Заплатите растат, бедността остава, все сме на опашката в Европа

87% ръст на доходите за 10 години и пак са 40% от тези на останалите в ЕС
Обновена: 4 апр 2019 20:30 | 4 апр 2019 17:33, Камелия Цветанова
271
Заплатите растат, бедността остава, все сме на опашката в Европа
Снимка: Dnes.bg

В България реалният ръст на средната работна заплата за десет години  - от 2009 г. до 2018 година, е 87%, но в същото време българинът остава най-беден в ЕС. Този извод може да бъде направен от проучване на Европейския синдикален институт, публикувано наскоро и представено от лидера на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".

Още по темата
Лидерът на синдиката отново поиска скок на  доходите между 12 и 15 процента за всяка година, което означава минимална работна заплата от 650 лева от 1 януари следващата година.

Освен това от КНСБ настояват и  за въвеждане на стартова минимална работна заплата за висшистите, която да едно и половина спрямо минималната за страната, или 1000 лева от 1 януари догодина.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че съгласно програмата на правителството от 2021 година реално минималната работна заплата в България ще стане 650 лева.

Иначе всяка година имало ръст на заплатите при това с двуцифрено число.
 
Според данните на Европейския синдикален институт България е лидер в нарастването на средната работна заплата, каза министър Бисер Петков и допълни, че реалният ръст от 87 на сто за периода след кризата е значително повече от ръста на втория в класирането на десетте европейски държави с растеж над 20 процента - Румъния, която с 34 процента ръст.

Следват Полша - 30 процента, Латвия - 21 на сто, Литва, Словения и Естония - с по 20 на сто и Чехия - 17 на сто, оповести Пламен Димитров.

Десет държави имат спад на реалната средна работна заплата - Гърция - с 23 процента, Хърватия - 11 на сто спад, Кипър 7 на сто и др. Португалия, Испания и Италия с по един-два процента.

Белгия и Финландия отбелязват нулев растеж.

По думите на Бисер Петков, тъй като има различна база, тези високи самостоятелно ръстове на средната работна заплата не са довели до сериозно относително повишаване на средните работни заплати спрямо средноевропейските, България продължава да бъде с най-ниски нива на заплащане.

"Целта както на синдикатите, така и на правителството е повишаване на заплатите, но за да е устойчив този ръст, трябва да се обърне внимание и на по-високия ръст на производителността на труда", каза Петков, цитиран от БТА.

Според Пламен Димитров обаче казаното в книгите все повече се опровергава от практиката, защото дигиталните трансформации все повече откъсват растежа на доходите в реалния сектор от производителността на труд.
Старата максима все повече става невярна, затова е възможно и ще става все повече възможно разминаването, допълни той.

15% значат 100-150 лева над заплатите, които в момента хората получават и са напълно постижими, каза още Димитров.

Според него така за четири години ние ще стигнем заплата в страната, която приближава 1000 евро и тогава много от българите, които са на работа в чужбина, ще се върнат обратно в родината си.

Въпреки позитивните данни за ръст на заплатите, България е на показатели, които ни отреждат незавидно място в Европа. БВП на България на глава от населението е 51 на сто от средното ниво на ЕС, средната работна заплата е 40 процента по паритетна покупателна способност от средноевропейската, при производителност на един зает около 45 на сто от средноевропейската.

Пламен Димитров припомни, че минималната работна заплата на България е най-ниската в ЕС, две трети от българските работници получават по-малко от средната работна заплата в страната, която е 1135 лева.

Неравенствата се задълбочават - има дълбоки неравенства между работещите българи, каза още той.

Получаващите минимални доходи устойчиво са 400-500 хиляди души, около 600-800 хиляди са работещите бедни.
От Конфедерацията искат да се изпълни както на европейско, така и на национално ниво заложеното в Европейския стълб за социалните права - минималната заплата да стане поне 60 на сто от медианата работна заплата. В стълба се обръща внимание на колективното трудово договаряне, като целта е до 2025 година минимум 60 процента покритие с колективни трудови договори във всички отрасли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите растат, НО с тях се увеличават и цените на стоки и услуги !Каква е ползата тогава - само да се радваме, че взимаме повече пари, чиято стойност се е намалила наполовина !
221
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД СМЕ НЕ НИ ПЛАШЕТЕ С ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. СОЦИАЛИСТИТЕ ЩЕ ЗАПАЗЯТ БОРДА, ГЕРБАВИТЕ ГО КЛАТЯТ ЗА ДА НИ ВКАРАТ В ЕВРОЗОНАТА НО ТОВА ГЕРБЕРСКИТЕ ИЗБОРДЖИИ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ НАЛИ. ГЕРБ ИСКА ДА МАХНЕ БОРДА А НЕ БСП НАБИЙТЕ СИ ГО В ПРАЗНИТЕ ГЛАВИ
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНОТО ГЕРБЕРСКО лъжливо заглавие. По времето на правителството на БСП заплатите ни бяха доста преди румънските. Благадарение на ГЕРБ сега са доста назад. ЩОТО ПРОСТО НЕМА ТАКАВА АЛЧНОСТ В ЦЕЛИЯ РАЗУМЕН СВЯТ. КЪДЕ ДРУГАДЕ ПОЛИТИЦИТЕ ВЛИЗАТ И С АПАРТАМЕНТИ ДИРЕКТНО САМИ ДА СИ ПРАВЯТ КОМПРОМАТА ОСВЕН В ГЕРБ. ОСТАВКА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ И В ЗАСЛУЖЕНА ПЕНСИЯ. ОТ ПАЧКИТЕ В БУРКАНИТЕ САМО ЩЕ ИЗКАРАТЕ РАХАТ МИЛИОН ГОДИНИ.
219
3
 
