Тол такса от 10 ст./км... Ще поскъпнат ли шоково билетите за автобус?

Превозвачите обявиха таксата за "безумна"
3 апр 2019 10:00,
72


Държавата предлага тол такса за автобусите от 10 стотинки на километър. Превозвачите пък се оказаха неприятно изненадани и определиха таксата като "безумна".

Във всеки случай промените ще се отразят върху цените на билетите, категорични са от бранша.

Още по темата

"Тази висока тол такса не кореспондира с действителността. Поскъпването ще бъде различно, в зависимост от дестинацията и дължината на пътуването. За дългите дестинации повишаването ще бъде около 10%, но в късите дестинации със сигурност ще бъде между 15 и 30%. Част от бизнеса няма да може да понесе това нещо", заяви Васил Пиронков, който е член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

Пред Bulgaria ON AIR той алармира, че у нас вече има повече от 168 населени места без транспорт, а бройката им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

"Ясно е, че трябва да има събиране на средства, за да може да се реконструира сегашната пътна инфраструктура и да се строят нови пътища. Но трябваше да се помисли да не се отрази така изведнъж на бизнеса", подчерта Пиронков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че у нас има 14 хил. регистрирани автобуса, 7 хил. от които са от градския транспорт, а останалите 7 хил. заплащат около 900 лева средно. Около 6,5 млн. лева се събират от винетни стикери, отбеляза Пиронков.

Преговорите за тол таксите ще се състоят на 8 април. Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тировете да плащат по-скъпо, за автобусите да е безплатно.
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средно годишно един личен лек автомобил изминава не повече от 5000 км по републиканската пътна мрежа. За това се плаща 100 лв. винетна такса, т.е. 2ст./км.Личният автомобил тежи 1.2-1.5 тона, а автобуса към 20 т., т.е. автобуса с едно минаване нанася 15-30 пъти повече вреда на пътя. По тази причина тол такса 10ст./км. си е един голям подарък. Ама ако я няма подаръка ще е по-голям, нали?
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И половин стотинка да трябва да плащат, пак ще им се струва много.
38
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато няма ясна сметка къде отиват парите от пътните такси-никакво плащане.Видяхме какво стана с един Граф.Ремонт на ремонта на ремонта и точене на пари чрез "обществени" поръчки.Бездънна яма,няма насищане.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Niki, NikiНакрая пак крайният потребител ще плати всичко. Вдигайки цените на авт. билети и на транспортните такси, неминуеми ще скочат цените на всички продукти в търговската мрежа.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза, че междуселищните превози, по пътища, където няма да се таксуват трябва да поевтинеят ? Познайте дали ще се случи :D
35
9
 
16
 
! Отговори
николай преди 5 години
Стига гратис по пътищата на България! Разбиха ги турски и румънски тирове, нищо не плащат. Да не говорим за автобусната мафия в България. В цяла Европа се плаща по магистралите, погледнете таксите на Франция, нека ви кажат шофьорите колко плащат на пунктовете за таксуване. И поскъпват всяка година. Френските пътища са изрядни, поддържат се с тези пари. Но българите искат хем перфектно, хем безплаттно!!! Няма такъм филм вече!
34
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София - Пловдив 119 км магистрала, след това общински пътища, по които няма да плащат. т.е. 11.90 лв ще платят максимум. Ако автобусите са им екологични - 6 лева. Ако 40 от 50 места са заети се пада между 15-30 ст на човек. На тези 15 стотинки ли се крепи бизнеса им. Искат пътища, по които да си развиват бизнеса, а не искат да плащат.
33
3
 
13
 
! Отговори
голямо нахалство преди 5 години
Първо,фандъка не върна старата цена на билетчето и не изпълни разпоредбата на съда и обжалва,за да внесе второ предложение и така блокира решението до края на света.Второ,всички стоки ще поскъпнат от това "управленско " решение.Защото компирът и вода Банки се карат с камион.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 200км таксата ще е 20лв. Ако е пълен автобуса с 40 пътника се пада 0.50лв на пътник. Битет за 200км пътуване е около 20лв (София - Велико Търново например). Тоест се получава 2.5%. Ако автобуса е полу празен с 20 пътника се пада 1лв на пътник, тоест 5%.Та ми е интересно как ги смятат тези 10-30%?
31
0
 
12
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
До РусенецЪСамо така! "Споделената икономика", е голяма работа, непрекъснато притиска мързеливите търгаши.... Те, мързеливите търгаши си имат лобита, правителства, политици и се опитват да "регулират" нещо..... засега доста неуспешно, но имат и малки и временни победи - забраниха UBER, естествено къде - в България. Надявам се временно.
30
1
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 36Подкрепям и одобрявам! Може и стюардеси да пуснат по автобусите. Примерно по линия 79 ще имат голям успех
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Може освен возенето в автобуса да се предлагат храни и напитки и така да се печели и от други неща.
28
0
 
21
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Все повече хора влизат в групите на споделените пътувания. Дневно от Русе към София има поне 4..5... оферти за споделено пътуване. И говоря за цени от рода на 10 ..12 .. лева на човек !
27
0
 
8
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
До АнонименАха, точно тъй, като при нискотарифните авиокомпании - билетът може да струва и 9,99 и 299 Евро, зависи колко е пълен самолетът.... а те винаги са пълни. Странно как успяват?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тол таксите и винаткита в нормалните държави са за магистралите им. За останалата пътна мрежа е безплатно. У нас пътят ,който никога не го е имало и е само горска пътека ,непреходима за автомобили , с.Горна Диканя - с Лисец- с.Алино е част от Републиканската пътна мреже и за него се изисква винетка.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тихомълком, между разправиите за тол таксите на камионите и автобусите половината от кемперите ,ги приравниха към тежкотоварните камиони . С 8 -месечна винетка от 1150 лв и след това тол такса....
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мислещКато вози 50 човека е добре, а като вози 5 какво се случва ? Билета поскъпва с 10 лв за човек ауууу ногУ страшнУ. За какво мислиш се затварят толкова много автобусни линии? Защото пътуват по няколко човека и превозвача е на загуба. И за какво плащат винетки от по 1500 лв?
23
1
 
11
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 5 години
Последно когато пътувах с автобус София - В. Търново преди 7 години, цената беше 13-14 лв. С какво се е подобрила услугата за да е двойна цената сега а заплатите не?
22
0
 
11
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
А, да, и човешките условия на труд, заплащане и почивка за шофьорите, включени в "пакета Макрон" ще забавят поредното купуване на Ламборджинита от транспортните шефчета с поне 2 години. Скандал!

Спонсорирани публикации