Нейков: Възрастните хора са капитал, не тежест за държавата!

"Хубаво е, че се чу гласът на протестиращите за пенсиите"
Обновена: 15 апр 2019 22:47 | 15 апр 2019 22:46, Екип на Bulgaria On Air
33

Нови мобилни приемни на НОИ ще разясняват пенсионните промени. Институтът ще е длъжен да изчислява новите пенсии и по стария, и по новия начин. Хората сами ще могат да преценяват по кой начин да им бъде изчислявана пенсията, след последната поправка, която се очаква да бъде приета.

До такова решение се стигна след като граждани изразиха недоволство, когато се оказа, че голяма част от стажа на хората преди 2000 г. няма да се отчита.

"Много хора реагираха разбираемо, че това ще доведе до намаляване на пенсиите им. Хубаво е, че се чу гласът на протестиращите и в момента в парламента е внесено, все още минало само на първо четене, ново изменение на кодекса на социалното осигуряване, което ще даде възможност на всеки човек, който ще се пенсионира след 1 януари 2019 до 2023 г. сам да каже дали да бъдат взети предвид годините му стаж преди 2000 г. или не", заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Той поясни, че чрез решението на Националния осигурителен институт за мобилните приемни, всеки заинтересован човек ще може да бъде запознат с тази опция за избор.

По думите му от гледна точка на уредбата преди 1 януари 2019 г. ощетени няма да има, тъй като всеки сам ще може да си направи преценка как ще бъде по-изгодно за него.

"Има едно предложение НОИ служебно да изчислява и направо да предлага на човека по-високата пенсия", допълни още бившият министър в студиото на "Денят ON AIR."

Според него нагнетяването на обстановката е дошло благодарение и на този калкулатор, защото тези хора, които могат да се справят с него, са видели, че има разлика в сумата и са реагирали остро.

Той посъветва хората, на които им предстои да се пенсионират тази година, да изчакат месец-два, за да могат да са спокойни, че този избор ще важи и за тях.

"Ще има продължителен период, в който броят на пенсионерите ще продължи да нараства и ако ние успеем да убедим хората да продължат да работят с цел след това да имат една по-добро пенсия, това е добре за всички", допълни Нейков. Той поясни, че един от инструментите за мотивация е коефицентът за индивидуална пенсия.

Гостът заяви пред Bulgaria ON AIR, че за да не продължава да расте несигурността у хората, е редно човек да се пенсионира при същите условия, които са били и при започване на работа.

Според него 15 години са разумен срок за промени в пенсионната система, а само за миналата година са направени 13 такива.

Той е категоричен, че възрастните хора са огромен капитал, а не тежест за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: МТСПпенсииИван Нейков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 25Да, мен ме е страх. Ти като си толкова смел, отиди ти им посочи вратата. Само кажи кога ще го направиш, да дойда да те снимам с айфона.
29
0
 
11
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Кои са мързели, бе? Трудовите пенсионери ли?Кой да се прости доброволно с живота си, защото теб те е страх да посочиш вратата на готованците, които започват да се плодят от 12-годишни? За техните създадени чрез кръвосмешение деца ли да осигурим пари, като избием родителите си? Защото следствие на инцеста са деца с увреждания. Или са резултат от *** в състояние на тежко алкохолно опианение или в надрусано състояние. Тези ли да лекуваме, като вземем залъка от устата на работилите по 40 г.?!
28
0
 
