЪУЧЕНИКС ПРЪЧКА...
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistЗакони и правила колкото си искаш се пишеха без да се спазват! особено за шумкарите!
18
14
 
6
 
! Отговори
невъзпитан преди 5 години
До extremistСамите даскали биеха, подтикваха и насърчаваха побоищата в класа и у дома.Предварително ти пишеха слаби оценки за да се стегнеш и ги поправиш до края на срока, а че у дома родителите ни пребиваха от бой и наказваха не ги интересуваше!
17
10
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НО ИМАШЕ РЕД И ДИСЦИПЛИНА! Сега - психолози, съветници, ГЛУПОСТИ!-------ТОЧНО ТОВА НЕ Е ВЯРНО:ИМАШЕ ФОРМАЛЕН РЕД, КОЙТО НИКОЙ НЕ СПАЗВАШЕ ДРУГАРЮ
16
5
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Като се сетя какво беше преди 20 години, сега не ми се мисли. Сигурно е и по-зле!-----------НЕ Е ПО ЗЛЕ И ДАЖЕ ОБРАТНОПРОСТО ОБЩЕСТВОТО НИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАПРЕДИ ГОДИНИ И НА НОСИЛКИ СА ИЗНАСЯЛИ СЪУЧЕНИЦИ НО ТОВА НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАШЕ...НЯКОЛКО ПЪТИ СЪМ ВЛИЗАЛ В ЧАС С РАЗ БИТА КРАТ УНА....КАЗВАХА МИ : "СЕДНИ ОТЗАД ДА НЕ КЪРВИШ НА ПРЕДНИЯ ЧИН"..
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАН щяла да прави изследвания... Аз бях ученик по време на социализма. Като ни пишеха забележка в бележника треперехме и пред родители, и пред учители. Да възразиш на учител беше немислимо, камо ли да посегнеш! Имаше намалени поведения, изключвания и т.н. НО ИМАШЕ РЕД И ДИСЦИПЛИНА! Сега - психолози, съветници, ГЛУПОСТИ!
14
6
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Сериозно ли твърдите, че винаги е било така ?Ами, аз съм учил през 80-те години на миналия век и такива простотии в училище нямаше. Още по-малко пък от момичета. Това да се биеш в училище, да обидиш учител и да се държиш непристойно беше абсурд.Ако все пак някой си го позволеше следваше изключване, Детска педагогическа стая и тежък живот след това. Но тогава имахме ДЪРЖАВА !При това бяхме бяла държава.
13
5
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Какво само се реве на умряло за обикновените неща от живота
12
2
 
6
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Абе малко им е боя на тия "ученици", за това положението е такова в родните ни училища.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора отиват по късно в обшеството,започват тогава проблемите катастрофи с автомобили,убийства,изнасилвания,кражби и т.н.КАК Т.Живков се справяше препишете му законадателството ИМАШЕ РЕД В училишата всички с униформи.