Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите

МВнР: Използването на добросъседските отношения преди избори не е от полза
Обновена: 28 мар 2019 20:30 | 28 мар 2019 20:00, Веселина Йорданова
393
Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по негово искане, информират от МВнР.

Още по темата
По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от МВнР.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, посочват от външното ни министерство.

По-късно стана ясно, че Захариева е наредила в министерството да бъде извикан турският посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията.

От ВМРО съобщиха, че ще поискат изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламента, за да се изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни по линия Анкара-София по темата Закон за вероизповеданията; поемал ли е представител на българското правителство ангажименти за промени в законодателството, облагодетелстващи турската външна политика.

Твърдението "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч.

В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

"Ние, Патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България. Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии  и политическите процеси в България", питат от партията в съобщението.

От НФСБ пък оцениха приетия закон като "национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и „Воля”, с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст". Според лидера на партията Валери Симеонов с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

"Ние отворихме широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави и по този начин допуснахме намеса във вътрешнополитическия живот на България. Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и стотици, може би, имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", каза още Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мое мнениеТова не е твое мнение. Това манипулация, с която едни партийни игри и интереси ги представяш като облага за обикновените български турци. Така насочваш гнева към обикновените хора. Подклаждане на етническа нетърпимост е твоето.
207
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След разговора с турския посланик Захариева стан Шекер ханъм
206
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мое мнениеЯвно нямаш контакт с българските турци. Върви ги питай колко им е "добре"! И каква полза имат лично те от нечии медии или от мюфтийството, или от телефонните обаждания на Чавушоглу.
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да опитаме на твоя гВърви търси наследниците на някогашните султани и везири и искай възмездие от тях заради държавната им политика преди векове! Колкото и да обиждаш и тормозиш днешните турци- български граждани, те не могат да носят отговорност за неща, случили се преди векове. И си пий хаповете редовно!
204
3
 
7
 
! Отговори
Мое мнение преди 5 години
Блазе им на българските турци,имат си българска партия с капитал,медии и власт, имат си български паспорти от ЕС, имат гордото усещане,че Турция им закриля религията и етноса, имат приятелството на българите и ромите, направо им е добре в България. Българите предпочитат да емигрират вместо да направят България човешка и за тях.
203
0
 
6
 
! Отговори
обаче преди 5 години
И аз искам мир, но не за моя сметка!
202
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво било, що било, но знам, че живеем в друга епоха. Сега има човешки права и те трябва да се спазват. Аз преживях голямата екскурзия и никак не беше хубаво,но не мога да кажа, че всички българи са виновни, заради някакъв психопат. Имам много добри приятели българи и се разбираме чудесно и няма да тръгна например да ги убивам. Има няколко вида мюсюлмани. Това да вярваш на Бог е добро. Агресивните мюсюлмани са спонсорирани от САЩ, за да всяват омраза към тази религия. Не всички хора едн
201
0
 
9
 
! Отговори
на въпроса преди 5 години
Пак напомням - говорим за дълговете на мюфтийството, това е конкретният върпос, на който моят отговор е НЕ! който много знае, сам да плаща тия дългове, още повече, че досега не е огласено да е имало ревизия на главното мюфтийство и резултати от такава ревизия. Кой е харчил така безотговорно?
200
3
 
8
 
! Отговори
да опитаме на твоя г преди 5 години
И едно българско дете да е било отнето като данък, сметка искам! Щом девширмето не е толкова лошо, дайте си турските деца като данък днес, да ги правим българи и християни и да ги пращаме да усмиряват турците по градове и области? Дайте българите днес да ви сторят същото, щом то не е било кой знае колко лошо.
199
4
 
7
 
! Отговори
Моника преди 5 години
И това ако не е натиск от Турция във нашите вероизповедания и намеса във вътрешните ни работи...!?Не е ли нарушаване на национален суверинитет това?
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз съм за забрана на тази така наречена религия и нейните агресивни поддръжници
197
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФОРУМА Е ЗА ХОРА КОЙТО имат мислене за Б-я,всякакви други който се мислят за етнически турци да пишат на турски в техните форуми,но не и в български форуми.кОЙТО не му харесва Великия Живков каза гРАНИЦАТА Е итворена Ердоган да им дава паспорти,издаваш българския и си заминаваш да гледаш турските сериали,В Б-Я официален език български,Флаг български.
196
2
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
До АнонименКратък период от време? Девширрмето е през целият период, докато съществува еничарският корпус. Оттук се ражда явлението в днешната българска политика - чорбарството или както го претерминирах аз, курбанжийството. Основното при еничарите е казанът с чорбата на Султана и ако не им ареса, го обръщат. Техни представители днес са ОП-то. Типични еничари-чорбари. След това ги разпускат и им дават земи в Източните Родопи и тъй се пръкват "БГ турците"
195
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Или ще ми кажеш, че и девширме не е имало?"Много малко знаеш за девширмето. Толкова малко, че чак трябва да те е срам да говориш за него. Девширмето не е било 500 години, а е било за много кратък период от време. И са взимали само момчета и то по веднъж на всеки 5 години. И в пикa на събиране на деца, за взимали по 1 дете от всяка област. А не както ти си мислиш, че по 1000 деца от едно село с общо 200 жители. Даже много родитело сами са давали децата си, за да може да получат по-добър живот.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А троловете на ОП като по даден знак напълнили темата с постове на омраза и нетърпимост. Но това не притеснява админа, защото това е целта на статията. Браво на независимата медия!
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък намериха точно преди изборите да опрощават дълговете на мюфтийството и пак да се заиграват с религиозните и етническите въпроси?!И изобщо откакто ОП влязоха във властта, не спряха да подклаждат етническо напрежение. От ден на ден всички партии предизвикват все повече и повече ОТВРАЩЕНИЕ.
192
4
 
4
 
! Отговори
Джонко преди 5 години
за всички етнически ли , незнам си какви турци и определящите се такива- що не си гледате локумите , кадаифите и сериалите ами коментирате. , на някои не ви се разбира какво искате да кажете даже
191
2
 
2
 
! Отговори
до 294 преди 5 години
До 866 г.От което не следва да плащаме дълговете на главното мюфтийство.
190
2
 
3
 
! Отговори
до 289 преди 5 години
До АнонименНяма да хване ли клетвата ми? Ти остави да ми вземат парите от данъците заради мюфтийството, па да видим няма ли да хване! За парите ми ще се хване клетвата. и за девширмето! Или ще ми кажеш, че и девширме не е имало? Ако турците не са проляли българска кръв, няма страшно от клетвите ми. Обаче ако са... Дай да видим дали няма да хване.
189
6
 
5
 
! Отговори
866 г. преди 5 години
Баългарския народ е насила християнизирън през 866 г. при Борис 1 от Византия не случайно не се говори за това много срамно и позорно Събитие у нас

Спонсорирани публикации