Генералът с верую: България никога няма да загине!

"Нашите пълководци" представят историята на генерал Стефан Тошев
19 апр 2019 14:40, Красимир Ангелов
78

"България не умря до сега и тя няма никога да загине! Българският народ, при всичките си недостатъци и може би единствените си добродетели – трудолюбието и любовта към родната земя, ще живее вечно, въпреки всички катаклизми".

Тези велики думи са на генерал Стефан Тошев - български офицер, един от героите от Първата световна война. Документалната поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" разказва за неговите безсмъртни подвизи в седмица си епизод.

Още по темата
Стефан Тошев е роден в Стара Загора през 1859 г. През Руско-турската война му се налага да бяга със семейство си, след като през юли 1877 г. турците опожаряват града и избиват над 14 000 души от местното население. Тъй като родителите му не го пускат да стане доброволец в Опълчението, Стефан бяга и на 18 години става военен преводач.

Малко по-късно той избира военната професия и постъпва в току-що откритото Военно училище в София. Сръбско-българската война през 1885 г. го заварва като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи. Капитанът мотивира войниците си с думите: "Хайде момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. Ще почиваме в Белград."

Дружината му пристига на позицията в Сливница и участва в атаката на височината Мека Цръв, както и в превземането на Три уши. Тук, начело на атаката, Стефан Тошев е ранен в двата крака и санитарите го откриват на бойното поле в безсъзнание.

Като офицер Тошев насърчава инициативата у подчинените си, а неговото верую е: "На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим".

Тошев е бил бохем по душа, със слабост към веселите компании и хубавите жени. Военното неподчинение също му е било присъщо. През Междусъюзническата война генералът командва Пета армия около Кюстендил и отказва да отстъпи, както иска Главното командване и  в крайна сметка се оказва прав. Затова и получава чин генерал-лейтенант.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) Стефан Тошев е командир на III българска армия (октомври 1915 – декември 1916), която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт срещу руско-румънски войски. След конфликти с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и в Добруджа германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, е сменен с генерал Стефан Нерезов.

От юни 1919 г. преминава в запаса.  Генерал от пехотата Стефан Тошев умира на 27 октомври 1924 г. в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само му вижте униформата днешните войници приличат на гащници дори и гвардейците бледнеят. Пък за генералските парадни униформи няма да коментирам.
44
5
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А за ген. Иван Колев кога?
43
20
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Българите са били доволни от живота си затова е имало толкова малко опълченци на Шипка ! Едва 5 хиляди души от цялата българска земя включително от Русия и други съседни държави ! Рубладжиите объркаха живота на българите ! Дори сега рубладжии под прикритие ви управляват и ограбват въпреки ,че уж сте в ЕС ! Кога през Османската империя сте бъркали в кофите за смет ?! Кога турците са ви ограбвали и последната стотинка ?! Не е важно само да имаш държава , а е важно да живееш добре дори без държава
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германиясега българите живиет в мизерия ограбвани от български рубладжии и руснаци !--ФАКТ !!! при това - партийци!
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава ? Но какво се крие зад тия думи, една територия крепяща се по смисъла на няколко муждународни споразумения дали покрива смисъла и критериите за държава, то и една нива засята с лук може да е държава.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A SCHETA CENTZADJII Q ZATRIXA GOVEDAR NE RUBLADJII CENTADJIII
39
17
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Българите биха живяли много добре , но шепа рубладжии правят много грешки под влияние на Русия ! Рубладжии е имало още по времето когато българите са живеели в Османската империя ! Българите масово са живеели в благоденствие ,има ли са права и никой не ги е обирал ! Но шепа рубладжии под влиянието на Русия решават да променят съдбата на българите и постигнаха мечтите си , сега българите живиет в мизерия ограбвани от български рубладжии и руснаци ! Опълченците на Шипка си постигнаха целта !
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EDNI XORA RESCHIXA CHE DYRJAVATA E LOSCH STOPANIN SAMO TOVA TRYBQXA 30 G IQ PRODADOXA EI NA NQMA Q VECHE BYLGARIQ
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива хора са живеели някога като гърците са воювали за хубавата Елена. Xората са били готови да умрат за една красива жена, не като днешните с големи бюстове, кльощави *** и голям ханш приличат на обърнати дамаджани. Пък устите им не можеш да ги разбереш уста ли е или гъба за миене на чинии.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37държавата ни я няма вече 30 години--през което време, докато я нямаше, ти се нагуши с червеното куфарче и сега изведнъж хоп ... "ама то я нямало, хайде да се възстанови, че да ме пази от лоши матр'ял, който пак иска слиза от горите в мандрите"!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България никога няма да загине!--не се знай ... зависи какво разибраш под "българия" ?!като територия няма как да изчезне да, прав си ...
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е познал , държавата ни я няма вече 30 години
33
7
 
5
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Един ден няма да има нации.Няма да има и държави.Света вече е смесен и никой незнае на 100% какъв е наистина.Всичко ще е едно.Къде са днес маите,ацтеките,траките...тук са-само,че са в гените на сегашните поколения.Света непрекъснато търпи промяна.До края на този век няма да ги има сега съществуващите религии.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има вид на честен и благороден човек, а не на плeшива квадратна мутра с 10 апартамента.
31
3
 
6
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Бойко Борисов не мисли така, на път е да го постигне!
30
2
 
14
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
За жалост генералът не е и подозирал, че България, родина на толкова безстрашни герои, може да роди такива национални предатели като Бойко Методиев Борисов , а Цветан Цветанов и Делян Пеевски! Тези хора нямат място в държавата ни! На бесилото!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо" Но за народ,по-стар и от света,какво са 30-50-100 години"Доста се оля с патриотизма. Българите не сме единствения стар народ в Европа. Българския народ НЕ по- стар и от света. Иначе за другото си прав- Бог да пази България, Гърция ( Византия), Русия, Грузия, Армения и всички европейски народи и държави, че като гледам каква чер.но кожа па.плач има по българските и европейски земи, става ми много лошо.... А арабите, турците, ци.ггга.ннни.те , африканците НЕ са бъдещето на Европа
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SORY G.N GENERAL ZATRIXA Q DEMOKRATITEI UIDITE ISKARIOTSKI
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бл.134 в Зап. паркОт 20 древни народа днес са останали само 5.Това са българите, арменците, арабите, китайците и индийците. За съжаление днес българите вървят към пълно изчезване и май са следващите в тая печална статистика..
26
7
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Вече не е вярно ...България е като бременна ромка - в всеки момент може да роди и никой не знае какво ще е .А днешните българи са лентяй - без колата си не могат и до магазина за хляб да отидат.Само купуват апартаменти и ако имат деца са ги пратили отдавна изън тази страна.Тука сме на доизживяване