На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава

Ще честваме заедно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски
12 апр 2019 12:10,
77
На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава
Снимка: БулФото

Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, събщава БНТ.

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев. Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позиициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.

Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати, експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.

"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

На следващата среща, освен периода на Средновековието, ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е Българска област като Мизия и Тракия , незнам защо нашите признават историята да е обща, тя си е Българска
8
3
 
33
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Е излиза, че Левски щото е от Карлово е тракиец !?!Или Караджата добружанец ...
7
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези които не знаят, само да кажа че за Македония Гоце Делчев е това което за България е Васил Левски.Дано да сте разбрали.
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце Делчев е един от символите на Македония, така че лесно няма да ни го дадат.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подбни политически мероприятия, показват само колко обективно са писани учебниците ни по история.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не дава господ, да се издъни те, направо емигрирайте, много внимавайте с историята на България.Това е историята на всички нас..Да няма тоя път клади...
3
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце Делчев се е борил за свободата на Македония.Така че вие сами помислете какъв е бил по националност.
2
6
 
51
 
! Отговори
За какво преговарятв преди 5 години
Какво има да се преговаря за историята на едно Титово творение от 1944 година, от което се пръкна държавижа преди 28 години ? За каква обща Средновековна, Възрожденска и Национално освободителна (от турскла власт) история може да става дума, след като по тонова време не е съшвствуевала "македонска" народност и писмена култура ? Та това си едно към едно българската история !
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се тревожа, че продажниците са навсякъде.