Готви се: Лепенка с чип за електронна идентификация за всеки автомобил

Новият стикер ще бъде вместо талона за годишен технически преглед
Обновена: 15 апр 2019 09:07 | 15 апр 2019 07:00, Елка Василева
142
Готви се: Лепенка с чип за електронна идентификация за всеки автомобил
Снимка: архив, Булфото

Всеки автомобил, който е преминал годишен технически преглед, ще трябва да има лепенка с чип за електронна идентификация. Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото.

Своеобразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане, пише „Труд“.

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Всъщност широката публика вече познава добре подобен тип чипове, с които може да се отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори или да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове. В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери.

Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да скенират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти. Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта.

Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ. При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата или принудителна административна мярка “спиране от движение” в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да се дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага той да ги показва при спиране на пътя.

Ново в лепенката ще бъде обозначението с номер за екокатегория. В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Чипът и стикерът ще съдържат над 50 технически данни за автомобила, като само 5 от тях няма да бъдат кодирани, предвиждат промените в наредбата. На първите места това са регистрационният номер на колата, какъв вид е бил нейния годишен технически преглед на коя дата и в коя държава. Ако е лек автомобил или микробус до 8 места и до 3,5 тона – ще се вижда ясно и цифрата от 1 до 5, тоест – на коя от петте екологични категории отговаря.

Всички останали 54 позиция в чипа ще бъдат криптирани и ще излизат само в случай, че се четат със специално декодиращо устройство. Сред тях са номерът на рамата, датата на първа регистрация, масата, марката и моделът на колата, обемът на двигателя, измерените стойности на отделени газове, вида гориво, показания на километража и други.

Пет екологични групи ще бъдат въведени, но не за всички автомобили, а само за леките коли и микробуси с до 8 места и до 3,5 тона. Ограниченията се въвеждат съгласно Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) и са предложени като поправки в наредбата за годишните технически прегледи (ГТП).

Целта е всяка община да може в дни с извънредно мръсен въздух да обявява забрани за движение на колите от групи 1 до 4. Тяхната екокатегория ще бъде записана в стикера с чип на предното стъкло.

По условие в Пета екогрупа ще бъдат само колите, които имат само електродвигател или са задвижвани с водородна горивна клетка. Всеки автомобил от най-масовите категории М1 и N1 ще влезе в останалите четири групи по няколко критерия – с какъв ЕВРО стандарт е произведен, през коя е годината е излязъл от завода и какъв е резултатът от проверката на изгорелите му газове. На пунктовете за ГТП за бензиновите двигатели ще се мери с газомер отделeните количества въглероден окис (CO), а дизеловите ще се тестват за количествата отделен дим.

В най-долната Първа група ще попаднат всички двутактови коли като “Трабант” и “Вартбург”, както и тези, които изобщо нямат даже и ЕВРО 1. Колите с газови уредби на пропан-бутан или метан ще бъдат изпробвани за отделени газове и при работа на двигателя с оригиналния вид гориво. Някои от тях – тези, които са произведени и при тестове покриват нормите на екостандарти ЕВРО 5, междинния ЕЕV и ЕВРО 6, могат да влязат и в най-високата Пета екологична група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правим, ако реша да ида в Македония да изпия едно кафе и ме спрът? Там нямат такава система за проверка и ще ми искат талон.. Като нямам, ще ми честитят ли?
97
0
 
34
 
! Отговори
уф преди 5 години
Голяма тъпня. Нали камери ще засичат номера на колата и ще следят дали има винетка? Какво пречи, да програмират и автоматична проверка за ГО и преглед ?Няма ужда от чипове.
96
2
 
18
 
! Отговори
Programmer преди 5 години
RFID и NFC чиповете могат лесно да се манипулират и презаписват с най-обикновенно андруид или мак устройство и софтуер, независимо колко добре е криптиран чипа...ако сложат open source чипове,ще умра от смях :DКога мислят да го вкарват това, че нямам търпение да поексперимтирам ;)..и нали се сещате какво ще стане ако системата е open source? А си сканирал грешния чип ,а съм ти метнал някои malicious code или metaspolit..ще си карам с chameleon mini в джоба .
95
0
 
41
 
! Отговори
питам преди 5 години
А евтини апартаменти за народа кога?
94
0
 
25
 
! Отговори
NN преди 5 години
И още пари.
93
0
 
32
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
На времето имаше такова предложение и се направи експеримент - четеца на КПП и колите минават с различна скорост. На всеки десет пъти даваше по една грешка та се отказахме. Предварително обречена работа. Напразно харчене на пари. Ама някай беше казал: умния се учи от грешките на другите, а глупавия от собствените си грешки.
92
1
 