21
 
! Отговори
дедо преди 5 години
Освен в София,живота на тая територия вече стана невъзможен. Как се оцелява и храни семейство с 30 лв на ден,а това е масовата надница извън столицата?
218
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате боко и цоко, добре са с доходите.
217
5
 
3
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
То си е написано, но когато тиквата е куха и мирзела взима превес, се чете избирателно - 87% е ръста на заплатите по паритет на покупателната способност, а не номинално, тоест инфлация тук е елиминирана.
216
5
 
7
 
! Отговори
Циник до 228 преди 5 години
Ааааахахаха...сполай ти за дyxoвития коментар...посмях се от сърце!Червения слугинаж в сайта ... не се уморява да пита - "кой ни cpа в гащите"Хубавото е, че лошия запад е измислил памперси за "сеньори"
215
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мишо 205Аре поредният 75 годишен сенилен дядка ми обяснява колко му е било хубаво ,когато паламарката още е приритвала. Т.е. колко хубоаво му е било по времето на Байтошо.Погледни статистиката - имаме по-висок БВП , по-висока продължителност на живота и т.н. от байтошовото време.За разно мързеливи миризливи членове на партията е било по-добре щото са крали, ама не пробутвай тия тъпизми на младите.
214
1
 
14
 
! Отговори
дедо преди 5 години
с 30 лв нищо не можеш вече да си купиш от магазина. Колко пари трябва да е дневната надница според вас?
213
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж за винаги трябва да се излезе от спиралата на увеличавам заплатата, растеж на цените. Това е безсмислено, освен за едно - за изземване на национално богатство и намаляване натиска на спестяванията. Отвързването на парите от златния еквивалент е причина за това което става. печатането на пари без златен еквивалент, или поне стоков , а по политически причини ни вкарва в тоя филм. Проблема е политически и той никога няма да бъде решен.
212
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, бъдете спокойни! Краят на малките заплати е близко. Съвсем скоро, когато "социалистите" завземат властта от ГЕРБ, бързо ще направят минималната заплата около 1 000 000 (милион)! Щастието на народа е на хоризонта!
211
5
 
7
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
560лв минимална заплата ми стига на българина.Българина е недорасал да има жизнения стандарт на мързеливите гърци
210
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръстът на заплатите трябва да се разглежда заедно с покупателната способност, защото за същия период цените са нараснали поне със 70-80 %, така че болшинството от българите си остават много бедни ! Ръстът на МРЗ не винаги е положителен фактор, защото насилственото увеличение на заплатите води до сериозно покачване на цените в търговските вериги. Ако са ви увеличили заплатите с 50 лева, поради вдигане на МРЗ, а реално в магазина трябва да харчите 60-70 лева повече каква е ползата ?
209
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Политиците ни превърнаха измамата в държавна политика, изнудването държавна практика, а корупцията държавна норма.Вие, богаташите, живеете в утопично посткомунистическо общество. Мислите, че сте най-успешните и най-печелившите. Жестоко се лъжете! Там, долу в бездната на мъртвия дом към глупостта и тъмата на нисшия българин се е настанила голяма и тежка беднотия.""
208
9
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Само да напомня на бесепарския слугинаж в сайта - По времето на Виденов - средната заплата беше колко?35 долара или 3.50?Лесно се постига 87% растеж - защото крадливите некадърници от БКП направихте "отправната база" - такава!
207
0
 
15
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Докога банките ще работят на свръх печалби. Крайно време е да се вдигнат лихвите по депозитите и да се намалят лихвите по кредитите. Не е нормално само банките да печелят, а тези които имат депозити да са с нулева печалба.В крайна сметка кредитите са парите в нашите депозити.Банките неможе вечно да ограбват народа.Нормално е 2% лихва за депозит и 4% лихва за кредит,както е в цивилизованите страни.Другото е обир...
206
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подзаглавието е хем абсолютна лъже, хем титанична глупост. Не може да имаш реално увеличение на заплатите с 87% за 10 години и да не си мръднал спрямо средните доходи в ЕС, да не говорим че по-долу се посочва, че в редеци страни има реално намаление. При положение, че имаш такова увеличение на реалните заплати, е смешно синдикати да се сърдят и да се създава напрежение по тази линия, просто трябва да поддържаваме сегашната линия.
205
17
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
И при социализма и сега сме си последни в Европа.Просто нищо не се е променило в класацията.Но сега живеем в пъти по добре.Другото е лъжи и манипулаций....
204
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 200Заплатите може и да са се увеличили, но цените са се увеличили много повече!Не е вярно, за последните 10 години цените на няоки стоки са се вдигнали с 20%, хайде 30% и то само на някои а заплатите вече са ДВОЙНО ПО-ГОЛЕМИ.
203
0
 
9
 
! Отговори
Св преди 5 години
И ти си прав, но имам здравословен проблем, и съм частен случай на доизживяване. Ако напусна няма да намеря така или иначе повече работа. Но има и здрави хора, на които не им индексират заплатите, но и не могат да се местят просто щото са решили (възраст, страх, местоживеене, семейни отношения, родители ... ). Говорех по принцип, че вдигайки заплатите - е логично да се повишат цените и услугите на продуктите, произвеждани в България.