Тол такса от 10 ст./км... Ще поскъпнат ли шоково билетите за автобус?

Превозвачите обявиха таксата за "безумна"
3 апр 2019 10:00,
72


Държавата предлага тол такса за автобусите от 10 стотинки на километър. Превозвачите пък се оказаха неприятно изненадани и определиха таксата като "безумна".

Във всеки случай промените ще се отразят върху цените на билетите, категорични са от бранша.

Още по темата

"Тази висока тол такса не кореспондира с действителността. Поскъпването ще бъде различно, в зависимост от дестинацията и дължината на пътуването. За дългите дестинации повишаването ще бъде около 10%, но в късите дестинации със сигурност ще бъде между 15 и 30%. Част от бизнеса няма да може да понесе това нещо", заяви Васил Пиронков, който е член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

Пред Bulgaria ON AIR той алармира, че у нас вече има повече от 168 населени места без транспорт, а бройката им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

"Ясно е, че трябва да има събиране на средства, за да може да се реконструира сегашната пътна инфраструктура и да се строят нови пътища. Но трябваше да се помисли да не се отрази така изведнъж на бизнеса", подчерта Пиронков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че у нас има 14 хил. регистрирани автобуса, 7 хил. от които са от градския транспорт, а останалите 7 хил. заплащат около 900 лева средно. Около 6,5 млн. лева се събират от винетни стикери, отбеляза Пиронков.

Преговорите за тол таксите ще се състоят на 8 април. Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
кайзер созе преди 5 години
До 65 : дори тези 443 км не са само магистрали т.е. тол таксата ще е по-малко за целия автобус .
60
1
 
17
 
! Отговори
Пак далавери преди 5 години
Айде да направим една сметка, а? София - Варна е 443 км. Т.е. тол таксата ще е примерно 44,3 лв за целия автобус. Един автобус има около 70 места. Цената на билета е 32 лв. Ако вдигнат билета с 10%, това са 70х3.2 лв= 224 лв. Къде са 44 лв за тол, къде е 224 лв увеличение??? 5 пъти разлика. Ей така ни цакат вскякви "бизнесмени".
59
6
 
5
 
! Отговори
Тол = Бариери ! преди 5 години
Тол първо ще е за превозвачите, а после за всички !!!Хора мобилизирайте се на избори!Искате ли да плащате още? Искате ли да ви чака Бариера на всеки измитат километър магистрала?
58
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 5 години
За тия големи дупки трябва голяма такса! 10 стотинки е смешно. Минимум левче и то на сантиметър. За цял километър хората ще забравят кога са платили! Как да се запълнят дупките, ако няма голям дебит на пълнежа?
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do Vlady,за да предложи БДЖ конкурентна услуга трябва да им направят нов и качествен железен път(който да позволява скорост примерно 160км/ч) и да спрат да я източват.Засега правят само некачествени магистрали и източват БДЖ
56
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Пример - последните две години бях на фестивала Metal Gates в Букурещ. По-миналата година пътувах с ранен сутрешен автобус на Транс 6 и пристигнах в ранния следобяд, имаше време за спокойно придвижване до хотела, настаняване и почивка преди фестивала. Миналата година пътувах с нощния на Етап и въпреки повреда на автобуса и сериозното закъснение пристигнах около обяд и пак имах предостатъчно време. За сравнение влакът 9 сутринта в най-добрия случай пристига около 19 и няма време за нищо.
55
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонименАвтобусите замърсяват далеч по-малко от леките автомобили. Ако БДЖ не предложи конкурентна услуга, то ще се увеличат автомобилите по пътищата и евентуално ще се развият нелегални превози. Примерно трябва да има влакове до Варна и Бургас с времепътуване близко до това на автобусите и спиращи само на няколко основни междинни гари, в момента няма такива. Аналогично до Букурещ с влак се пътува 10 часа по разписание, на практика повече срещу 7-7:30 с автобус.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хъм нещо не разбрах за тези тол такси. Само автобусите, камиони и тирове ли ще плащат или всички. Само за магистралите или за всички пътища. И най важното остават ли винетките по пътищата извън магистралите.Мисля можеше в статията да се напомни за тол системата.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви ли е срам, че билета е 1 лв. (1 хляб!!!), работата ми се намира далеч и се налага да ходя по 1 час път в едната посока (2 часа на ден, 10 часа ХОДЕНЕ в седмицата). Това го правя за да спестя 50 лв. "Данък Транспорт" !!!Парадокса е, че се занимавам с база данни - работя, отговорна и "УЖ" платена... А не ми стигат пари от безумните ви данъци и безумни цени на билетите !!!
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Граждани,Трябва да се плащат повече такси за да има за тризонети, барбекюта, асансьори, тераси, псалми...
51
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безумно е за 100км билетът да струва 11лв.Безумно е да се съсипва БДЖ целенасочено и системно.Безумно е да ни возят в барутници, дето се обръщат и палят, без никой да е виновен.Безумно е шефът на комисията, дето тр да следи кой как забогатял, да не може да обясни тераската.Безумно е в град като Русе, здравната каса административно да ограничава леглата в онкодиспансера до 12 - ама статията вече я скрихаБезумно е да спират новите лекарстава на хората...ама това е положението
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше пътуваме с БДЖ !
49
0
 
3
 
! Отговори
Пепа преди 5 години
*** тва сериозно ли?
48
3
 
9
 
! Отговори
Дани преди 5 години
10 стотинки на километър са 50 лева от София до Добрич. Ако има 50 пътника колкото са местата в тези големите автобуси, това означава 1 лева на човек. При билет от 38 лева, 1 лев не е 10%, не е дори 5. Но пък за по-малък автобус ...
47
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги."Не на някои, а на ВСИЧКИ СТОКИ ще се увеличат.
46
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра си е таксата - хазната е празна.Тиквите я опоскаха. Трябва да я понапълнят.
45
3
 
30
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Налузи ли ви го баце ви пак, а? Пак си го изберете, явно много ви харесва. Иначе проблема пак е, че ще се съберат едни хууубави парички от които много малко ще отидат за пътища.
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България всичко е сбъркано, в цяла Европа се стимулира железопътния транспорт, разстояния от порядъка на 650-700 км отнемат с влак 4 часа, в Бг разни мафиози държат автобусните фирми и спират всякакво развитие на железниците. Да не говорим автобусите колко са опасни и колко много замърсяват!
43
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Автобусите до Варна са пълни поне преди празници и в последния почивен ден.
42
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Различно е - примерно до Варна автобусите са пълни и се изпразват донякъде чак Търговище или Шумен, но миналата есен пътувах до Букурещ за фестивала Metal Gates и в двете посоки пътниците бяха около 20 души.