26
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 97Ще си го лепим на каската, до стикера със Свинетзила които заема целия визьор и после защо имало ПТП-та.Цялото предно стъкло на всяко МПС трябва да е в един голям или 1000 малки стикера за да има за какво да назначават бълдъзите на стринките на шурея по зълвена линия на сладка заплатополучателска позиция в държавно хъхрекска структура!Иначе родата им ще измре от глад защото те нормална работа немогат да работят.Пък и как така баджанака е на държавна служба, пък зълвата не е?Семеен проблем
91
1
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Бай Тиква нали електронно правителство щеше да прави? Нали гласеше Свинетзила да става министър на електронното правителство? Какво стана с тази идея? Или и тя както всичко останало което е добро и ще намали бумащина и от там ще се наложи да съкращават родата си отиде в девета глуха? Ей Зимбабве което Бай Тиква неможе да го намери на картата има електронно правителство! Зимбабве!!! АФРИКА!!! ТРЕТИЯ СВЯТ!!! Страната с най голяма инфлация в човешката история 271 милиона % ни е изпреварила!!!
90
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мотоциклетите в ръка ли ще държим стикера?
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на талона за техническия преглед ли или за тол таксата за движението по пътищата от първа категория в страната и равняващи се на магистрали как участъци,както и автотранспорта в страната пренадлежащ й,а за останалите от други страни какви чипчета ще има за разните такси щот всичко свързано с автотранспорта и движението му са такси дет има чипове,че глоби.за лица по сметки,а дет няма чипове на място с писане на фишове.
88
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизаш в българска държавна администрация да вземеш документ. Питат те искаш ли го в електронен вариант. Ти казваш да и си мислиш че ще пратят нещо по мейл.След 30 минути чакане на опашката служителката ти подава CD и дава инструкции да отидеш на долния етаж да завериш че си получил документа, а после да го занесеш в общината за ти извадят удостоверение, но първо трябва отидеш в банката да платиш такса 5 лева.По истински случай.
87
0
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
А защо е това? Имаш си номер на колата - има камери които го четат и толкоз. Данните от ГТП да си отиват в КАТ и това е. Няма лъжа, няма измама, няма поръчка за чипове и алабализми. Тука откриваме квадратното колело пак и се чудим защо не работи. Щом може винетката да е бзе стикер, защо да не може и ГТП да бъде? Така или иначе чужденците ще са с друг стикер/талон/каквото там е за преглед. Да го направят и за ГО без стикер. За какво изобщо го има това нещо при условие че имат данни в КАТ за ГО...
86
1
 
22
 
! Отговори
2233 преди 5 години
Дано се задавят с откраднатото!Аман от нагли ,алчни и невежи тиквари.Време е да ги изринем с всичките им стикери ,данъци ,такси ,глоби ,камери ,всевъзможни налози ,милионната им администрация и евтините им апартаменти с лични асансьори и тераси по 200 квадрата.Време е.Такава власт никога и никъде не е имало.Севернокорейците са далеч по-свободни.Следващата стъпка ще е чипосване на всеки различен от тикварите.
85
0
 
27
 
! Отговори
СМЕТКА преди 5 години
И в това държавата ли ще печели или пак частна фирма по "законен" начин ще се облагодетелства.
84
0
 
35
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
Поредният герберски грабеж!Тези тикви нямат спиране.Преди година въведоха ТОЛ-полиция с 1000 човека персонал.Десетки милиони отидоха на вятъра.Приходите от тази напълно ненужна герберска администрация са нищожни.Ефекта е минусов.Сега готвят нова брадва за овчата ни нация.Да му изсъхне ръката на всеки ,който гласува за тези изедници!!!
83
0
 
24
 
! Отговори
T преди 5 години
НИКЪДЕ, НИКЪДЕ, ама НИКЪДЕ не съм видял стикер да се лепи по средата на панорамния прозорец. На всичкото отгоре си знаем как лепят стикерите в ГТП пунктовете и съм абсолютно сигурен, че масово ще са лепнати накриво и ще привличат постоянно вниманието и окото на шофьорите, което ще ги разсейва и т.н.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79А спестила, виж ако беше казал че е ощетила по щях да ти повярвам. Мисля че фалшивите телкове ощетяват най-много.
81
0
 
32
 
! Отговори
Браво !!! преди 5 години
Успяхте , само адмирации, т.к работата ми е сезонна,изкарвам си лятото в България събирам домочадието и напускам пределите на тази клоака !!! То не беше смяна на касовите апарати, по високи данъци , по високи граждански ....а насреща нищо ...за обикновеният данъкоплатец !!! Само гърч от всякакви институции с цел събиране на пари от измислени глоби !!!
80
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 5 години
Че какъв е проблемът да става по регистрационен номер? България е с уникално добро покритие за мобилен интернет. Пък ако спрат някой веднъж в годината на връх Мусала ще питат по радиостанцията.
79
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло,"Супер - само ще трябва да кажа от Тойота да махнат предната камера, че да могат нашите да си лепнат стикерчето.....