На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава

Ще честваме заедно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски
12 апр 2019 12:10,
77
На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава
Снимка: БулФото

Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, събщава БНТ.

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев. Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позиициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.

Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати, експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.

"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

На следващата среща, освен периода на Средновековието, ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
24
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Поредно национално предателство на режима на Борисов!
28
5
 
19
 
! Отговори
учи география и итор преди 5 години
До до 15Македония е населена предимно с бг векове наред,както Мизия и Тракия.
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тез не им ли стана ясно, че нямат нищо свое?
26
1
 
19
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Събрахте хора от лозята и нивите и ги обявихте за политици... Сега ще се хапем и там където не можем да се стигнем...
25
5
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Сега разбрахте ли колко струва външната политика на Банкянския гений!Нормално беше да им подпишем чак след като изпълнят повечето от нашите СПРАВЕДЛИВИ искания.Както направиха гърците!Вместо това-национално предателство!Ама хак ни е,щом държим Пожарникаря на власт!
24
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе какво ми говорите за северно марсианците пак? в историческия им музей в охрид напльоскали 10 табели за будителя на македонската нация григор пърличев и сложили оригиналните му писма в рамки. само че не са си направили труда да ги прочетат - навсякъде човекът казва 'аз, григор, по майка и баща българин, написах тези български разкази..''. когато не издържах и го казах на уредника в музея, оня посиня и ми обясни, че са сложили грешните писма в рамка :)
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19А да ни би Кукош и Баница да са били в държавата Северна Македония? Географска област Македония не дава националност и етнос. Всички родени в област Тракия да не би да са траки? Всички българи борили ли се свободата на Тракия да не би да са траки?!Стига глупости.
22
3
 
14
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
или е пълна неграмотност, или е провокация, написаното от теб! не само че е имало България, ами и е доста спорно дали римляните (византийците) са гърци. Да, някакви остатъчни гърци са живели по земите на днешна Атина и по островите, но ми се струва бъркаш език с етнос. Мога да ти изброя поне 40 държави, в които английският е официален език, но хората не са англичани - Зимбабве, САЩ, Ямайка и т.н. Същото е и в Южна Америка - чилийците не са испанци, нито бразилците португалци.
21
4
 
21
 
! Отговори
gio преди 5 години
блокиране на С. Македония за членство в НАТО и ЕС, докато не признаят корените си, а след 1990 год. да си творят тяхната македонска история.
20
19
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
По времето на Самуил не е имало нито България, нито Македония, така че логично е да е Византиец, тоест грък.
19
19
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Интересно какъв балгарин е като нито е роден в България, нито е умрял в България.Ако не знаеш е роден в Кукуш, Македония и е умрял в с Баница, Серска област, Македония.И е посветил целия си живот на Македония.Иначе казвате, българин бил.Ами хубаво.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце, светла му памет, може да бъде само на своите родители, а те са българи!!!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на краищата св Наум, Самуил и Климент българи ли са или македонци?!Какво точно са записали в комисията!? Или са се разбрали само да ги честваме заедно? Както казват т, н северномакедонците, кат искат българите нека честват нашите македонски херои? Та на въпроса какви са Самуил, Климент и Наум според северомакедонските историчари- българи, или северномакедонци?
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е Гоце Делчев ,фашист или комунист ?
15
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разясня 3 Гоце Делчев си е чист българин, никъде в никой документ не съществува царство македония или намерение за създаване на такова (по това време). Съвсем друг е въпроса, че македонците нямат история, няма как и да имат защото македонско царство (държава) е имало преди повече от 2 хил. години. От тогава, тази територия са владели българи (вкл. траки), визайнтийци, латини, турци, сърби но не и македонци.
14
5
 
33
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Да е живо и здраво малкото дете на България, което се казва Северна Македония, но какъв спор може да има какъв е Георги Делчев, известен като Гоце Делчев, при положение, че има достатъчно документи и факти, че сам той и неговите съвременници никога не са имали каквито и да е съмнения относно самосъзнанието му. Човека е Българин. Иначе що се отнася до сегашните Македонци, да са живи и здрави, смятам че няма лошо да са Македонци, щом така се чувстват, но да оставят тези, които са Българи намира.
13
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гледайте да решите всички въпроси в полза на България, преди Северна Македония да е влязла в ЕС, че после нахалството им няма да има граници!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕН ПЪК МЕ ИНТЕРЕСУВА НА КОГО Е ТЕРАСАТА С КАРУЧКАТА И БАРБЕКЮТО. НА ПАЦО ЛИ Е?
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците си решиха проблема с историята преди да подпишат, Тиквата първо се наведе, събу гащите, и след това почна да бистри историята...
10
2
 
35
 
! Отговори
Струмски преди 5 години
Не става дума да ни дадат Гоце Делчев или Илинденско-преображенското въстание, а най-накрая в Македония да публикуват истинските оригинални документи от епохата - без преводи, цензура и фалшификации. Там всичко е ясно и просто - и за нас и за тях.