7
 
! Отговори
Резил! преди 5 години
До Анонимен 15Бюджетът на МОН изглеждал смешно малък!Хайде сега да пресметнем, колко от "парите следват детето" са предвидени за онези подрастващи, които дори български не знаят като хората, нито смятат да го научат. Прибави и парите, които даваме за безплатната им храна и други пособия в школото.Хвърлени на вятъра пари!Как може да поставяш така въпроса, да *** по-бързо хората, които са си платили предварително за спокойни старини, осигурявайки се! Та да има повече пари за тунеядците!
27
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
И от тези 10 милиарда, които отивали за пенсии годишно, какъв процент са инвалидните и социалните? Каква част от инвалидите не са с фалшиви ТЕЛК-ове?Знаеш ли изобщо, че поради източването на социалния бюджет за издръжка на здравите млади роми и безбройното им потомство, инвалидните и социалните пенсии се отчисляват от парите, които бюджетът отпуска за трудови пенсии?Затова хората се възмущават - млади лентяи подяждат хората, които достойно са работили по 40 г. и са се осигурявали!
26
0
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Да, 10 млрд за пенсии (ако са толкова), не са малко пари, но са заработвани по 35-40 години всекидневно и са почти колкото кражбите от бюджета!.Значи, да избием родителите си, но да не пипаме крадците?
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Да! На мен ми се вижда страшно много! 2 150 000 х 366 = 786 900 000 лева на месец!Откъде идват тези пари? От малкото работещи. Ако на пенсионерите им се виждат малки пенсиите, да се разберат помежду си и да си намалят бройката. Тогава ще им се вдигнат пенсиите. България разчита на хорската милостиня за да изпрати децата си на лечение в чужбина, а здрави, прави мързели опльоскват по 10 милиарда лева на година. Я се засрамете малко, бе!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масовият случай в България е хората да се осигуряват на суми близки до минималната заплата, а минималната заплата с годините все повече се приближава до средната осигурителна сума, което означава по-високи пенсии за тези хора, ако отпаднат годините преди 2000-та година.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19-20 години осигуровки от 2000 година досега и шест години осигуровки преди това - 1997-1999 и три последователни години по избор преди 1999-***. Кое има по-голяма тежест - 20-те години или тези 6 години? Голямо значение има това, че преди 2000 година нямаше максимална осигурителна сума и ако тогава някой се е осигурявал през 1994-1999 години на 10000-20000 лева месечно, то онези години имат огромна тежест. Трябва ли заради такива хора да вием като на умряло?
22
1
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Ощетени от отпадането на шестте години преди 2000 година са главно новите пенсионери, с изчислени пенсии над тавана на пенсиите и доста малко от останалите. Как е по-добре за новите пенсионери? Без таван на пенсиите и с малко по-малка изчислена пенсия или с изчислена пенсия над тавана и по-малка получавана пенсия заради тавана на пенсиите. Пенсията ти няма да падне наполовина от отпадането на шестте години преди 2000 година, освен ако тогава не си се осигурявал на огромни суми - 10000 лв или по
21
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Яко си се объркал. Наистина е важно да се отчитат осигуровките през целия трудов стаж, но в България никога не е било така. До преди известно време се отчитаха осигуровките от трите последователни най-добри години, което осигуряваше по-висока пенсия. После започна добавянето на осигуровките за всички години от 1997 година насам, но трите най-добри години преди 1997 година си останаха. Сега искаха да махнат годините, когато нямаше таван на осигуровките, но някои решиха, че са ощетени.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионерите са около 2 милиона и 150 хиляди, а средния размер на пенсиите е около 366 лева. На някои им се вижда много.
19
0
 
2
 
! Отговори
Г-н Нейков, преди 5 години
..И какво става с "Капитала".
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12В частта за пенсиите в Англия има известна неточност. Независимо от това колко му е голяма заплатата и респективно какви осигуровки внася човек (NI) държавната пенсия е към 800 паунда. Това е около 70% от минималната заплата. Който иска повече да си внася в частен фонд, обикновено фирмата му довнася. Има останали от едно време и Define benefits пенсии от някои фирми. Те обикновено са големи, но твърде често фирмите фалират и пенсионния фонд изчезва.
17
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
"който ще се пенсионира след 1 януари 2019 до 2023 г."Ta...да попитам:който ще се пенсионира и през 2023 или до 01.01.2023 г.?Много е важно,нали!? Много е важно всеки да може да се пенсионира катосе вземат заплатите от целия му тр.стаж.Моите най-добри години са точно тези,които искат да премахнат.Предстои ми пенсиониране през 2024 г.Е,госпожи и господа,които ги вземате тези решения,кажете ми? Да се примиря,нали!?!?Нищо,че пенсията ми ще бъде наполовина,така ли?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иване, Иване а ти с твоя Балкански институт по труда и социалната политика къде бяхте когато се обсъждаха промените? Къв я върши твоя институт? Усвоява едни пари или насочва в правилна посока социалната политика? Не сте ни нужни, разпускайте се стига сте гълтали пари за нищо. Един път за тези 15 години не сте излезли с позиция. Винаги сте пригласяли на управляващите.
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Тази смъртност е от полза не само на управляващите, но и на обикновените работници и най-вече на децата.25% от всички разходи в бюджета или повече от 10 млрд лева отиват за пенсии годишно. На този фон бюджетът на МОН, например, изглежда смешно малък.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Нейков отдавна вече няма нищо общо с НОИ. Като какъв се опитва да разяснява какво прави НОИ?!
13
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Тоя беше първият социален министър,който удари ,,секирата,, на старите хора.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига лицемерие.България има най-високата смъртност в света.Ако имахме още 1 милион пенсионери и щеше икономиката да рухне.Така че тази смъртност е от полза на управляващите.
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В блока имаме доста пенсионери.Повечето от тях още здрави и силни.помолих ги да поддържат градинката пред блока, вместо такси за входа.Градинарство, Прекопаване, поливане, две пейки има.Никакво желание. отказаха.